Σελίδες

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Οι συμπατριώτες μου στο δημοτικό διαμέρισμα Βοιών...

Το χρονικό της πύρινης κόλασης στη Νεάπολη

...περιγράφουν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν 
και οι μεγαλύτεροι θεωρούν ότι είναι η χειρότερη πυρκαϊά 
που μπορούν να θυμηθούν
. Αργά το απόγευμα έπεσε η ένταση των ανέμων και δεν κινδυνεύουν 
κατοικημένες περιοχές. 
Δυστυχώς η περιβαλλοντική ζημιά είναι μεγάλη, και όταν η φωτιά 
σβηστεί ολοσχερώς θα μετρηθούν οι πληγές. 
Το σίγουρο είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι δραστήριοι, 
καλλιεργημένοι και πεισματάρηδες και με τη βοήθεια 
της Πολιτείας (επιβάλλεται να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική) 
θα τα αφήσουν όλα πίσω τους.

Ελπίζουμε σε μια ήσυχη νύχτα.

Fevronia Patrianakou

22953
Το χρονικό της πύρινης κόλασης στη Νεάπολη
Ασύλληπτες εικόνες καταστροφής, καταγράφονται από εχθές στο Δήμο Μονεμβασίας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής στο βουνό κοντά στο Φαρακλό -πιθανότατα από βραχυκύκλωμα σε καλώδια της ΔΕΗ- εξελίχθηκε με τη βοήθεια των ανέμων, που έπνεαν έως και 8 μποφόρ, σε πύρινη λαίλαπα.
Αρχικά εκκενώνεται η παιδική κατασκήνωση στο Λάχι της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης με τα 28 παιδιά να μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο. Σε λίγη ώρα όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Πελοποννήσου ειδοποιούνται και συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Στο σημείο επιχειρούν περίπου 51 πυροσβεστικά οχήματα, 140 πυροσβέστες, ενώ ρίψεις νερού κάνουν δύο αεροσκάφη τύπου καναντέρ. Οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί, η φωτιά εξαπλώνεται και η Πυροσβεστική δύναμη ενισχύεται συνεχώς, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο.
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, κατοίκων της περιοχής και εθελοντών η φωτιά αποτεφρώνει μεγάλες εκτάσεις και απειλεί τα χωριά Λάχι, Φαρακλό και Άγιο Νικόλαο, τα οποία εκκενώνονται. Οι περίπου 200 κάτοικοι και επισκέπτες του Αγίου Νικόλα “παγιδεύονται” στο λιμανάκι του Προφήτη Ηλία, για να επιβιβαστούν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι σε πλοιάριο που θα τους μεταφέρει στη Νεάπολη.
Στην περιοχή καταφτάνουν ο γ.γ. Πολιτικής Προτασίας κ. Φιλιππάκος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Α. Τζανετέα, ο μητροπολίτης κ. Ευστάθιος, βουλευτές του νομού και άλλοι αξιωματούχοι.
Η φωτιά δυναμώνει και εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 15 χλμ, κατακαίοντας με απίστευτη ταχύτητα οτιδήποτε υπάρχει στο πέρασμα της.
Στο μεταξύ ένα καναντέρ υποχρεώνεται σε αναγκαστική προσγείωση λόγω των εξαιρετικά δυνατών ανέμων σε επαρχιακό δρόμο δυτικά από το Φαρακλό. Οι δύο πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρονται για προληπτικούς λόγους στο ΚΥ Νεάπολης. Στο Κέντρο Υγείας όμως μεταφέρεται και ένας 58χρονος Ελβετός όπου αφήνει την τελευταία του πνοή, μετά από καρδιακό επεισόδιο.
Η πυροσβεστική δύναμη ενισχύεται συνεχώς καθώς η φωτιά έχει φτάσει πια έξω από το νεκροταφείο στη Νεάπολη και απειλεί την πόλη. Το Κέντρο Υγείας και το Γηροκομείο Νεάπολης εκκενώνεται και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας δίνει εντολή στον αναπληρωτή υπουργόςΥποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και στον γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο να μεταβούν στη Λακωνία. Με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου επικοινωνεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ζητά να ενημερωθεί για την πλήρη εξέλιξη της τεράστιας πυρκαγιάς.
Η σύσκεψη των αξιωματούχων διεξάγεται τελικά υπό την προεδρία του γ.γ. Εσωτερικών Τζανέτου Φιλιππάκου στο δημαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Βοιών, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, της αντιπεριφερειάρχη Ντίας Τζανετέα, του δημάρχου Ηρ. Τριχείλη, τοπικών αρχών και αρμοδίων παραγόντων, κατά την οποία αποφασίζεται ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ενισχύσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πύρινο μέτωπο.
Το απόγευμα η Νεάπολη κινδυνεύει, καθώς οι φλόγες φτάνουν στην είσοδο της πόλης. Τουλάχιστον τρία μέτωπα έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή λίγο έξω από τους Αγ. Αποστόλους. Το ένα μέτωπο βρίσκεται στο βουνό πίσω από τη Νεάπολη και κινείται βορειοανατολικά. Το δεύτερο μέτωπο κινείται νοτιοανατολικά και το τρίτο, και πλέον σοβαρό, κινείται προς τον Κάμπο και έχει φθάσει στις παρυφές των Αγίων Αποστόλων.
fwtia-lakonia2
Η κυκλοφορία από και προς τη Νεάπολη “κόβεται”, ενώ οι κάτοικοι εκκενώνουν την πόλη, παίρνοντας μαζί τους ό,τι υπάρχοντα μπορούν. Όλος ο κόσμος στην ευρύτερη περιοχή έχει κινητοποιηθεί, προκειμένου να συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης με τις δικές του δυνάμεις.  Οι ελπίδες στρέφονται στην ύφεση των ανέμων και στόχος είναι να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά πριν νυχτώσει.
Η δύση του Ηλίου βρίσκει την πόλη της Νεάπολης σχετικά προστατευμένη και πολλοί κάτοικοι επιχειρούν να πλησιάσουν στα σπίτια τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση των περιουσιών τους. Ωστόσο η μανία της φωτιάς δεν λέει να κοπάσει στο βουνό. Δυστυχώς, η πρόγνωση της ΕΜΥ για την ένταση των ανέμων το Σαββατοκύριακο είναι απογοητευτική…
Χωρίς τίτλο
CKHzrImUcAECj

68 ταυτόχρονα μέτωπα
σε ολόκληρη την Ελλάδα
Σε πύρινο κλοιό με πολλαπλά μέτωπα φωτιάς, βρίσκονται την Παρασκευή, πέρα από τη Νεάπολη, ο Καρέας, το Κορωπί, η Μαλακάσα Αττικής, η Εύβοια, η Αργολίδα, η Μεσσηνία, η Αχαΐα.
Εφιαλτικές καταστάσεις βιώνουν από το πρωί οι κάτοικοι των δήμων Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, βλέποντας τις φλόγες να φτάνουν στις αυλές σπιτιών. Από τη μανία της φωτιάς δοκιμάζονται, μεταξύ άλλων, οι περιοχές Νέα Αρτάκη Ευβοίας, Αφράτι Χαλκίδας, Ίρια, Τολό και Άγιος Αντώνιος Αργολίδας, Βοϊδοκοιλιά, Κάτω Άμφεια και Ανάληψη Μεσσηνίας, Χαλκιάνικα Αχαΐας, Σπαθοβούνι Κορινθίας, Σταυράκι Ιωαννίνων, Φυτώρια Ρόδου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου