Σελίδες

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Υπό τη διεύθυνση του Stephen Cloebury, η χορωδία του King's College του Cambridge τραγουδάει τα γνωστότερα παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων




Christmas Carols
King's College Choir 

Διευθύνει ο δάσκαλος της χορωδίας, Stephen Cloebury
(HD 1080p)

Βόρεια του Λονδίνου στην Αγγλία, μια διάσημη πανεπιστημιούπολη φαντάζει το όνειρο σπουδών για κάθε νέο. Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ - που το 2009 γιόρτασε τα 800 χρόνια λειτουργίας του - έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της δημοτικότητας της πόλης, καθώς θεωρείται ένας ευρωπαϊκός «πυρήνας υπεροχής» στην υψηλή τεχνολογία και έρευνα. Οι σπουδαίες προσωπικότητες που αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ έχουν συντελέσει στη διαμόρφωση της ιστορικής πορείας της ανθρωπότητας, θέτοντας ιδεολογικές βάσεις, αξίες και ιδανικά.


 


King's College, Cambridge


Για πρώτη φόρα σε γραπτά αρχεία συναντάται το Κέμπριτζ ως μία μικρή πόλη. 

Η γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Καμ, από όπου και ονομάστηκε η πόλη, υπάρχει από το 875. Το 1209 ξέσπασε διαμάχη μεταξύ φοιτητών και κατοίκων στην Οξφόρδη. Μερικοί λόγιοι της πόλης κατέφυγαν βορειοδυτικά στη μικρή πόλη του Κέμπριτζ όπου αναζήτησαν άσυλο από επιθετικούς πολίτες της Οξφόρδης. Ο αριθμός αυτών αυξήθηκε κατά πολύ, ώσπου αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία οργάνωση που προσέφερε προγράμματα σπουδών και διδασκαλία από τα μέλη της οργάνωσης. Έπειτα, ο βασιλιάς Ερρίκος Γ΄ ανέλαβε τους λόγιους υπό την προστασία του το 1231 και προσπάθησε να εξασφαλίσει το μονοπώλιό τους στη διδασκαλία - με μάλλον δογματικό τρόπο -, προστάζοντας ότι μόνο όσοι είχαν εγγραφεί υπό την εποπτεία κάποιου αναγνωρισμένου δασκάλου θα είχαν το δικαίωμα παραμονής στην πόλη.

Τα πρώτα χρόνια το Πανεπιστήμιο στεγαζόταν στις ενοριακές εκκλησίες και συγκεκριμένα στις εκκλησίες St Mary's και St Benedict, καθώς δεν είχε δικό του κτήριο. Πολλές φορές, οι διαλέξεις πραγματοποιούνταν σε σπίτια ιδιωτών. Μετά τα τέλη του 14ου αιώνα, το Πανεπιστήμιο άρχισε να αποκτά δική του περιουσία στην περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Senate House Hill (Μέγαρο Γερουσίας), έχοντας πλέον και δικά του κτήρια.

Το πρώτο κολέγιο που ιδρύθηκε ήταν το Peterhouse, το 1824, από τον Χαγκ Μπάλσαμ, αρχιεπίσκοπο του Έλυ. Η φήμη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ είχε ήδη διαμορφωθεί στα τέλη του 19ου, ενώ στις δεκαετίες του '50 και του '60 οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου επεκτάθηκαν με γοργούς ρυθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές προσωπικότητες έχουν περάσει από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Μεταξύ αυτών, ο καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και συγγραφέας του βιβλίου «Το Χρονικό του Χρόνου», Στίβεν Χόκιν, ο οποίος κατείχε επί 30 χρόνια την Λουκασιανή Έδρα των Μαθηματικών (θέση που είχε ο Ισαάκ Νεύτων).

Επίσης, η Ζερμέν Γκριρ, συγγραφέας και ηγετική μορφή στο φεμινιστικό κίνημα, ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο κολέγιο Newnham του Κέμπριτζ, το 1968. Συνάμα, το 1958 ο Χανς Μπλιξ, Σουηδός πολιτικός και διπλωμάτης, πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή του στο Trinity Hall. Επιπλέον, μεταξύ των αποφοίτων του δημοφιλούς βρετανικού Πανεπιστημίου είναι ο Τόμας Νέλσον και ο Άρθουρ Μίντλετον.

Σήμερα, το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ περιλαμβάνει το γνωστό εργαστήριο Cavendish, το King's College Chapel και τη βιβλιοθήκη Cambridge University Library. Στον ορίζοντα του Κέμπριτζ δεσπόζουν τα δυο τελευταία, όπως και η καμινάδα του νοσοκομείου του Addenbrooke στο νότιο άκρο της πόλης, ενώ ο πύργος του St John's College Chapel κείτεται στη βόρεια πλευρά.



Πηγή: kathimerini.gr
http://facesofclassicalmusic.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου