Σελίδες

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Φοντάν ζεστής σοκολάτας και βασιλικού

Screen Shot 2014-02-11 at 00.28.45
Υλικά :
για 4 φοντάν (κέικς)
- Γέμιση (Ganache)
- 100ml κρέμα γάλακτος (double cream)
- 15g φύλλα βασιλικού
- 200g λευκή σοκολάτα...

Φοντάν


- 85g ανάλατο βούτυρο λυωμένο + ακόμη λίγο για τις φόρμες
- 75g μαύρη σοκολάτα κατά προτίμηση Caribbean 66% σε κομμάτια
- 3 μέτρια αυγά ελεύθερης βοσκής
- 75g ζάχαρη
- 70g αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για τις φόρμες
Εκτέλεση:

- Φέρτε την κρέμα μαζί με τα φύλλα του βασιλικού σε χαμηλό βρασμό.
Απομακρύνετε από τη φωτιά και ανακατέψτε τα.
Χύστε το περιεχόμενο πάνω στην άσπρη σοκολάτα και ανακατώστε 

μέχρι να λυώσει.


- Μεταφέρετε την σ’ ένα πλαστικό σκεύος και βάλτε το στο ψυγείο 
για τουλάχιστον μιά ώρα.
- Μ΄ένα κουτάλι του τσαγιού φτιάξτε μικρές μπάλες με το κρύο μίγμα.


- Ετοιμάστε τις 4 φόρμες, βουτυρώστε και αλευρώστε τις.
- Λυώστε το βούτυρο σ’ ένα σκεύος σε χαμηλή θερμοκρασία, 

προσθέστε τη σοκολάτα και ανακατώστε μέχρι να λυώσει.


- Σ’ ένα άλλο μπολ χτυπήστε ελαφρά τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη.
Ρίξτε τα αυγά στη σοκολάτα, προσθέστε το αλεύρι και συνεχίστε 

να τα ανακατεύετε μέχρι να γίνει το μίγμα σας απαλό.


- Γεμίστε τις φόρμες με το μίγμα ως το 1/3 και τοποθετείστε τις 
στο ψυγείο για 30’.
Τώρα τοποθετείστε από μια μπαλίτσα που κάνατε με την ganache 

σε κάθε φόρμα και από πάνω σκεπάστε με φοντάν.


- Τοποθετείστε τα πάλι στο ψυγείο για 1 ώρα.


- Τώρα ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 9’.
Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, αναποδογυρίστε τα σ΄ένα πιάτο 

και σερβίρετε αμέσως.
Screen Shot 2014-02-11 at 00.21.02
*Μια συνταγή του διάσημου Άγγλου chocolatier, Paul A. Youmg 
από το βιβλίο του Adventure with Chocolate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου