Σελίδες

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

AMHΣ Ή ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ (αυθεντική συνταγή)


Φωτογραφία: Συνταγές απο Αρχαία Ελλάδα :  

AMHΣ Ή ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ (αυθεντική συνταγή)

(εἶδος πλακοῦντος μετὰ γάλακτος, Ἀριστοφάνης Πλ. 999, Ἀντιφῶν ἐν «Δυσπράτῳ» 1, Μένανδ. ἐν «Ὑποβολιμαίῳ» 11, κτλ.)

1κανάτα γάλα κατσικίσιο 
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
2 κρασοπότηρα σιμιγδάλι ψιλό
2 κρασοπότηρα μέλι 
6 αυγά 

Βάζουμε το γάλα σε σιγανή φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι το μέλι και το λάδι μέχρι να δέσει καλά το μίγμα.. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει μέχρι να ρίξουμε τα αυγά, αφού τα έχουμε πρώτα χτυπήσει καλά, και ανακατεύουμε..
Όταν δέσει καλά τα ρίχνουμε σε λαδωμένο πήλινο σκεύος και το βάζουμε να ψηθεί στο φούρνο περίπου για 50 λεπτά στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.. 
Σερβίρεται παγωμένο..

Στις μέρες μας το γλυκό αυτό θεωρείται παραδοσιακό στην Μάνη.. Οι νοικοκυρές το φτιάχνουν συνήθως κάθε Χριστούγεννα ή Πάσχα.  
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του γλυκού , αλλά στην παρασοδιακή Μανιάτικη κουζίνα χρησιμοποιούνται ακριβως αυτά τα συστατικά στην βάση τους..

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ MODUS VIVENDI EUROPE 

Η προσθήκη λίγης κοπανισμένης μαστίχας , κανέλλας και λίγη ξύσμα πορτοκαλιού θα δώσει μία άλλη γεύση στο γλυκό αυτό..


Συνταγές απο Αρχαία Ελλάδα : 

(εἶδος πλακοῦντος μετὰ γάλακτος, Ἀριστοφάνης Πλ. 999, 
Ἀντιφῶν ἐν «Δυσπράτῳ» 1, Μένανδ. ἐν «Ὑποβολιμαίῳ» 11, κτλ.)
1κανάτα γάλα κατσικίσιο
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
2 κρασοπότηρα σιμιγδάλι ψιλό
2 κρασοπότηρα μέλι
6 αυγά

Βάζουμε το γάλα σε σιγανή φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι το μέλι και το λάδι μέχρι να δέσει καλά το μίγμα.. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει μέχρι να ρίξουμε τα αυγά, αφού τα έχουμε πρώτα χτυπήσει καλά, και ανακατεύουμε..
Όταν δέσει καλά τα ρίχνουμε σε λαδωμένο πήλινο σκεύος και το βάζουμε να ψηθεί στο φούρνο περίπου για 50 λεπτά στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσει..
Σερβίρεται παγωμένο..

Στις μέρες μας το γλυκό αυτό θεωρείται παραδοσιακό στην Μάνη.. 

Οι νοικοκυρές το φτιάχνουν συνήθως κάθε Χριστούγεννα ή Πάσχα.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του γλυκού , αλλά 

στην παρασοδιακή Μανιάτικη κουζίνα χρησιμοποιούνται 
ακριβως αυτά τα συστατικά στην βάση τους..
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ MODUS VIVENDI EUROPE 
Η προσθήκη λίγης κοπανισμένης μαστίχας , κανέλλας 

και λίγη ξύσμα πορτοκαλιού θα δώσει μία άλλη γεύση στο γλυκό αυτό..

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΔΩ : Κέντρο Υγείας Αρεόπολης Μάνης
https://www.facebook.com/kentroygeias.areopolesmanes?fref=ts


*καί αυτό 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου