Υλικά
Για τα κεμπάπ:
- 700 γρ. κιμάς από μπούτι κοτόπουλου*
(ζητάμε να τον περάσουν 1 φορά από το χοντρό κόσκινο
*για να μη γίνει σαν λάσπη), κατευθείαν από το ψυγείο,
για να μην κολλάει στα χέρια
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το μείγμα
- 2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, πολτοποιημένα
στο μούλτι
στο μούλτι
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη κύμινου
- 1/4 κουτ. σούπας σκόνη κόλιανδρου
- 1/4 κουτ. σούπας σκόνη μπαχάρι
- 1/4 κουτ. σούπας πάπρικα
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού καγιέν σε σκόνη (ή καυτερή πάπρικα)
- 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι ή ρίγανη, τριμμένα
- 1 κουταλιά ξίδι κόκκινο
- 2 ασπράδια αυγών, χτυπημένα σε ελαφριά μαρέγκα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό με 2% λιπαρά
- 3 κουτ. σούπας γάλα ελαφρύ
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και ψιλοκομμένη
- 3 κουτ. σούπας γάλα ελαφρύ
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και ψιλοκομμένη
- 1 κοφτή κουτ. σούπας πάστα ελιάς
ή 3 - 4 ελιές, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
ή 3 - 4 ελιές, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
Για το σερβίρισμα
- 4 αραβικές πίτες
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.
- Ψήνουμε τις πίτες στη σχάρα του φούρνου στο μεσαίο ράφι
για 15 λεπτά, μέχρι να σκληρύνουν.
- Όταν κρυώσουν, τις σπάμε σε ακανόνιστα μεγάλα κομμάτια.
Κεμπάπ:
- Βάζουμε σ’ ένα μπολ τον κιμά και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε
με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε και το κρεμμύδι, το λάδι, το σκόρδο,
το ξίδι, 1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Εν συνεχεία, ζυμώνουμε ελαφρά για 1 - 2 λεπτά, βρέχοντας ενδιάμεσα
τα χέρια μας με κρύο νερό.
- Ρίχνουμε και τα ασπράδια και συνεχίζουμε για λίγο το ζύμωμα.
- Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 - 10 μπάλες.
- Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και πλάθουμε 8 - 10
μακρόστενα κεμπάπ.
Τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί που να τα χωράει ακριβώς και
τα αφήνουμε στην κατάψυξη για 1/2 ώρα ή στη συντήρηση για 1 ώρα.
με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε και το κρεμμύδι, το λάδι, το σκόρδο,
το ξίδι, 1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Εν συνεχεία, ζυμώνουμε ελαφρά για 1 - 2 λεπτά, βρέχοντας ενδιάμεσα
τα χέρια μας με κρύο νερό.
- Ρίχνουμε και τα ασπράδια και συνεχίζουμε για λίγο το ζύμωμα.
- Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 - 10 μπάλες.
- Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και πλάθουμε 8 - 10
μακρόστενα κεμπάπ.
Τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί που να τα χωράει ακριβώς και
τα αφήνουμε στην κατάψυξη για 1/2 ώρα ή στη συντήρηση για 1 ώρα.
Σάλτσα:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά,
σκεπάζουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά,
σκεπάζουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο.
Ψήσιμο:
- Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 220° C (για περίπου 7 - 8 λεπτά).
- Βγάζουμε το ταψί με τα κεμπάπ από την κατάψυξη ή το ψυγείο και
φουρνίζουμε στο μεσαίο ράφι για 15 λεπτά, γυρνώντας τα στα 10 λεπτά
ώστε να ροδίσουν και από την άλλη.
- Τα σερβίρουμε πάνω στις τραγανές πίτες και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.
*Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με μαϊντανό και λεμόνι.
- Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 220° C (για περίπου 7 - 8 λεπτά).
- Βγάζουμε το ταψί με τα κεμπάπ από την κατάψυξη ή το ψυγείο και
φουρνίζουμε στο μεσαίο ράφι για 15 λεπτά, γυρνώντας τα στα 10 λεπτά
ώστε να ροδίσουν και από την άλλη.
- Τα σερβίρουμε πάνω στις τραγανές πίτες και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.
*Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με μαϊντανό και λεμόνι.
Συμβουλή
Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, φτιάχνουμε τα κεμπάπ με κιμά από
στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας.
Επειδή, όμως αυτά θα είναι πιο στεγνά καλό είναι να προσθέσουμε
στο μείγμα λίγο λάδι επιπλέον.
gastronomos.gr
Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, φτιάχνουμε τα κεμπάπ με κιμά από
στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας.
Επειδή, όμως αυτά θα είναι πιο στεγνά καλό είναι να προσθέσουμε
στο μείγμα λίγο λάδι επιπλέον.
gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου