Σελίδες

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

...τεστ ΠΑΠ νέος τρόπος εξέτασης!


Αλλάζει το μοντέλο προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει -αντί για τεστ Παπ- να γίνεται γονιδιακό τεστ (DNA), το οποίο θα δείχνει εάν η γυναίκα φέρει τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Η συγκεκριμένη εξέταση είναι 100% αξιόπιστη, έναντι 54% του τεστ Παπ. Στην περίπτωση βγει θετική για τον ιό, η γυναίκα να υποβάλλεται πλέον σε τεστ Παπ, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν υπάρχει αλλοίωση στον τράχηλο.

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες οι καθηγητές Γυναικολογίας Θεόδωρος Αγοραστός και Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, παρουσιάζοντας τα ευρήματα μελέτης σχετικά με το κόστος από την ενδεχόμενη εφαρμογή της εν λόγω εξέτασης στον ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρθηκε, με την εξέταση αυτή, οι θάνατοι από καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 75% και να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 3,5 εκ. ευρώ για το σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης σημείωσαν ότι τα 250 από τα 600 νέα περιστατικά της νόσου κάθε χρόνο στην Ελλάδα, χάνουν τη μάχη από έναν καρκίνο ο οποίος είναι ο μόνος που θα μπορούσε να προληφθεί πλήρως. Όπως τόνισαν, μόνο το 30% των γυναικών κάνουν τακτικό γυναικολογικό έλεγχο, ενώ το τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί σε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες φαίνεται ότι μόνο το HPV DNA test αναγνωρίζει ακόμα κατά 100% τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο.

Τα νέα δεδομένα στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας προκύπτουν από την κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.009 γυναικών στη χώρα μας το διάστημα 2012-2014 από την ερευνητική ομάδα HERMES σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια 5 πόλεων πανελλαδικά.

«Η ευαισθησία του τεστ Παπανικολάου για να αναγνωρίσει τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο, ανήλθε στο 53,7% ενώ η αντίστοιχη ευαισθησία του HPV DNA test ήταν 100%», υποστήριξε ο καθηγητής ο Θ.Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων.

«Ουσιαστικά από τη μελέτη, πιστοποιήσαμε την υπεροχή του HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου ως μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών. Με το HPV DNA test η προληπτική επανεξέταση μπορεί να γίνεται κάθε 3 χρόνια» κατέληξε.
babyandme.gr

~*~
...καλό βήμα είναι, αλλά το πρόβλημα της πρόληψης παραμένει μέχρι να 
αντικατασταθεί τελείως το ΠΑΠ από μια απολύτως καλύτερη και 
λιγότερο δυσάρεστη μέθοδο. 
Μέχρι τότε, τακτικό έλεγχο από όλες τις γυναίκες τον ξεχνάμε. 
ΟΛΕΣ το μισούν το ΠΑΠ και είναι κατανοητό το γιατί.

i-rena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου