Σελίδες

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ονειρεμένο σουφλέ της γιαγιάς Τασούλας

Ονειρεμένο σουφλέ της γιαγιάς Τασούλας

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

1 1/2 λίτρο γάλα

- 7 κ.σ. αλεύρι

- 200 γρ. βούτυρο φρέσκο....

- Πιπέρι άσπρο
- Μοσχοκάρυδο

ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ

- 1 κλ γραβιέρα Κρήτης
- 250 γρ Παρμεζάνα (να ζητήσετε να σας την τρίψουν)
- 10 φέτες ζαμπόν μπούτι
- 1 φκ μπέικον καπνιστό
- 7 μεγάλα αυγά
- ½ κλ σπανάκι μόνο τα φύλλα
- Πιπέρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κόβουμε τη γραβιέρα με το μαχαίρι σε κομμάτια σαν μεγάλα λέπια
Κόβουμε το ζαμπόν και το μπέικον σε μεγαλούτσικα κομμάτια
Ζεματάμε απλά το σπανάκι (δεν το βράζουμε) και το κόβουμε σε ψιλά κομμάτια.
Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και τσιγαρίζουμε 
το μπέικον και το ζαμπόν και προσθέτουμε και το σπανάκι. 
Το πιπερώνουμε.
 
Προσοχή: 
Εμείς στο σουφλέ δεν βάζουμε αλάτι, γιατί όλα τα υλικά έχουν αρκετό.
Χωρίζουμε τα αυγά σε ασπράδια και κροκάδια. 
Προσοχή: Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε για τη μαρέγκα 
να είναι πεντακάθαρο, γιατί αλλιώς δεν θα σας πετύχει.
Τώρα είμαστε έτοιμες να κάνουμε τη μπεσαμέλ μας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα (όχι βράσιμο)
Λιώνουμε το βούτυρο (όχι να καεί) και ρίχνουμε το αλεύρι
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε με τη κουτάλα που σερβίρουμε τη σούπα, σιγά σιγά 
το γάλα ενώ ανακατεύουμε συνέχεια το χυλό.
Προσοχή να μη σας σβολιάσει!!! 
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το μίξερ σας, αν έχετε φορητό, 
χρησιμοποιώντας τα εξαρτήματα της ζύμης.
Όταν τελειώσει το γάλα, αφήνουμε τη μπεσαμέλ σε χαμηλή φωτιά, 
ενώ ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να κάνει φούσκες 
και να φύγει η αλευρίλα.
Ρίχνουμε άσπρο πιπέρι και μοσκοκάρυδο. 
Εμείς χρησιμοποιούμε μοσχοκάρυδο καρπό, που το τρίβουμε στο ρεντέ. 
Υπάρχει και τριμμένο.

ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΟΥΦΛΕ

Κατεβάζουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά. 
Αν δούμε ότι είναι πολύ σφικτή προσθέτουμε λίγο γάλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σκληρή μαρέγκα
Ρίχνουμε μέσα στη μπεσαμέλ το 1/3 της παρμεζάνας και τα κροκάδια. 
Ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τη μισή γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τη μαρέγκα σιγά σιγά και προσεκτικά στο μίγμα, 
ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά από κάτω προς τα πάνω, 
προσέχοντας να μη χαλάσουμε τη μαρέγκα.
Απ’ αυτό το μίγμα κρατάμε δυο κουταλιές κουτάλας σερβιρίσματος στη άκρη.
Στο υπόλοιπο μίγμα ρίχνουμε την υπόλοιπη γραβιέρα και παρμεζάνα, 
καθώς και το μίγμα μπέικον, ζαμπόν, σπανάκι. 
Ανακατεύουμε προσεκτικά.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και αδειάζουμε το μίγμα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ατομικά πυρέξ.
Γαρνίρουμε το σουφλέ μας από πάνω, με το μίγμα που σας είπα να κρατήσετε
Ψήνουμε σε φούρνο πάνω+κάτω και αέρα στους 175-180 βαθμούς, 
για περίπου μια ώρα. 
Οταν είναι έτοιμο θα κοκκινίσει το σουφλέ σας πάνω κάτω 
και θα φουσκώσει πολύ.
Σερβίρεται καφτό, φουσκωμένο (αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας), 
σαν πρώτο πιάτο.
Το φαγητό είναι ακριβούτσικο, αλλά είναι αρκετό για 12-15 άτομα.
Είναι και αρκετά θερμιδικό, αλλά είπαμε ότι είναι φαγητό για εξαιρετικές 
περιπτώσεις και όχι για κάθε μέρα.
Tip: Αν δεν σας αρέσει το σπανάκι, μπορείτε να μη το χρησιμοποιήσετε.
 
Επίσης μπορείτε να το αντικαταστήσετε με 150-200 γρ κοφτό μικρό μακαρονάκι.
Προσπάθησα να σας δώσω όσο πιο αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής.
 
Είναι το Πρωτοχρονιάτικο δώρο της ογδονταεξάχρονης μάνας μου, 
από τις μεγαλύτερες επαγγελματίες μαγείρισσες της εποχής της, προς εσάς.
Εύχομαι να καταπλήξετε τους φίλους σας.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
γιαγιά Ρένα και...
προγιαγιά Τασούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου