Σελίδες

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Κωνσταντίνος: «...Ηρθε η ώρα να μιλήσω. Θα τα πω όλα...»

Κωνσταντίνος: «...Ηρθε η ώρα να μιλήσω. Θα τα πω όλα...»
Για πρώτη φορά η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας
όπως δεν γράφτηκε ποτέ έως σήμερα, σε ένα από κάθε άποψη μοναδικό 
τρίτομο έργο, από την Κυριακή 22 Νοεμβρίου για τους αναγνώστες 
του «Βήματος»
tovima.gr/

hhgghhjkkk24

tovima.gr/files/1/2015/11/14/Kvnb.pdf

Ο Κωνσταντίνος δεν έζησε φυσικά ο ίδιος ούτε
την περίοδο του Γεωργίου Α′ ούτε εκείνες των διαδόχων του: του παππού του Κωνσταντίνου, αρχιστρατήγου των Βαλκανικών Πολέμων αλλά και συμπρωταγωνιστή μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο τόσο στους μεγάλους εθνικούς θριάμβους όσο και στην τραγωδία του εθνικού διχασμού, ή του Βασιλέως Αλεξάνδρου και τα πρώτα χρόνια του Βασιλέως Γεωργίου Β′.
Οπως όμως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε οικογένεια, έτσι και σε εκείνη όπου μεγάλωσε ο Κωνσταντίνος οι μνήμες βρίσκονται παντού: στις συζητήσεις, στις φωτογραφίες, στην ίδια την ατμόσφαιρα της οικογένειας.
Από τα χρόνια του προπάππου του Βασιλέως Γεωργίου Α′ είναι ένας αιώνας γεμάτος αιμάσσουσα
Ιστορία: πόλεμοι, μεταβολές συνόρων, πολιτικές συγκρούσεις, κοινωνικές εκρήξεις, επιτεύγματα και αδιέξοδα, νίκες και ήττες, μεγάλες και τραγικές ώρες του ελληνισμού και της Ελλάδας. Στην καρδιά αυτού του έργου όμως βρίσκεται η περίοδος κατά την οποία ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος εισέρχεται πλέον στην εξιστόρηση των δικών του αναμνήσεων.
Αρχικά, των παιδικών του χρόνων στη Νότιο Αφρική και στη Μέση Ανατολή, τα χρόνια του ∆ευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1940. Στη συνέχεια, είναι το τέλος του πολέμου, το δημοψήφισμα του 1946, η επιστροφή της βασιλικής οικογένειας και του εξάχρονου πλέον Κωνσταντίνου, που για πρώτη φορά φθάνει στην πατρίδα, από την οποία είχε φύγει με την οικογένειά του σε ηλικία λίγων μηνών.
Ο εμφύλιος πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει και εξελίσσεται στο διάστημα κατά το οποίο ο Κωνσταντίνος γίνεται ξαφνικά διάδοχος του θρόνου, σε ηλικία μόλις επτά ετών. Ο διάδοχος που φορά κοντά παντελονάκια και τον κρατά από το χέρι ο Παύλος, για να ηγηθούν μαζί της επίσημης πομπής στην κηδεία του Βασιλέως Γεωργίου Β′, θυμάται και καταγράφει εδώ με κάθε λεπτομέρεια όσα πρόκειται να ακολουθήσουν: την τελευταία περίοδο του Εμφυλίου, τις κυβερνήσεις του Κέντρου, τον θρίαμβο του Παπάγου, την άνοδο στην πρωθυπουργία και την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, φθάνοντας
έτσι έως το 1963, όταν στα μέσα εκείνης της καθοριστικής χρονιάς θα πληροφορηθεί πρώτος από τον Γεώργιο Ράλλη τα τραγικά νέα της δολοφονίας Λαμπράκη:
– «Υψηλότατε, να αναφέρετε στον πατέρα σας ότι σκοτώθηκε ο Λαμπράκης».
– «Ποιος Λαμπράκης;…».
Λίγους μήνες αργότερα, μετά την ξαφνική ασθένεια και τον θάνατο του Παύλου, η τελευταία πράξη του οποίου θα είναι να ορκίσει την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου του 53%, ο Κωνσταντίνος δεν θα είναι πλέον διάδοχος, αλλά ο Βασιλεύς των Ελλήνων στα 24 του μόλις χρόνια. Ηδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 ο διάδοχος Κωνσταντίνος είναι παρών σε όλες σχεδόν τις ακροάσεις στα ανάκτορα δίπλα στον Βασιλέα Παύλο.
Και γράφει για αυτές. Πολύ περισσότερο όμως φωτίζει τα καθοριστικά χρόνια της δικής του βασιλείας από το 1964 και μετά. Είναι τα χρόνια του Γέρου στην εξουσία, τα χρόνια της σύγκρουσής τους αλλά και της άγνωστης επαναπροσέγγισης που ακολούθησε, καθώς και στη συνέχεια τα χρόνια της μαύρης επταετίας: από την ώρα της επιβολής της έως την απόπειρά του να ρίξει τους δικτάτορες στις 13 ∆εκεμβρίου 1967 – μια απόπειρα που, έως τώρα, ουδέποτε έχει συνολικά καταγραφεί.
Υστερα έρχονται τα χρόνια της εξορίας στη Ρώμη και, αργότερα, στο Λονδίνο, το Πολυτεχνείο, η εθνική τραγωδία της Κύπρου, η επιστροφή Καραμανλή, το δημοψήφισμα του 1974 και όλα όσα ακολούθησαν.
Μέσα από τις σελίδες αυτού του έργου περνούν και φωτίζονται όλοι οι μεγάλοι πολιτικοί πρωταγωνιστές από τα χρόνια του Παπάγου έως τις μέρες μας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Μακάριος, οι δικτάτορες και ξανά ο Καραμανλής μετά την επιστροφή του ή ο Ανδρέας πλέον ως πρωθυπουργός.
Μαζί τους, οι μεγαλύτερες διεθνείς προσωπικότητες. Ανάμεσά τους, η Βασίλισσα Ελισάβετ, ο στρατηγός Ντε Γκωλ, οι πρόεδροι Αϊζενχάουερ, Τζόνσον και Ρέιγκαν, ο Νάσερ, αλλά και ο Φιντέλ Κάστρο και ο Νέλσον Μαντέλα. Όλοι περνούν από τις 1.100 σελίδες και τις 300 ανέκδοτες φωτογραφίες αυτού του έργου, μέσα από το οποίο φωτίζεται μια ολόκληρη εποχή…
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ ΤΟΜΟΣ Α′
Τα χρόνια από την άφιξη του προπάππου του Γεωργίου Α′ στην Ελλάδα έως τον θάνατο του Βασιλέως Παύλου, έναν αιώνα αργότερα: όλες οι νίκες αλλά και οι περιπέτειες αυτού του τόπου, τα παιδικά χρόνια του Κωνσταντίνου, όλοι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, από τον Κωνσταντίνο Α′ και τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως τον Νικόλαο Πλαστήρα και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή…

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ ΤΟΜΟΣ Β′
Ο Κωνσταντίνος Βασιλεύς των Ελλήνων: η άνοδος στον θρόνο μετά τον θάνατο του Παύλου, ο γάμος με την πριγκίπισσα της ∆ανίας Αννα-Μαρία, η σύγκρουση του 1965, η περίοδος της κρίσης αλλά και η μυστική συνεννόηση με τον Γέρο και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο για τις εκλογές του Μαΐου 1967, η προδοσία και οι δικτάτορες που τους πρόλαβαν όλους…


ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ ΤΟΜΟΣ Γ′
Ο Κωνσταντίνος οργανώνει την προσπάθεια να ρίξει τη δικτατορία: λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη 13η ∆εκεμβρίου 1967, με επίκεντρο τις μονάδες του Γ’ Σώματος Στρατού στη Βόρειο Ελλάδα. Η αποτυχία, η φυγή στη Ρώμη, η εγκατάσταση στο Λονδίνο, η Κύπρος και το δημοψήφισμα του ’74, όλα όσα έκτοτε ακολούθησαν έως σήμερα…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου