Σελίδες

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Το φρέσκο τυρί από τον Δοµοκό και ο εθνικός µας καφές ελληνοποιούν το ιταλικό γλύκισµα... Τιραµισού µε κατίκι και ελληνικό καφέ


Τιραµισού µε κατίκι και ελληνικό καφέ

ΥΛΙΚΑ (για 4 ατοµικά µπολ)
Για το σιρόπι
200 ml νερό
200 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. ελληνικό καφέ, σε σκόνη
20 ml λικέρ Αmaretto
Για την κρέµα
3 αβγά
200 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. κατίκι Δοµοκού
500 ml κρέµα γάλακτος
70 ml ελληνικός καφές, ρόφηµα, περασµένος από τούλι
20 ml λικέρ Amaretto
Για τη σύνθεση
8 µπισκότα σαβαγιάρ
2 κ.σ. ελληνικό καφέ, σε σκόνη
2 κ.σ. κακάο, σε σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σιρόπι: Σε µια κατσαρόλα ρίχνουµε το νερό, τη ζάχαρη και τον καφέ και φέρνουµε σε βρασµό. Περνάµε το µείγµα από τούλι, προσθέτουµε το λικέρ, ανακατεύουµε και κρατάµε στην άκρη το σιρόπι.
Κρέµα: Σε ένα µεγάλο µεταλλικό µπολ βάζουµε τα αβγά και µε τη βοήθεια του σύρµατος τα χτυπάµε ελαφρά µαζί µε τη ζάχαρη. Τοποθετούµε το µπολ µέσα σε µια κατσαρόλα µε λίγο νερό που σιγοβράζει (µπεν µαρί) και συνεχίζουµε το χτύπηµα. Προσέχουµε, ωστόσο, η κατσαρόλα να είναι µικρότερη από το µπολ, ώστε ο πάτος του δεύτερου να µην ακουµπάει στο νερό και αυξηθεί απότοµα η θερµοκρασία. Με τη βοήθεια ενός θερµόµετρου ζαχαροπλαστικής ελέγχουµε τη θερµοκρασία των αβγών. Μόλις φτάσει στους 45°C και τα αβγά παστεριωθούν, αποµακρύνουµε το µπολ. Ρίχνουµε το µείγµα στο µίξερ και το χτυπάµε, µέχρι να κρυώσει και να αφρατέψει καλά. Αποσύρουµε και κρατάµε στην άκρη. Ρίχνουµε στον πλυµένο κάδο του µίξερ το κατίκι και την κρέµα και τα χτυπάµε, µέχρι να δέσουν. Προσθέτουµε τον καφέ και το ποτό και χτυπάµε λίγο ακόµη. Ρίχνουµε στον κάδο το µείγµα των αβγών και οµογενοποιούµε απαλά µε µια µαρίζ.
Σύνθεση: Σπάµε τα σαβαγιάρ στη µέση και βάζουµε δύο κοµµάτια σε καθένα από τα τέσσερα µπολ. Περιχύνουµε µε το σιρόπι. Βάζουµε µία στρώση κρέµα και στη συνέχεια άλλο ένα σπασµένο στα δύο σαβαγιάρ, το οποίο επίσης σιροπιάζουµε ελαφρά. Τελειώνουµε µε µια στρώση κρέµα, πασπαλίζουµε µε κακάο και ελληνικό καφέ και σερβίρουµε.
TIP
O ελληνικός καφές πρέπει απαραιτήτως να περάσει από τούλι, το οποίο θα συγκρατήσει το κατακάθι και έτσι δεν θα πικρίσει το γλυκό. Αν δεν έχετε, βάλτε ελληνικό καφέ στην καφετιέρα σας και φτιάξτε τον σαν να ήταν γαλλικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου