Σελίδες

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Πώς φτιάχνουμε μιά εύκολη σάλτσα ντομάτας ....ένα υλικό, τρείς παραλλαγές...


Οι εύκολες μακαρονάδες

H μεγαλύτερη νοστιμιά που μπορεί να ζητήσει μια μακαρονάδα είναι η φρέσκια ντομάτα. 
Βρίσκουμε τις πιο ώριμες και ζουμερές και τις κάνουμε σάλτσα.
Ωμή: 
ψιλοκόβουμε στο χέρι 3 ντομάτες ώριμες χωρίς φλούδα, τις στύβουμε με το χέρι, προσθέτουμε 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ελαιόλαδο και όποιο μυρωδικό προτιμάμε και ανακατεύουμε με βρασμένα ζυμαρικά και τριμμένο τυρί.

Στο τηγάνι: 
η κλασική σάλτσα ντομάτα γίνεται καλύτερη σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι. Tα βασικά υλικά είναι τα ίδια με της ωμής –προαιρετικά, προσθέτουμε κρεμμύδι. Ξεκινάμε με δυνατή φωτιά, μόλις πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο και σκεπάζουμε το σκεύος. Oι Iταλοί σιγομαγειρεύουν αυτήν τη σάλτσα για 2 και πλέον ώρες! Oμως, 20 λεπτά είναι αρκετά για να διατηρήσει η σάλτσα τη ζωντάνια της.

Στον φούρνο: 
κόβουμε 3 ώριμες ξεφλουδισμένες ντομάτες στα οκτώ, τις τοποθετούμε σε ταψάκι, προσθέτουμε 4 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους, 2 δαφνόφυλλα, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και ψήνουμε στους 170ο C για 45 λεπτά. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα, λιώνουμε τις ντομάτες και το εσωτερικό των σκόρδων με πιρούνι.

Tα μυστικά μιας καλής σάλτσας
—Η σάλτσα ντομάτα συνδυάζεται με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις αντζούγιες, την κάππαρη, τη λιαστή ντομάτα, τις ελιές, τον τόνο, τη φέτα, το ανθότυρο και τη μυζήθρα.
—Τα φρέσκα μυρωδικά τα βάζουμε την τελευταία στιγμή, μόλις κατεβάσουμε τη σάλτσα από τη φωτιά. Tαιριάζουν ο βασιλικός, ο δυόσμος, η λουίζα, η ρίγανη, το φασκόμηλο, το θυμάρι, η μαντζουράνα, ο μαϊντανός.
—Τα ξερά μυρωδικά –αρκεί 1 κουτ. γλυκού– τα βάζουμε στη σάλτσα από την αρχή του μαγειρέματος. Tαιριάζουν η ρίγανη, το θρούμπι, το φασκόμηλο, το μελισσόχορτο, το θυμάρι, η μαντζουράνα, ο δυόσμος και ο βασιλικός.
—Οι υπερώριμες ντομάτες, που ενδεχομένως έχουν ανοίξει και μοιάζουν για πέταμα, κάνουν τις καλύτερες σάλτσες. Mην τις περιφρονείτε!

Η σάλτσα των σεφ
Oι ψητές ντομάτες είναι το επαγγελματικό μυστικό: 
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στα 6 και τις στρώνουμε σε μονή σειρά σε ρηχό ταψί. 
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο θυμάρι, 2 δαφνόφυλλα, αλάτι, πιπέρι και 
8 σκελίδες σκόρδο με την φλούδα τους και ψήνουμε στους 150ο C για 5-6 ώρες. 
Οι καραμελωμένες αυτές ντομάτες αλέθονται στο μπλέντερ και δίνουν φοβερή νοστιμιά στις σάλτσες, τρώγονται όπως είναι ως συνοδευτικό και διατηρούνται στο ψυγείο σκεπασμένες με ελαιόλαδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου