Σελίδες

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΚΟΚΟΡΑΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ





ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1 Κόκορας μέτριος σε μέγεθος ( αν είναι δυνατόν αλανιάρης)
τα συκωτάκια του( η και έξτρα συκωτάκια πουλιών αν δεν θέλετε να βάλετε λουκάνικο)
1 μέτριο χωριάτικο λουκάνικο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο
1 μικρο φλυτζανι του καφέ ρύζι γλασέ
1 μικρο κρασοπότηρο λευκό μοσχάτο Σάμου
αλάτι και πιπέρι
Μια χούφτα σταφίδες σουλτανίνα( προαιρετικές)
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Βούτυρο
λίγη καστανή ζάχαρη

-Σωτάρουμε τα συκωτάκια (ψιλοκομμένα), το λουκάνικο και το κρεμμύδι (και αυτό ψιλοκομμένο).
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
 Ρίχνουμε στο τηγάνι μας το ρύζι 
μαζί με τον άνηθο να σωταριστούν.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη,τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι.. 
Αφήνουμε να μαλακώσει καλά.
 
-Περνάμε στην διαδικασία του γεμίσματος.
Δεν τον γεμίζουμε ασφυκτικά γιατί θα μας ανοίξει όταν φουσκώσει το ρύζι.


-Με ειδική κλωστή( που δεν καίγεται στο ψήσιμο) και μια μεγάλη σακοράφα
 αρχίζουμε το ράψιμο.
-Τώρα έχετε 2 επιλογές:
Nα τον βάλετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα  να βράσει αργά με λίγο αλάτι και βούτυρο… 
….Και μετά να μπει στον φούρνο για να πάρει χρώμα…
Η να τον σωτάρετε με βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα( με μεταλλικά χερούλια)
να προσθέσετε λίγο κρασί ακόμα,νερό,τα υγρά από το σοτάρισμα του να τον βάλετε στο φούρνο.
Τον σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο για να ψηθεί με την ησυχία του.
Oταν αρχίζει να ξεχωρίζει  το κρέας από τα κόκαλα (περίπου  μια ώρα και κάτι ανάλογα πόσο μεγάλος είναι)
 αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και τον αφήνετε να πάρει χρώμα.
Εμείς κάναμε το πρώτο..
Βάλαμε τον κόκορα μας να βράσει σε σιγανή φωτιά 
σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μια κουταλιά βούτυρο και αλάτι.

Ο κόκορας μας έχει βράσει για περίπου 50-60 λεπτά σε σιγανή φωτιά.
Τον βάζουμε σε ένα ταψάκι μαζί με ένα φλυτζάνι από τον ζωμό που έβρασε.
Τον πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και τον βάζουμε στους 250 C να πάρει χρώμα.
                                            
Περνάμε τον ζωμό του κόκορα από τρυπητό..
Ρίχνουμε μέσα μισό φλυτζανι κους κους η σουσαμάκι
( αποφύγαμε το ρύζι γιατί υπάρχει και στην γέμιση)και το βάλαμε να βράσει .
 Προσθέσαμε λίγο ακόμη αλάτι.
 Μπορούμε και να αυγοκόψουμε αν θέλουμε η να το αφήσουμε σκέτο και
να έχουμε ένα ελαφρύ ζωμό για πρώτο πιάτο.

                                                            


από : Koykoycook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου