Σελίδες

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Γιατί τρέμουν τα χέρια μας





Τεντώστε το χέρι σας με την παλάμη προς τα επάνω και ακουμπήστε 
πάνω ένα κομμάτι χαρτί: αν τρέμει λιγάκι, μην ανησυχήσετε. 

Είναι ένδειξη φυσιολογικού τρόμου (όπως λέγεται επιστημονικά το τρέμουλο), 
κατά τον δρα Ρατζ Καπούρ, νευρολόγο στο Εθνικό Νοσοκομείο Νευρολογίας & Νευροχειρουργικής του Λονδίνου.

Το τρέμουλο αυτό συμβαίνει σε όλους, αν και μπορεί να επιδεινωθεί από το στρες ή την έλλειψη ύπνου, επειδή και τα δύο προκαλούν υπερπαραγωγή της ορμόνης του στρες, της αδρεναλίνης, εξηγεί στην εφημερίδα «Daily Mail».

Ωστόσο το ίδιο τρέμουλο μπορεί να προκληθεί και από τη χρήση βρογχοδιασταλτικών ή αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, κατά τον δρα Νικ Σίλβερ, νευρολόγο στο Κέντρο Walton του Λίβερπουλ.
Το κοινό τρέμουλο των χεριών συνήθως είναι ανώδυνο και δεν αποτελεί ένδειξη κάποιου σοβαρού προβλήματος. Θεραπεία γι’ αυτό δεν υπάρχει, αλλά η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή (λ.χ. καφέ, τσάι, προϊόντα με σοκολάτα, ενεργειακά ροφήματα κ.ο.κ.) μπορεί να βοηθήσει, διότι η καφεΐνη είναι διεγερτική.

Το τρέμουλο αυτό συνήθως έχει κληρονομική συνιστώσα και σπανίως είναι τόσο σοβαρό ώστε απαιτεί κάποια ιατρική παρέμβαση, η οποία συνήθως είναι η λήψη φαρμάκων, όπως οι βήτα-αναστολείς, επειδή τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν την δράση της αδρεναλίνης.


Ιδιοπαθής τρόμος

Τα χέρια που τρέμουν ρυθμικά όταν κάνουμε κάτι - λ.χ. όταν κρατάμε ένα φλιτζάνι ή μια εφημερίδα – και σταματούν όταν τα ξεκουράζουμε, σηματοδοτούν τον ιδιοπαθή τρόμο. Αυτός δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά σε ιδιαιτερότητα του οργανισμού που μπορεί να έχει κληρονομική συνιστώσα, δεδομένου ότι στο 50-60% των περιπτώσεων υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Συνήθως εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 50 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και πολύ νωρίτερα, ακόμα και στην εφηβεία. Υπολογίζεται ότι στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το 20% των ενηλίκων έχουν ιδιοπαθή τρόμο.


Σε γενικές γραμμές, το τρέμουλο αυτό προκαλείται από λανθασμένα μηνύματα από τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την κίνηση των μυών στα χέρια και σε άλλα τμήματα του σώματος. 

Το τρέμουλο αρχίζει συνήθως από το ένα χέρι, 
αλλά αργότερα εκδηλώνεται και στο άλλο. 
Αρκετές φορές, εξάλλου, τρέμει και το κεφάλι ή το πιγούνι, 
ενώ σπανιότερα τα πόδια.... [...]




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου