Σελίδες

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Κεμπάπ κοτόπουλου με σάλτσα γιαουρτιού



Υλικά
Για τα κεμπάπ:
700 γρ. κιμάς από μπούτι κοτόπουλου* 
(ζητάμε να τον περάσουν 1 φορά από το χοντρό κόσκινο 
*για να μη γίνει σαν λάσπη), κατευθείαν από το ψυγείο, 
για να μην κολλάει στα χέρια
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το μείγμα 
+ 1 κουτ. σούπας για το πλάσιμο...
+ 1 κουτ. σούπας για το ταψί
- 2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, πολτοποιημένα 
στο μούλτι
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη κύμινου
- 1/4 κουτ. σούπας σκόνη κόλιανδρου
- 1/4 κουτ. σούπας σκόνη μπαχάρι
- 1/4 κουτ. σούπας πάπρικα
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού καγιέν σε σκόνη (ή καυτερή πάπρικα)
- 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι ή ρίγανη, τριμμένα
- 1 κουταλιά ξίδι κόκκινο
- 2 ασπράδια αυγών, χτυπημένα σε ελαφριά μαρέγκα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό με 2% λιπαρά
- 3 κουτ. σούπας γάλα ελαφρύ
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και ψιλοκομμένη
- 1 κοφτή κουτ. σούπας πάστα ελιάς 
ή 3 - 4 ελιές, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
Για το σερβίρισμα

- 4 αραβικές πίτες

Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. 
- Ψήνουμε τις πίτες στη σχάρα του φούρνου στο μεσαίο ράφι 
για 15 λεπτά, μέχρι να σκληρύνουν. 
- Όταν κρυώσουν, τις σπάμε σε ακανόνιστα μεγάλα κομμάτια.

Κεμπάπ: 
- Βάζουμε σ’ ένα μπολ τον κιμά και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε 
με ένα κουτάλι. 
- Προσθέτουμε και το κρεμμύδι, το λάδι, το σκόρδο, 
το ξίδι, 1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. 
- Εν συνεχεία, ζυμώνουμε ελαφρά για 1 - 2 λεπτά, βρέχοντας ενδιάμεσα 
τα χέρια μας με κρύο νερό. 
- Ρίχνουμε και τα ασπράδια και συνεχίζουμε για λίγο το ζύμωμα. 
- Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 - 10 μπάλες. 
- Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και πλάθουμε 8 - 10 
μακρόστενα κεμπάπ. 
Τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί που να τα χωράει ακριβώς και 
τα αφήνουμε στην κατάψυξη για 1/2 ώρα ή στη συντήρηση για 1 ώρα.

Σάλτσα: 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, 
σκεπάζουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο.

Ψήσιμο: 
- Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 220° C (για περίπου 7 - 8 λεπτά). 
- Βγάζουμε το ταψί με τα κεμπάπ από την κατάψυξη ή το ψυγείο και 
φουρνίζουμε στο μεσαίο ράφι για 15 λεπτά, γυρνώντας τα στα 10 λεπτά 
ώστε να ροδίσουν και από την άλλη. 
- Τα σερβίρουμε πάνω στις τραγανές πίτες και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. 
*Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με μαϊντανό και λεμόνι.

Συμβουλή 
Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, φτιάχνουμε τα κεμπάπ με κιμά από 
στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας. 
Επειδή, όμως αυτά θα είναι πιο στεγνά καλό είναι να προσθέσουμε 
στο μείγμα λίγο λάδι επιπλέον.
gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου