Σελίδες

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

....για τον ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά...που έχασε την όρασή του

 
«Το θέμα αυτό με εξουθένωσε ηθικά» δήλωσε, και πρόσθεσε: 
«Η απορία μου είναι, όταν κάποιος αρρωσταίνει, τον πετάνε έξω;
Τόσους ακαδημαϊκούς μεγάλης ηλικίας που δεν ήταν σε θέση να παραστούν 
στις συνεδριάσεις της Ακαδημίας λόγω ασθενείας, τους συμπεριφέρθηκαν 
όπως σε εμένα;».

mytaras2  
Ο Δημήτρης Μυταράς σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1953-1957) με δασκάλους τους Σ. Παπαλουκά και Γ. Μόραλη. Σπούδασε στη συνέχεια στο Παρίσι (1961-1964) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.  σκηνογραφία  στο  École Nationale des Arts Decoratifs και εσωτερική διακόσμηση στο École des Arts et Métiers με δάσκαλους τους F. Labisse και J. L Barrault.
Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στην Αθήνα (1961, Ζυγός).
Το 1964 ανέλαβε τη διεύθυνση του εργαστηρίου εσωτερικού χώρου των Σχολών Δοξιάδη.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και την επιστροφή του στην Αθήνα το 1964, ανέλαβε τη διεύθυνση του εργαστηρίου εσωτερικού χώρου των Σχολών Δοξιάδη.
Το 1969 διορίστηκε βοηθός στο Εργαστήριο Ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ. Το 1975 εξελέγη καθηγητής του Α΄ εργαστηρίου ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής ενώ διετέλεσε Πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών το διάστημα  1983-1985.
mytaras 1
Έχει λάβει πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων το Α’ Βραβείο στην Πανελλαδική Έκθεση Νέων το 1958 και το 1961.
Το  1985 ο Δήμος Χαλκιδέων του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης της Χαλκίδας.
Το 1999 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος απένειμε στο Δημήτρη Μυταρά  τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα.
Το 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το αυστηρό καταστατικό της Ακαδημίας Αθηνών, δημιούργησε ένα ηθικής τάξεως πρόβλημα με την διαγραφή του Δημήτρη Μυταρά, από τακτικό μέλος της, όταν εκείνος αρρώστησε αντί να του παρασταθεί.  «Η απόφαση της Συγκλήτου να τεθεί στα μη ενεργά μέλη της, μου κοινοποιήθηκε στις 18/5/2010, δύο χρόνια αφότου είχα εκλεγεί και ενώ είχε προηγηθεί επιστολή μου με την οποία γνωστοποιούσα την ασθένειά μου, -οπτική νευροπάθεια-, που με ανάγκαζε να μπαινοβγαίνω στα νοσοκομεία. Ακολούθησαν κι άλλες επιστολές με τις ιατρικές γνωματεύσεις της πάθησής μου από τη Σουηδία» είχε πεί ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς. Η ασθένειά του εμφανίστηκε ταυτόχρονα με την εκλογή του, το 2008. «Ελειψα περισότερο από έναν χρόνο, δεν μπορούσα για λόγους υγείας να παραστώ στην Ολομέλεια και σύμφωνα με το καταστατικό της Ακαδημίας Αθηνών, η απουσία πάνω από ένα  χρόνο άνευ αδείας, θεωρείται παραίτηση», είπε, εκφράζοντας την πικρία του, ο Δημήτρης Μυταράς. «Αρρώστησα από μια ασθένεια που σύμφωνα με τους γιατρούς, απαιτεί τις περισσότερες φορές, τέσσερα χρόνια για να θεραπευτεί. Τώρα η όρασή μου έχει βελτιωθεί αλλά η διαγραφή μου με τσάκισε ηθικά». Από την πλευρά της Ακαδημίας Αθηνών, δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση μέχρι στιγμής για το θέμα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι σύμφωνα με το άρθρο 31 του νόμου 4398/1929 της Ακαδημίας, ότι «διατηρεί τον τίτλο του τακτικού μέλους αλλά θεωρείται ως τακτικό μέλος παραιτηθέν της έδρας».


enet.gr/
spirospero.gr
tlife.gr/
newsit.gr
kar.org.gr
alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου