Η μπουζοπούλα δεν είναι ένα απλό ψητό, δεν είναι μια συνηθισμένη γεύση
. Είναι το κατ’ εξοχήν λαϊκό έδεσμα του λακωνικού και του μεσσηνιακού
καλοκαιριού. Αποτελεί τον παραδοσιακό μεζέ σε όλα τα πανηγύρια και
τις γιορτές και δεν γίνεται γλέντι χωρίς αυτήν !!!
Ή παράδοση λέει ότι ο ψήστης θέλει ζώο ( θηλυκό κατά προτίμηση) πάνω
από 40 κιλά, μισό κιλό χοντρό αλάτι και μια χούφτα ρίγανη.
Η μπουζοπούλα το βράδυ περνιέται στη σούβλα, αφού αλατιστει εξωτερικά
και περαστει με ρίγανη η κοιλιά.
Η κοιλιά ράβεται, η μπουζοπούλα σκεπάζεται με σεντόνι και...μένει πάνω
στη σούβλα ( ξύλινη ή σιδερένια) .
από 40 κιλά, μισό κιλό χοντρό αλάτι και μια χούφτα ρίγανη.
Η μπουζοπούλα το βράδυ περνιέται στη σούβλα, αφού αλατιστει εξωτερικά
και περαστει με ρίγανη η κοιλιά.
Η κοιλιά ράβεται, η μπουζοπούλα σκεπάζεται με σεντόνι και...μένει πάνω
στη σούβλα ( ξύλινη ή σιδερένια) .
Η φωτιά με ξύλα- και λίγο κάρβουνο, είναι δυνατή και καίει το κρέας από
μακριά και στο πλάι για 9-10 ώρες.
Μετά το ψήσιμο, η μπουζοπούλα μπαίνει σε ισοθερμική βιτρίνα
για να προστατεύεται.
μακριά και στο πλάι για 9-10 ώρες.
Μετά το ψήσιμο, η μπουζοπούλα μπαίνει σε ισοθερμική βιτρίνα
για να προστατεύεται.
Όλη η τέχνη βρίσκεται στο ψήσιμο καθώς μόνο η καλή πρώτη ύλη
αναδεικνύει την αξία της μέσα από το ...έντεχνο ψήσιμο
( είτε στη σούβλα είτε στο φούρνο).
Είναι η αντίθεση της υφής σε μια μπουκιά που προσφέρει την πεμπτουσία
της γευστικής απόλαυσης, η γλυκιά γεύση του χοιρινού κρέατος που σερβίρεται
στην κατάλληλη θερμοκρασία και η αλμυρή γεύση της πέτσας που κάνει."κρακ"
στη δαγκωματιά. Πρόκειται για ένα απλό, λιτό, σχεδόν πρωτόγονο θαύμα!
αναδεικνύει την αξία της μέσα από το ...έντεχνο ψήσιμο
( είτε στη σούβλα είτε στο φούρνο).
Είναι η αντίθεση της υφής σε μια μπουκιά που προσφέρει την πεμπτουσία
της γευστικής απόλαυσης, η γλυκιά γεύση του χοιρινού κρέατος που σερβίρεται
στην κατάλληλη θερμοκρασία και η αλμυρή γεύση της πέτσας που κάνει."κρακ"
στη δαγκωματιά. Πρόκειται για ένα απλό, λιτό, σχεδόν πρωτόγονο θαύμα!
Κι επειδή κάθε περιοχή έχει τους ανθρώπους της, την ιστορία της, τα έθιμα,
τη φύση και τις γεύσεις της, αν είσαι ξένος και δεν φας μπουζοπούλα,
δεν έχεις γνωρίσει τη Λακωνική και τη Μεσσηνιακή γη!
Αν είσαι Λάκων ή Μεσσήνιος ξέρεις πως δίπλα στις ελιές και τις πορτοκαλιές
υπάρχει η μπουζοπούλα.
Είναι εκεί και σε περιμένει να γευτείς καλοκαίρι, να κάνεις παρέα,
να ξενοιάσεις και να απολαύσεις!
τη φύση και τις γεύσεις της, αν είσαι ξένος και δεν φας μπουζοπούλα,
δεν έχεις γνωρίσει τη Λακωνική και τη Μεσσηνιακή γη!
Αν είσαι Λάκων ή Μεσσήνιος ξέρεις πως δίπλα στις ελιές και τις πορτοκαλιές
υπάρχει η μπουζοπούλα.
Είναι εκεί και σε περιμένει να γευτείς καλοκαίρι, να κάνεις παρέα,
να ξενοιάσεις και να απολαύσεις!
Και σου κάνει ...καλό!
Ποιός είπε ότι το χοιρινό δεν κάνει καλό;
Ώρα να καταρριφθούν οι μύθοι…
Ποιός είπε ότι το χοιρινό δεν κάνει καλό;
Ώρα να καταρριφθούν οι μύθοι…
Οι επιστήμονες διατροφολόγοι εξηγούν πως, μιλώντας για το κόκκινο κρέας,
το μοσχάρι και το χοιρινό δεν έχουν τελικώς πολύ μεγάλες διαφορές ως προς
τη διατροφική τους αξία.
Μοιάζουν πολύ περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε.
Διαβάζοντας την ειδική ανάλυση των διατροφικών συστατικών τους
αντιλαμβάνεται κανείς πως το «λιπαρό» χοιρινό είναι πολύ περισσότερο αθώο
από το «υγιεινό» μοσχαράκι...πως;
Διαβάστε:
το μοσχάρι και το χοιρινό δεν έχουν τελικώς πολύ μεγάλες διαφορές ως προς
τη διατροφική τους αξία.
Μοιάζουν πολύ περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε.
Διαβάζοντας την ειδική ανάλυση των διατροφικών συστατικών τους
αντιλαμβάνεται κανείς πως το «λιπαρό» χοιρινό είναι πολύ περισσότερο αθώο
από το «υγιεινό» μοσχαράκι...πως;
Διαβάστε:
Πρωτεΐνες
Μοσχάρι και χοιρινό δεν έχουν σημαντικές διαφορές στη συγκέντρωση
των πρωτεϊνών. Τα 100 γρ. χοιρινό φιλέτο δίνουν 20 γρ. πρωτεΐνης όσες
ακριβώς 100 γρ. μοσχαρίσιου φιλέτου.
Μοσχάρι και χοιρινό δεν έχουν σημαντικές διαφορές στη συγκέντρωση
των πρωτεϊνών. Τα 100 γρ. χοιρινό φιλέτο δίνουν 20 γρ. πρωτεΐνης όσες
ακριβώς 100 γρ. μοσχαρίσιου φιλέτου.
Βιταμίνες
Μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
(βιταμίνες Β1, Β6 και Β12).
Μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
(βιταμίνες Β1, Β6 και Β12).
Έρευνες αποδεικνυουν ότι μια μερίδα χοιρινού κρέατος περιέχει κατά μέσο όρο
το 37% του DRIs, για τις βιταμίνες Β1, Β6 και Β12.
Το χοιρινό κρέας είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές της βιταμίνης Β1
(θειαμίνης) αφού περιέχει περίπου 5-10 φορές περισσότερο την ποσότητα
της θειαμίνης που περιέχει το μοσχαρίσιο κρέας.
το 37% του DRIs, για τις βιταμίνες Β1, Β6 και Β12.
Το χοιρινό κρέας είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές της βιταμίνης Β1
(θειαμίνης) αφού περιέχει περίπου 5-10 φορές περισσότερο την ποσότητα
της θειαμίνης που περιέχει το μοσχαρίσιο κρέας.
Το χοιρινό κρέας περιέχει διπλάσια ποσότητα σεληνίου σε σχέση με το
μοσχαρίσιο κρέας.
Το σελήνιο εμποδίζει την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου, έχει
αντιγηραντικές ιδιότητες, βοηθά στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδή
και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
μοσχαρίσιο κρέας.
Το σελήνιο εμποδίζει την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου, έχει
αντιγηραντικές ιδιότητες, βοηθά στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδή
και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Λίπη
Τα λίπη παρέχουν στο σώμα μας ενέργεια.
Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα
ενώ τα ακόρεστα λιπαρά, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να είναι σε θέση
να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Τα λίπη παρέχουν στο σώμα μας ενέργεια.
Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα
ενώ τα ακόρεστα λιπαρά, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να είναι σε θέση
να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Το χοιρινό περιέχει λιγότερα λιπαρά και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά
σε σχέση με το μοσχάρι.
Το χοιρινό επίσης θεωρείται πιο υγιεινό από την άποψη ότι περιέχει
ορατό λίπος όπου μπορεί να αφαιρεθεί μετά το μαγείρεμα.
Η περιεκτικότητα σε λίπος ποικίλλει όχι μόνο ανάλογα με το είδος
του ζώου αλλά και με το κομμάτι του κρέατος.
σε σχέση με το μοσχάρι.
Το χοιρινό επίσης θεωρείται πιο υγιεινό από την άποψη ότι περιέχει
ορατό λίπος όπου μπορεί να αφαιρεθεί μετά το μαγείρεμα.
Η περιεκτικότητα σε λίπος ποικίλλει όχι μόνο ανάλογα με το είδος
του ζώου αλλά και με το κομμάτι του κρέατος.
Διαφορετική για παράδειγμα περιεκτικότητα λίπους υπάρχει στο πόδι
από το στήθος του ζώου.
Όσον αφορά το χοιρινό, το φιλέτο (ψαρονέφρι) ή διάφορα κομμάτια
από το μπούτι περιέχουν ελάχιστο λίπος.
Αντίθετα, οι χοιρινές μπριζόλες, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά μπορεί
να περιέχουν έως και 50% λίπος ενώ η περιεκτικότητα του λίπους
αυξάνεται ακόμη περισσότερο, πάνω από το 50% σε κορεσμένο λίπος,
στις πανσέτες και το μπέικον.
από το στήθος του ζώου.
Όσον αφορά το χοιρινό, το φιλέτο (ψαρονέφρι) ή διάφορα κομμάτια
από το μπούτι περιέχουν ελάχιστο λίπος.
Αντίθετα, οι χοιρινές μπριζόλες, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά μπορεί
να περιέχουν έως και 50% λίπος ενώ η περιεκτικότητα του λίπους
αυξάνεται ακόμη περισσότερο, πάνω από το 50% σε κορεσμένο λίπος,
στις πανσέτες και το μπέικον.
Θερμίδες
100 γρ. άπαχου χοιρινού κρέατος έχουν περίπου 105 θερμίδες ενώ
100 γρ. άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος 108 θερμίδες.
Σημασία όμως δεν έχουν οι θερμίδες αλλά τα λιπαρά.
Σε περίπτωση που θέλετε να χάσετε βάρος η καλύτερη επιλογή είναι
το χοιρινο-περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά
100 γρ. άπαχου χοιρινού κρέατος έχουν περίπου 105 θερμίδες ενώ
100 γρ. άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος 108 θερμίδες.
Σημασία όμως δεν έχουν οι θερμίδες αλλά τα λιπαρά.
Σε περίπτωση που θέλετε να χάσετε βάρος η καλύτερη επιλογή είναι
το χοιρινο-περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά
Συνολικά λοιπόν, το χοιρινό κάνει καλό γιατί:
• Προσφέρει υψηλό βαθμό κορεσμού και υψηλά ποσά ενέργειας
• Βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος, των ματιών του νευρικού
συστήματος και της πνευματικής απόδοσης
• Περιέχει λίπος με περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα
• Έχει μικρότερα ποσοστά χοληστερόλης σε σχέση με το μοσχάρι
• Προσφέρει μεγάλη ποικιλία γεύσεων
• H κατανάλωση του μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων
της χοληστερόλης και της πίεσης του αίματος (McAfee et al. 2010).
Σημαντικό βέβαια ρόλο παίζει η συχνότητα κατανάλωσης
και ποσότητας του χοιρινού.
Πώς θα τη φτιάξετε στο σπίτι
• Προσφέρει υψηλό βαθμό κορεσμού και υψηλά ποσά ενέργειας
• Βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος, των ματιών του νευρικού
συστήματος και της πνευματικής απόδοσης
• Περιέχει λίπος με περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα
• Έχει μικρότερα ποσοστά χοληστερόλης σε σχέση με το μοσχάρι
• Προσφέρει μεγάλη ποικιλία γεύσεων
• H κατανάλωση του μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων
της χοληστερόλης και της πίεσης του αίματος (McAfee et al. 2010).
Σημαντικό βέβαια ρόλο παίζει η συχνότητα κατανάλωσης
και ποσότητας του χοιρινού.
Πώς θα τη φτιάξετε στο σπίτι
Η Συνταγή για την παραδοσιακή μπουζοπούλα
µε την τραγανή πέτσα!
µε την τραγανή πέτσα!
Υλικά
1/2 κιλό αλάτι χοντρό
ένα γουρουνάκι γύρω στα 40 κιλά
4-5 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1/2 κιλό αλάτι χοντρό
ένα γουρουνάκι γύρω στα 40 κιλά
4-5 κουταλιές της σούπας ρίγανη
Εκτέλεση
Η προεργασία γίνεται από το προηγούμενο το βράδυ:
Περνάμε στη σούβλα το γουρουνόπουλο όπως το αρνί και
ρίχνουμε αλάτι σε όλη του την επιφάνεια.
Η προεργασία γίνεται από το προηγούμενο το βράδυ:
Περνάμε στη σούβλα το γουρουνόπουλο όπως το αρνί και
ρίχνουμε αλάτι σε όλη του την επιφάνεια.
Βάζουμε ρίγανη μέσα στην κοιλιά του και κατόπιν τη ράβουμε.
Τυλίγουμε το χοιρινό με φθηνή γάζα ρολό από το φαρμακείο που
το αφήνει να "ανασάνει" και το προστατεύει από έντομα και λοιπούς
κινδύνους.
Το πρωί ξετυλίγουμε, το κρέας έχει μαριναριστεί ωραία με τη ρίγανη
και το αλάτι.
Ανάβουμε τη φωτιά με ξύλα ή ξυλοκάρβουνα και ανεβάζουμε
τη σούβλα πολύ ψηλά.
Ψήνεται για 9 με 10 ώρες, θέλουμε όμως δυνατή φωτιά από μακριά
και στο πλάι της ψησταριάς.
Το γουρουνόπουλο στο ψήσιμο χάνει το 40% του συνολικού του βάρους.
Τυλίγουμε το χοιρινό με φθηνή γάζα ρολό από το φαρμακείο που
το αφήνει να "ανασάνει" και το προστατεύει από έντομα και λοιπούς
κινδύνους.
Το πρωί ξετυλίγουμε, το κρέας έχει μαριναριστεί ωραία με τη ρίγανη
και το αλάτι.
Ανάβουμε τη φωτιά με ξύλα ή ξυλοκάρβουνα και ανεβάζουμε
τη σούβλα πολύ ψηλά.
Ψήνεται για 9 με 10 ώρες, θέλουμε όμως δυνατή φωτιά από μακριά
και στο πλάι της ψησταριάς.
Το γουρουνόπουλο στο ψήσιμο χάνει το 40% του συνολικού του βάρους.
Δεν αρκεί μόνο η συνταγή και το μεράκι για μια ζουμερή μπουζοπούλα.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πρώτη ύλη.
Οι έμπειροι συνιστουν να προτιμάμε όλο το σφαχτό, δηλ με το κεφάλι
-εξασφαλίζουμε ότι είναι ντόπιο.
Μπουζοπούλα της οποίας μπορείς να βρείς τα ίχνη, είναι πολύ καλύτερη
από την... αγνώστου προελεύσεως.
caruso.gr/Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πρώτη ύλη.
Οι έμπειροι συνιστουν να προτιμάμε όλο το σφαχτό, δηλ με το κεφάλι
-εξασφαλίζουμε ότι είναι ντόπιο.
Μπουζοπούλα της οποίας μπορείς να βρείς τα ίχνη, είναι πολύ καλύτερη
από την... αγνώστου προελεύσεως.
( στοιχεία κειμένου Pelopas Press)
Elias ChristeasΜΑΝΗ ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ XΘΕΣ-ΣΗΜΕΡΑ-ΑΥΡΙΟhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=8920
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου