Τσάϊ...
Το λευκό, το πράσινο, το μαύρο και το ουλόνγκ τσάι παρασκευάζονται
από το ίδιο φυτό, την Camellia sinensis.
Αυτό που διαφέρει είναι η επεξεργασία των φύλλων του φυτού.
Τσάι φύεται σε πολλές χώρες, οι διασημότερες όμως είναι οι εξής πέντε:
Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Σρι Λάνκα και Ταϊβάν.
Φυσικά ισχύει και εδώ η έννοια του terroir, καθώς έδαφος, κλίμα, υψόμετρο,
δίνουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα φυτά κάθε περιοχής.
Η επεξεργασία (ουσιαστικά πρόκειται για οξείδωση των φύλλων του τσαγιού)
χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: με το χέρι ή μηχανικά.
*Λευκό
Προέρχεται από τα πρώτα φύλλα και τα μπουμπούκια του φυτού, τα οποία
απλώς ξηραίνονται, επομένως είναι το λιγότερο επεξεργασμένο
και παράγεται σε μικρές ποσότητες.
Σ’ αυτό οφείλεται η ελαφριά του γεύση και τα υψηλά ποσοστά
αντιοξειδωτικών ουσιών.
*Πράσινο
Παράγεται μετά από ελαφριά επεξεργασία των φύλλων τα οποία έχουν μείνει
για μεγαλύτερο διάστημα πάνω στο δέντρο. Έτσι, διαθέτει αυτή την πλούσια γεύση
που το έχει κάνει τελευταία το δημοφιλέστερο είδος τσαγιού παγκοσμίως.
*Μαύρο
Έχει υποστεί τη μεγαλύτερη επεξεργασία από τα υπόλοιπα και τα φύλλα
του φυτού ωριμάζουν για περισσότερο καιρό.
Έτσι εξηγείται η πλούσια γεύση του και το σκούρο του χρώμα, ενώ διατηρείται
και περισσότερο χρόνο.
*Ουλόνγκ (Oolong)
Είναι περισσότερο επεξεργασμένο από το πράσινο και λιγότερο από το μαύρο.
Έχει λίγο λιγότερη καφείνη (τεΐνη) από το μαύρο τσάι και έχει ιδιαίτερη γεύση.
Διάσημη για τα oolong της είναι η Ταϊβάν.
Το λευκό, το πράσινο, το μαύρο και το ουλόνγκ τσάι παρασκευάζονται
από το ίδιο φυτό, την Camellia sinensis.
Αυτό που διαφέρει είναι η επεξεργασία των φύλλων του φυτού.
Τσάι φύεται σε πολλές χώρες, οι διασημότερες όμως είναι οι εξής πέντε:
Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Σρι Λάνκα και Ταϊβάν.
Φυσικά ισχύει και εδώ η έννοια του terroir, καθώς έδαφος, κλίμα, υψόμετρο,
δίνουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα φυτά κάθε περιοχής.
Η επεξεργασία (ουσιαστικά πρόκειται για οξείδωση των φύλλων του τσαγιού)
χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: με το χέρι ή μηχανικά.
*Λευκό
Προέρχεται από τα πρώτα φύλλα και τα μπουμπούκια του φυτού, τα οποία
απλώς ξηραίνονται, επομένως είναι το λιγότερο επεξεργασμένο
και παράγεται σε μικρές ποσότητες.
Σ’ αυτό οφείλεται η ελαφριά του γεύση και τα υψηλά ποσοστά
αντιοξειδωτικών ουσιών.
*Πράσινο
Παράγεται μετά από ελαφριά επεξεργασία των φύλλων τα οποία έχουν μείνει
για μεγαλύτερο διάστημα πάνω στο δέντρο. Έτσι, διαθέτει αυτή την πλούσια γεύση
που το έχει κάνει τελευταία το δημοφιλέστερο είδος τσαγιού παγκοσμίως.
*Μαύρο
Έχει υποστεί τη μεγαλύτερη επεξεργασία από τα υπόλοιπα και τα φύλλα
του φυτού ωριμάζουν για περισσότερο καιρό.
Έτσι εξηγείται η πλούσια γεύση του και το σκούρο του χρώμα, ενώ διατηρείται
και περισσότερο χρόνο.
*Ουλόνγκ (Oolong)
Είναι περισσότερο επεξεργασμένο από το πράσινο και λιγότερο από το μαύρο.
Έχει λίγο λιγότερη καφείνη (τεΐνη) από το μαύρο τσάι και έχει ιδιαίτερη γεύση.
Διάσημη για τα oolong της είναι η Ταϊβάν.
...τα πιό διάσημα
Κεϋλάνης:μαύρο τσάι με γλυκιά έντονη γεύση.
Darjeeling: μαύρο τσάι από την ομώνυμη περιοχή της Ινδίας, που αναδύει
ένα άρωμα λουλουδιών.
Earl Grey: μείγμα ινδικών και κινεζικών τσαγιών αρωματισμένο με έλαια
εσπεριδοειδών στα οποία επικρατεί το περγαμόντο.
Κεϋλάνης:μαύρο τσάι με γλυκιά έντονη γεύση.
Darjeeling: μαύρο τσάι από την ομώνυμη περιοχή της Ινδίας, που αναδύει
ένα άρωμα λουλουδιών.
Earl Grey: μείγμα ινδικών και κινεζικών τσαγιών αρωματισμένο με έλαια
εσπεριδοειδών στα οποία επικρατεί το περγαμόντο.
...η πιό ακριβή ποικιλία
το πιό ακριβό τσάι στον κόσμο κοστίζει γύρω στα 200 δολάρια το φλιτζάνι
και καλλιεργείται στην επαρχία Σιχουάν της νότιας Κίνας.
Το χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι για την ανάπτυξή του χρησιμοποιείται αποκλειστικά κοπριά από Πάντα που τρέφονται
μόνο με μπαμπού.
Το μπαμπού είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες οι οποίες περνούν κατά ένα
μεγάλο ποσοστό και στα περιττώματα αυτών των ζώων.
το πιό ακριβό τσάι στον κόσμο κοστίζει γύρω στα 200 δολάρια το φλιτζάνι
και καλλιεργείται στην επαρχία Σιχουάν της νότιας Κίνας.
Το χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι για την ανάπτυξή του χρησιμοποιείται αποκλειστικά κοπριά από Πάντα που τρέφονται
μόνο με μπαμπού.
Το μπαμπού είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες οι οποίες περνούν κατά ένα
μεγάλο ποσοστό και στα περιττώματα αυτών των ζώων.
...τα πιό παράξενα
*τσάι Jasmine Pearls
Pu-erh:
Επίσης ένα από τα ακριβότερα τσάγια στον κόσμο είναι και το pu-erh,
πράσινο τσάι το οποίο μεγαλώνει χάρη στη βοήθεια ενός μύκητα και είναι
το μόνο τσάι που παλαιώνει βελτιώνοντας το άρωμά του!
Καλλιεργείται μόνο στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας.
Awabancha:
Παράγεται στην ιαπωνική πόλη Σικόκου με μια δύσκολη
και χρονοβόρα διαδικασία που το κάνει από τα πιο σπάνια είδη τσαγιού
παγκοσμίως.
Τα φύλλα του υπόκεινται σε μία ειδική ζύμωση.
Kukicha:
Παράγεται από μέρη του φυτού του τσαγιού που στις υπόλοιπες
περιπτώσεις πετάγονται, όπως τα κοτσάνια, οι μίσχοι και οι βλαστοί
και όχι από τα φύλλα του. Το τσάι αυτό έχει διακριτική γεύση και δυνατό άρωμα.
Pocha:
Πρόκειται για τρόπο παρασκευής τσαγιού με βούτυρο, που παρασκευάζεται
στο Θιβέτ από το γάλα του yak. Αντιμετωπίζεται εκεί σαν υποκατάστατο του γάλακτος.
Garlic tea:
Ιδιαίτερος τρόπος παρασκευής τσαγιού, που ονομάστηκε έτσι λόγω του έντονου αρώματός του, το οποίο όμως θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία,
όπως εξάλλου είναι και το σκόρδο.
Jasmine pearls:
οι σπάνιες Πέρλες Γιασεμιού γίνονται με φύλλα πράσινου τσαγιού εκλεκτής ποιότητας.
Πέταλα άγριων γιασεμιών απλώνονται πάνω στα φύλλα του τσαγιού για πολλές μέρες. Κατόπιν αφαιρούνται και τα φύλλα τυλίγονται επιδέξια με τα δάχτυλα σαν μικρές μπαλίτσες.
Μόλις βυθιστούν στο νερό ξετυλίγονται, ελευθερώνοντας
ένα μαγευτικό άρωμα γιασεμιού.
Macha:
πράσινο τσάι σε σκόνη, που χρησιμοποιείται και στην ιαπωνική
τελετή τσαγιού. Επειδή τα φύλλα (που είναι σε σκόνη) καταναλώνονται
με το ρόφημα, ενισχύονται οι ιδιότητες του τσαγιού σε σχέση με τα υπόλοιπα τσάγια,
στα οποία γίνεται μόνο εκχύλιση των φύλλων.
Επίσης ένα από τα ακριβότερα τσάγια στον κόσμο είναι και το pu-erh,
πράσινο τσάι το οποίο μεγαλώνει χάρη στη βοήθεια ενός μύκητα και είναι
το μόνο τσάι που παλαιώνει βελτιώνοντας το άρωμά του!
Καλλιεργείται μόνο στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας.
Awabancha:
Παράγεται στην ιαπωνική πόλη Σικόκου με μια δύσκολη
και χρονοβόρα διαδικασία που το κάνει από τα πιο σπάνια είδη τσαγιού
παγκοσμίως.
Τα φύλλα του υπόκεινται σε μία ειδική ζύμωση.
Kukicha:
Παράγεται από μέρη του φυτού του τσαγιού που στις υπόλοιπες
περιπτώσεις πετάγονται, όπως τα κοτσάνια, οι μίσχοι και οι βλαστοί
και όχι από τα φύλλα του. Το τσάι αυτό έχει διακριτική γεύση και δυνατό άρωμα.
Pocha:
Πρόκειται για τρόπο παρασκευής τσαγιού με βούτυρο, που παρασκευάζεται
στο Θιβέτ από το γάλα του yak. Αντιμετωπίζεται εκεί σαν υποκατάστατο του γάλακτος.
Garlic tea:
Ιδιαίτερος τρόπος παρασκευής τσαγιού, που ονομάστηκε έτσι λόγω του έντονου αρώματός του, το οποίο όμως θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία,
όπως εξάλλου είναι και το σκόρδο.
Jasmine pearls:
οι σπάνιες Πέρλες Γιασεμιού γίνονται με φύλλα πράσινου τσαγιού εκλεκτής ποιότητας.
Πέταλα άγριων γιασεμιών απλώνονται πάνω στα φύλλα του τσαγιού για πολλές μέρες. Κατόπιν αφαιρούνται και τα φύλλα τυλίγονται επιδέξια με τα δάχτυλα σαν μικρές μπαλίτσες.
Μόλις βυθιστούν στο νερό ξετυλίγονται, ελευθερώνοντας
ένα μαγευτικό άρωμα γιασεμιού.
Macha:
πράσινο τσάι σε σκόνη, που χρησιμοποιείται και στην ιαπωνική
τελετή τσαγιού. Επειδή τα φύλλα (που είναι σε σκόνη) καταναλώνονται
με το ρόφημα, ενισχύονται οι ιδιότητες του τσαγιού σε σχέση με τα υπόλοιπα τσάγια,
στα οποία γίνεται μόνο εκχύλιση των φύλλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου