Σελίδες

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Τα βιβλία τούς απελευθερώνουν


... οι φυλακισμένοι στη Βραζιλία,

θα διαβάζουν* καί ...ως αντάλαγμα θα

μειώνεται η ποινή τους ...! 


Τα βιβλία θα σημαίνουν πλέον ελευθερία στις φυλακές της Βραζιλίας...
 Με πρόταση της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, οι βραζιλιάνοι βουλευτές αποφάσισαν να διεξαχθεί σε τέσσερις φυλακές της χώρας ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα.
 Κάθε κρατούμενος θα μπορεί να διαβάζει ένα βιβλίο τον μήνα - λογοτεχνικό, φιλοσοφικό ή επιστημονικό - , θα γράφει στη συνέχεια μια έκθεση γι' αυτό «με την κατάλληλη γλώσσα και ακρίβεια, δείχνοντας ότι έχει καταλάβει την αξία και το νόημά» του και σε αντάλλαγμα η ποινή του θα μειώνεται κατά τέσσερις ημέρες.
 Προς το παρόν, κάθε κρατούμενος δεν θα μπορεί να διαβάζει περισσότερα από ένα βιβλίο τον μήνα, πράγμα που σημαίνει 12 βιβλία τον χρόνο, δηλαδή επιπλέον 48 ημέρες ελευθερίας. 
*Η Ρουσέφ που πρότεινε το μέτρο αυτό ξέρει καλά τι σημαίνει φυλακή και πώς αυξάνει γεωμετρικά τη δυστυχία των εγκλείστων.
 Πολύ πριν γίνει Πρόεδρος της Βραζιλίας, είχε φυλακιστεί* από το τότε δικτατορικό καθεστώς για τρία χρόνια, από το 1970 ώς το 1972. Φοιτήτρια και κόρη αστικής οικογένειας, η Ντίλμα μπήκε στην αντίσταση κατά της δικτατορίας και συνελήφθη στο Σάο Πάολο έχοντας στην κατοχή της ένα όπλο. *Υποβλήθηκε σε βασανιστήρια επί 22 ημέρες και ποτέ δεν ξέχασε το σκοτάδι που παραμονεύει πίσω από τους τοίχους της φυλακής. 
Τώρα, ως Πρόεδρος της χώρας, προσπαθεί να βρει διεξόδους για τους φυλακισμένους και τα βιβλία είναι μία απ' αυτές.
 Διότι ανοίγουν κόσμους φανταστικούς, αφηγούνται τη ζωή πραγματικών ανθρώπων, διδάσκουν πως δεν υπάρχει κάποιο προκαθορισμένο πεπρωμένο, πως το μίσος μπορεί να γιατρευτεί, πως η αγάπη μπορεί να σε αλλάξει μέσα σ' ένα βράδυ και πως η ελευθερία είναι πάντα δυνατή, όχι όμως κλείνοντας τα μάτια.
 «Με το διάβασμα, καθένας τους θα αποκτήσει μια ευρύτερη αντίληψη για τον κόσμο», τονίζουν στο βραζιλιάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως οι παλιοί κανονισμοί και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα εμπόδιζαν ανέκαθεν να μπαίνει το οξυγόνο των βιβλίων στις φυλακές. 
***Και επανειλημμένα στο πέρασμα της Ιστορίας έχει επιβεβαιωθεί η ρήση του Χάινριχ Χάινε: «Εκεί όπου καίγονται βιβλία αργά ή γρήγορα θα καούν και άνθρωποι».***
πηγή : ΤΑ ΝΕΑ on line
επιμέλεια : Γιώργος Αγγελόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου