Σελίδες

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Για τους Αμερικανούς δεν είναι όλα ίδια τα χημικά, της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ



Η συγκυρία, την ώρα που δυτικές χώρες κουνάνε το δάχτυλο στο καθεστώς Ασαντ για την καταγγελλόμενη χρήση χημικών, θέτει σε μια διαφορετική βάση τις αποκαλύψεις ότι μια γενιά πίσω, ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών γνώριζαν, δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν και αντιθέτως διευκόλυναν σειρά επιθέσεων από τον Σαντάμ Χουσεΐν με χημικά αέρια εναντίον του Ιράν.
Σύμφωνα με πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA και συνεντεύξεις με πρώην αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, που αποκαλύπτει τώρα το περιοδικό «Foreign Policy», το 1988 (την περίοδο που τέλειωνε ο ιρακινός πόλεμος εναντίον του Ιράν), οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μέσω δορυφορικών λήψεων την πληροφορία πως η Τεχεράνη θα αποκτούσε στρατηγικό πλεονέκτημα καταφέροντας πλήγμα στην ιρακινή άμυνα.


Στη συνέχεια οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έδωσαν στους Ιρακινούς στοιχεία για τις θέσεις των Ιρανών, έχοντας πλήρη γνώση ότι οι δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν θα έκαναν χρήση χημικών, συμπεριλαμβανομένου του αερίου σαρίν.
Στα στοιχεία συμπεριλαμβάνονταν χάρτες με τις κινήσεις των ιρανικών στρατευμάτων, πληροφορίες για τις τοποθεσίες ιρανικών εγκαταστάσεων επιμελητειακής υποστήριξης και λεπτομέρειες για την αεράμυνα των Ιρανών. Οι ιρακινές δυνάμεις έκαναν χρήση αερίων μουστάρδας και σαρίν, πριν απ' τις τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις στις αρχές του 1988, που επίσης βασίστηκαν σε στοιχεία από δορυφόρο, που προμηθεύτηκαν από τους Αμερικανούς.
Μετά τις επιθέσεις αυτές, η πλάστιγγα της νίκης έγειρε οριστικά υπέρ του Ιράκ, το Ιράν κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επιβεβαιώθηκε η πολιτική της κυβέρνησης Ρέιγκαν για εξασφάλιση της νίκης των Ιρακινών.


Γνώριζαν


Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευδαν σταθερά ότι είχαν σε οποιοδήποτε βαθμό συνεργαστεί στις ιρακινές επιθέσεις με χημικά, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις της για τη χρήση τέτοιων όπλων.
Ωστόσο, ο πρώην πράκτορας της NSA και της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Αμερικανικού Πενταγώνου, Ρικ Φρανκόνα, που ήταν στρατιωτικός ακόλουθος στη Βαγδάτη εκείνη την περίοδο, μίλησε στο περιοδικό «FP», δίνοντας μια διαφορετική εικόνα: «Οι Ιρακινοί ποτέ δεν μας είπαν ότι θα έκαναν χρήση χημικών αερίων. Δεν χρειαζόταν να μας το πουν. Το γνωρίζαμε ήδη», αποκαλύπτει.
Στα έγγραφα αναφέρεται επίσης πως κατά τη CIA, το Ιράν δεν θα μπορούσε να ανακαλύψει πειστικές αποδείξεις για τη χρήση των χημικών όπλων. Υπήρχε επίσης και η επισήμανση πως η Σοβιετική Ενωση, που είχε στο παρελθόν κάνει χρήση χημικών παραγόντων στο Αφγανιστάν, δεν είχε στη συνέχεια σοβαρές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Ρικ Φρανκόνα ενημερώθηκε πρώτη φορά σχετικά με τη χρήση χημικών από το Ιράκ εναντίον του Ιράν, το 1984, όταν ακόμη ήταν στρατιωτικός ακόλουθος στο Αμάν της Ιορδανίας. Στοιχεία που είχε στη διάθεσή του έδειχαν ξεκάθαρα χρήση νευροτοξικού παράγοντα Tabun εναντίον ιρανικών δυνάμεων στο νότιο Ιράκ.


πηγές :
http://www.foreignpolicy.com
http://www.enet.gr
Nasim Alatras B



Φωτογραφία: 
μαχητές της σαουδαραβικής ένοπλης οργάνωσης "Λάβαρο του Ισλάμ" 
που πολεμάει για "ελευθερία και δημοκρατία στη Συρία. 
Η οργάνωση ελέγχει την περιοχή Βόρεια Αλ-Γκούτα 
την οποία το διεθνές τύπο αναφέρει ότι έγινε χρήση χημικών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου