Σελίδες

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ελαφρύ παστίτσιο με κοτόπουλο και πιπεριές


recipe image


Συστατικά:

500 γρ. κοτόπουλο φιλέτο στήθος ή μπούτι κομμένο σε κυβάκια
- 500 γρ.ζυμαρικά λιγκουίνι ή άλλο ζυμαρικό
- 1 πιπεριά κόκκινη σε καρέ
- 1 πιπεριά πράσινη σε καρέ
- 1 πιπεριά κίτρινη σε καρέ
- 1 μεγάλο ποτήρι κρέμα γάλακτος
- 1 σκελ. σκόρδο στην πρέσα
- 1 σφηνάκι ούζο
- 1 κ.γλ. ψιλ/νο φρέσκο θυμάρι
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι - πιπέρι
- 1 κύβο κοτόπουλου + λίγο νερό

Για την μπεσαμέλ:
  • 1 lt γάλα
  • 1/3 φλ. αλεύρι
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. μεγάλες βούτυρο ή μαργαρίνη . 1 μέσα στη μπεσαμέλ και 1 λιωμένη για την επιφάνεια
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο λίγο
  • 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα, μισή για τη μπεσαμέλ, μισή για την τελική επιφάνεια.

Οδηγίες :

Βράζουμε τα λιγκουίνι με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι, σε λιγότερο χρόνο από ότι λέει το πακέτο. Τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε και τα ρίχνουμε στο μεγάλο λαδωμένο πυρέξ.
- Σοτάρουμε σε λίγο λάδι το κοτόπουλο και μόλις αρχίσει να ασπρίζει το κοτόπουλο προσθέτουμε τις πιπεριές μαζί με το σκόρδο. Χαμηλώνουμε, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε λίγο να μαραθούν οι πιπεριές. Μόλις μαλακώσουν οι πιπεριές, σβήνουμε με ούζο ή τσίπουρο με γλυκάνισο , ρίχνουμε τον κύβο με το νεράκι και τέλος το φρέσκο θυμάρι. Αφήνουμε να εξατμιστεί δυο λεπτά και βάζουμε την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε να πάρει μια βράση 2 - 3 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά, χωρίς να αφήσουμε να πήξει πολύ η κρέμα γάλακτος.
- Ρίχνουμε το κοτόπουλο πάνω στα μακαρόνια.

Για την μπεσαμέλ: 
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, ανάβουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι κι ανακατεύουμε να διαλυθεί, ρίχνουμε το χτυπημένο αυγό, ανακατεύοντας συνέχεια. 
Στο τέλος προσθέτουμε τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο, τη μισή μαργαρίνη και τη μισή παρμεζάνα, ανακατεύουμε και απλώνουμε πάνω από το κοτόπουλο. 
Η μπεσαμέλ πρέπει να είναι αραιή. 
Σε περίπτωση που σας βγει πηκτή, προσθέστε γάλα ή νερό για να την κάνετε πιο αραιή. 
Με τις πρώτες φούσκες στην επιφάνεια, κατεβάζετε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από το κοτόπουλο και τη στρώνουμε καλά. 
Τέλος κουνάμε όλο το ταψί μας, μπρος πίσω, ώστε η μπεσαμέλ να εισχωρήσει και λίγο μέσα στο μείγμα.
- Την υπόλοιπη λιωμένη μαργαρίνη την απλώνουμε με ένα κουτάλι πάνω στην κρέμα για να πάρει μια ωραία κρούστα και ραντίζουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου να ροδίσει ελαφρά. 
- Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο , το αφήνουμε ένα 10 λεπτο και μετά σερβίρουμε.

                                  

Λίγα μυστικά ακόμη...

  • Η πιο πάνω συνταγή της Φρόσως Βαμβακίδου σαν ιδέα μου άρεσε πολύ, αλλά έκανα και τροποποιήσεις, τελικά βγήκε μια πολύ νόστιμη συνταγή. Εγώ έκανα τη μετατροπή σε λάιτ, χρησιμοποιώντας κρέμα γάλακτος 3% λιπαρά, γάλα 1,5% και μαργαρίνη . Αλλαγές έγιναν και στην ποσότητα του γάλακτος στη μπεσαμέλ, το 1 λίτρο γάλα είναι αρκετό για αυτήν την ποσότητα + την κρέμα του γάλακτος. Επίσης και κάποιες άλλες αλλαγές.
  • Χρησιμοποίησα μια κατσαρόλα για οικονομία, πρώτα έβρασα τα μακαρόνια, μετά στην ίδια έφτιαξα τη σάλτσα κοτόπουλου και τέλος στην ίδια έφτιαξα και τη μπεσαμέλ!
  • Μπορείτε να προσθέσετε και μια κούπα κεφαλογραβιέρα στο μείγμα του κοτόπουλου για ακόμα πιο γεμάτη γεύση. Επίσης όσοι δεν αγαπούν το τυρί, μπορούν να το αφαιρέσουν και από την μπεσαμέλ και να αυξήσουν το αλατάκι.
  • Είτε λάιτ, είτε κανονική , η συνταγή είναι πολύ καλή!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου