Σελίδες

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

....διαδρομές στην πόλη


...διασχίζουμε την Αρχαία Αγορά καί ανηφορίστε μέχρι τον Ναό του Ηφαίστου. 
Μία από αυτές τις μέρες, λοιπόν (26 Δεκεμβρίου και την Πρωτοχρονιά, 
οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστοί) παίρνουμε το μετρό για Γκάζι και....

περνάμε απέναντι την Πειραιώς και ξεκινάμε την αρχαιολογική μας βόλτα από τον Κεραμεικό. Η ανασκαφή στα αριστερά του πεζόδρομου της Ερμού, γνωστή στους περισσότερους ως το αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μικρό κομμάτι του αρχαίου δήμου Κεραμέων, που φιλοξενούσε τις κατοικίες, τα εργαστήρια και τα καταστήματα των αγγειοπλαστών και αγγειογράφων που έφτιαχναν και σχεδίαζαν τα περίφημα αττικά αγγεία. Καθότι ο Ηριδανός, που διέσχιζε την περιοχή, πλημμύριζε συχνά, ο δήμος σταδιακά εγκαταλείφθηκε, και άρχισε να χρησιμοποιείται ως χώρος ταφής, φτάνοντας να αποτελεί το σημαντικότερο νεκροταφείο της Αθήνας. Σήμερα, εκτός από τα περίτεχνα μνημεία με τα αγάλματα και τις σκαλιστές αναπαραστάσεις στις μαρμάρινες πλάκες, ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει τμήμα των τειχών του Θεμιστοκλή, αλλά και τις δύο κύριες εισόδους της πόλης, το Δίπυλο και την Ιερά Πύλη, από την οποία εισερχόταν στην πόλη η πομπή των Ελευσινίων, που διέσχιζε την Ιερά Οδό. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο λειτουργεί και το Μουσείο Κεραμεικού, με εκθέματα σχεδόν αποκλειστικά ταφικού χαρακτήρα, από τις ανασκαφές που έγιναν στο χώρο. Συνεχίζουμε την πεζοδρομημένη Ερμού προς το Θησείο, στρίβουμε αριστερά στον σταθμό του Ηλεκτρικού, και εν συνεχεία ακολουθούμε τον πεζόδρομο της Αδριανού, μέχρι να βρούμε στο δεξί μας χέρι την είσοδο της Αρχαίας Αγοράς. Εδώ θα διασχίσουμε τα χωμάτινα μονοπάτια της, για να χαζέψουμε την αναστηλωμένη Στοά του Αττάλου, που στεγάζει και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, και η οποία αποτελούσε το δώρο του Βασιλιά της Περγάμου Αττάλου στην πόλη των Αθηνών τον 2ο π.Χ. αιώνα. Το εμπορικό κέντρο της εποχής εκτεινόταν σε μήκος 116 μέτρων, σε δύο ορόφους, οι οποίοι στηρίζονταν σε δωρικούς, ιωνικούς και περγαμηνού τύπου κίονες, και αποτελούσε σημείο συνάντησης και περιπάτου.
                                                 




Μεταξουργείο... 
περπατήστετο μέρα, για να χαζέψετε τους πεζόδρομούς του, τα όμορφα νεοκλασικά του –που είναι πολύ πιο «γήινα» από εκείνα της Πλάκας– και τα ενδιαφέροντα graffiti στους τοίχους του, να απολαύσετε την ησυχία του αραχτοί σε κάποια πλατεία, και να ανακαλύψετε τα δικά σας αγαπημένμυστικά στέκια που δεν υπάρχουνπολλές γειτονιές η Αθήνα που να μας παρέχουν αυτό το προνόμιο. 
                         
Ξεκινήστε από την Πλατεία Αυδή, που φιλοξενεί στο κάτω τμήμα της το κτίριο που δάνεισε το όνομά του σε ολόκληρη την περιοχή: Το παλιό εργοστάσιο μεταξιού σήμερα στεγάζει την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, η είσοδος στην οποία είναι πάντα ελεύθερη. Αφού περιπλανηθείτε για λίγο στις εκθέσεις της, συνεχίστε προς τα κάθετα στην πλατεία δρομάκια. Οι πεζόδρομοι της της Γερμανικού, της Κυναγείρου, της Παραμυθίας, της Πηλέως και της Σαλαμίνος διεκδικούν επάξια το βραβείο των ωραιότερων νεοκλασικών, αλλά μην μείνετε σε αυτές: κρυφές πλατεΐτσες, όπως η πλατεία Δουρούτη, στη διασταύρωση των οδών Λεωνίδου και Μυλλέρου, μυστικά στενάκια και κρυφά περάσματα περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Όταν οι πολλές βόλτες σας ανοίξουν την όρεξη, θα πιάσετε τραπεζάκι στο Μυκηνών Γωνία, στην ομώνυμη… γωνία Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών (εκεί που βρισκόταν παλιότερα ο Αιγύπτιος, για τους γνώστες της περιοχής) για ζουμερά μπριζολάκια και νοστιμότατα μπιφτέκια, συνοδεία σπιτικής τηγανιτής πατάτας, μυρωδάτης χωριάτικης και ευωδιαστού κρασιού. Το βιομηχανικό design που δένει ωραία με την φιλοσοφία του μεζεδοπωλείου, και οι χαμηλές τιμές, που κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, μαζί με χύμα κρασί, είναι δύο ακόμα μεγάλα συν. 

Πλάκα
              
Θα ξεκινήσετε από τον φολκλόρ πεζόδρομο της Κυδαθηναίων, όπου μπορείτε και να καθίσετε για τον πρώτο καφέ της ημέρας στο χαριτωμένο Καφενείο Κυδαθηναίων, στην πλατεΐτσα απέναντι από το θερινό Cine Paris, και θα συνεχίσετε προς την Τριπόδων, όπου βρίσκεται το περίφημο Φανάρι του Διογένη –ορθότερα γνωστό και ως Μνημείο του Λυσικράτη... 
[...] εδώ

Η εξαρχειώτικη βόλτα
                                        

Αν ακούτε Εξάρχεια και το σκέφτεστε, μάλλον έχετε πολύ, πολύ καιρό να τα επισκεφθείτε. Κι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να το κάνετε, γιατί η πιάτσα τους έχει πλέον αρκετές επιλογές για κάθε γούστο, οι πεζόδρομοι και οι μποέμ γειτονιές είναι ιδανικές αφορμές για εξερευνήσεις – οι οποίες ποικίλλουν, από πολύωρες ανακαλύψεις παλιών βιβλίων στα αμέτρητα βιβλιοπωλεία της περιοχής, μέχρι φωτογράφηση των πλέον ευφάνταστων graffiti της Αθήνας. Φυσικά, τα υπέροχα μικρά café, διασκορπισμένα από την Ναυαρίνου μέχρι τον λόφο του Στρέφη δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο, προσφέροντας ένα ζεστό καταφύγιο (και το αντίστοιχο ζεστό ρόφημα) για να ολοκληρωθεί η βόλτα. Αξίζει να ξεκινήσετε με μια περιπατητική «οδύσσεια» στους μικρούς όμορφους πεζόδρομους που απλώνονται γύρω από την πλατεία Εξαρχείων και μέχρι την οδό Τρικούπη – η Θεμιστοκλέους, η Βαλτετσίου, η Ερεσσού, η Μεθώνης, η Καλλικράτους και η Μεσολογγίου θα σας θυμίσουν παλιές ένδοξες φοιτητικές σας εποχές, ενώ ο λόφος του Στρέφη, αν το θερμόμετρο δεν απειλεί με κρυοπαγήματα, θα σας προσφέρει πανοραμική θέα σε όλο το λεκανοπέδιο, που είχατε ξεχάσει ότι μπορείτε να απολαύσετε από το κέντρο της πόλης. Άλλωστε, λίγη ανάβαση θα «ανάψει τα αίματα» και θα σας ζεστάνει λίγο, προτού συνεχίσετε την βόλτα σας.


...το Θησείο αποτελεί μια εν πολλοίς παραγνωρισμένη πιάτσα, μια γειτονιά που έχασε την θέση της στους προορισμούς των Αθηναίων που δεν το περιλαμβάνουν πια στις αυθόρμητες απαντήσεις στην ερώτηση «πού να πεταχτούμε μια βόλτα σήμερα;», χάρη στο τουριστικό και το φοιτητικό hype της. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η περιοχή του Θησείου παύει να αποτελεί μία από τις πιο όμορφες της πόλης, ακόμη και στους πιο πολυπερπατημένους δρόμους της. 
                                

...στον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο 


All time classic μέρος για βόλτα μέσα στην φύση στο πιο κέντρο δεν γίνεται της Αθήνας, τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες, ακόμα και τις καθημερινές με ή χωρίς τα πιτσιρίκια. Οι πάλαι ποτέ κήποι των βασιλικών ανακτόρων, έμπνευση της Αμαλίας και δημιουργία του Γερμανού κηπουρού της, Friedrich Schmidt, έχουν περάσει από το 1839, οπότε και δημιουργήθηκαν, μέχρι σήμερα διαδοχικά από τα στάδια της ανάπτυξης, της εγκατάλειψης, του hot spot, ξανά της εγκατάλειψης και πάει λέγοντας.... 
[...]
 το café Ο Κήπος, που σερβίρει μεταξύ άλλων (τσιμπημένες) ουζοποικιλίες στη σκιά των δέντρων. Το πραγματικό αξιοθέατο, όμως, εδώ είναι τα πλακόστρωτα μονοπάτια, που περνούν κάτω από θεόρατους κορμούς δέντρων και πλάι σε καταπράσινα ξέφωτα...διάσπαρτες αρχαιότητες, αρχαίες κολώνες, κίονες, σε εμφανή ή μη εμφανή σημεία και εντυπωσιακά σιντριβάνια και μαρμάρινες προτομές, μεταξύ άλλων, του Καποδίστρια, του Σολωμού και του Βαλαωρίτη, συμπληρώνουν την εικόνα και διανθίζουν την βόλτα σας με μπόλικο ιστορικό ενδιαφέρον. 
Στον Εθνικό Κήπο θα βρείτε επίσης το Βοτανικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο λιθόκτιστο κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Κλεάνθη, ένα φυτώριο, θερμοκήπια και την Παιδική Βιβλιοθήκη. 

.... βόλτα στην Κηφισιά 

...ανηφορίστε με τον ηλεκτρικό, αφ’ ενός γιατί δύσκολα θα βρείτε να παρκάρετε ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα αφετέρου θα γιατί θα έχετε την ευκαιρία να κατεβείτε στον πιο γραφικό σταθμό της Αθήνας. Ακριβώς απέναντί σας το Άλσος Κηφισιάς φιλοξενεί κατά καιρούς διάφορες εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα την Ανθοκομική Έκθεση η οποία λαμβάνει χώρα κάθε Μάιο. Το άλσος είναι γεμάτο πεύκα, παρτέρια με κάθε λογής βλάστηση και διάσπαρτα παγκάκια για άραγμα, καφέ και εφημερίδα. Αν δεν το χρησιμοποιήσετε ως «πέρασμα» για να βγείτε κατευθείαν στην καρδιά της Κηφισιάς, μπορείτε να κάτσετε για καφέ στο «Άλσος καφέ», το οποίο λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10. Ο διπλανός δρόμος με τα πανύψηλα πλατάνια (Αδριανού) σας οδηγεί εξίσου ατμοσφαιρικά προς το κέντρο.... 
[...] 

αυτά καί άλλα πολλά από τό... in2life.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου