Στην αρχή, πριν από τρία χρόνια περίπου, ήταν μυστικό που γνώριζαν μόνο οι κάτοικοι....
των γύρω περιοχών, γρήγορα όμως το «μυστικό» διαδόθηκε, από στόμα σε στόμα, και πλέον πολλοί είναι εκείνοι που διανύουν αρκετά χιλιόμετρα για να γευτούν ένα κομμάτι πίτσας που κρύβει την αυθεντική ( και λιτή) νοστιμιά της Νότιας Ιταλίας. Καμία σχέση δηλαδή με τις παραφορτωμένες, με λιπαρά τυριά και ένα σωρό αμφιβόλου ποιότητας αλλαντικά, πίτσες που έχουμε συνηθίσει.
των γύρω περιοχών, γρήγορα όμως το «μυστικό» διαδόθηκε, από στόμα σε στόμα, και πλέον πολλοί είναι εκείνοι που διανύουν αρκετά χιλιόμετρα για να γευτούν ένα κομμάτι πίτσας που κρύβει την αυθεντική ( και λιτή) νοστιμιά της Νότιας Ιταλίας. Καμία σχέση δηλαδή με τις παραφορτωμένες, με λιπαρά τυριά και ένα σωρό αμφιβόλου ποιότητας αλλαντικά, πίτσες που έχουμε συνηθίσει.
Ο Αντρέα εξασκούσε την τέχνη της πίτσας στην πατρίδα του πριν βρεθεί ερωτευμένος με Ελληνίδα, την ηθοποιό Μάντυ Λάμπου, ενώ την αγάπη του για την μαγειρική τη χρωστάει στη γιαγιά του Έντα, εξ’ ου και το όνομα του μαγαζιού. «Είμαι παραδοσιακός τύπος, κυρίως όσον αφορά στη μαγειρική, και όταν αποφάσισα να ανοίξω το μαγαζί θέλησα να δείξω στον Έλληνα τι σημαίνει αυθεντική ιταλική πίτσα. Είχα πάθει πλάκα όταν συνειδητοποίησα ότι αυτό που λέτε πίτσα εδώ είναι αυτό που εμείς στην Ιταλία λέμε crescia. Ένα χοντρό ζυμάρι δηλαδή με διάφορα υλικά πάνω που πουλάνε μόνο οι φούρνοι. Η ιταλική πίτσα όμως είναι άλλο πράγμα».
Η μικρή συνοικιακή του πιτσαρία έχει λίγα τραπεζάκια και η όψη της δεν φανερώνει με τίποτα τους θησαυρούς που κρύβονται εκεί μέσα. Αξίζει όμως κανείς να πάει μια επιτόπια βόλτα για να δει τον Αντρέα να πετάει με δεξιοτεχνία τα ζυμάρια του στον αέρα και να πάρει τη μυρωδιά από τις σάλτσες του που σιγοβράζουν στις κατσαρόλες. Άλλωστε τα πάντα εκτελούνται τη στιγμή της παραγγελίας. «Το μυστικό βέβαια της καλής πίτσας είναι στη ζύμη, που πρέπει να είναι πολύ λεπτή, και στα καλής ποιότητας υλικά». Γι αυτό και ο Αντρέα εισάγει τα πάντα από την γειτονική χώρα ώστε να έχουμε ατόφια τη γεύση της αυθεντικής ιταλικής πίτσας. «Φαρίνα, μοτσαρέλα, stracchino ( ένα λευκό κρεμώδες τυρί), καπνιστό πρόβολα, προσούτο, σαλάμι και καρδιές αγκινάρας έρχονται κατευθείαν από διάφορα μέρη της Ιταλίας. Μόνο τα φρέσκα υλικά ( ντομάτες, ρόκα, μανιτάρια) προμηθεύομαι από εδώ».
Το μενού στη Nonna Edda μπορεί να μην προσφέρει τις άπειρες επιλογές αλλά είναι όλες μια προς μια εξαιρετικές. Από τις απλές αλλά τόσο άψογες Margherita και Prosciouto μέχρι αυτές της απίστευτης νοστιμιάς Stracchino με το λευκό κρεμώδες τυρί, τη λιωμένη μοτσαρέλα, τη ρόκα και τα ζουμερά ντοματίνια και Αffumicata με το καπνιστό τυρί πρόβολα, το πεντανόστιμο προσούτο και την απανταχού μοτσαρέλα. Σημειωτέων ότι όλες οι πίτσες σε νορμάλ μέγεθος ( τεσσάρων τεράστιων κομματιών) κοστίζουν μόλις πέντε ευρώ ενώ αυτές που έρχονται σε ( κυριολεκτικά) μέγεθος γίγας ( οκτώ επίσης τεράστιων κομματιών) κοστίζουν μόλις δέκα ευρώ. Αχτύπητη η σχέση ποιότητας-τιμής αν κανείς αναλογιστεί τις τιμές που παίζουν για τέτοιου επιπέδου πίτσες στη πόλη.
Φυσικά ειδική μνεία πρέπει να γίνει και για των διαφόρων ειδών pasta που προσφέρει η «Γιαγιά Έντα» όπως η Alla matriciana με κόκκινη σάλτσα και ιταλική πανσέτα, η αυθεντική Carbonara με καπνιστή ιταλική πανσέτα, αυγό και μαύρο πιπέρι και η ομώνυμη Nonna Edda με μανιτάρια, ιταλικά λουκάνικα salciccia ( που παρασκευάζει ο ίδιος) και κρέμα ταρτούφο. Όσον αφορά την επιλογή τους είδος του ζυμαρικού ( σπαγγέτι, πένες, τορτιγιόλι, μπουκατίνι και ταλιατέλες) μπορεί κανείς να συμβουλευτεί τον Αντρέα. Το κόστος πάντως για όλες τις pasta είναι πέντε ευρώ!
Τέλος, θα έχει πλάκα αν την μέρα που επισκεφτείτε το μαγαζί πετύχετε κάποια μάζωξη Ιταλών μια και το μέρος έχει γίνει στέκι Ιταλών που μένουν στην Αθήνα.
Nonna Edda Εθνικής Αντιστάσεως 62-64, Καισαριανή, 210 7240024
αναδημοσίευση από : popaganda.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου