Σελίδες

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΝΤΥΜΕΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ (χορτοφαγικά)


Πεντανόστιμα χορτοφαγικά σουτζουκάκια

*Για τα σουτζουκάκια
Υλικά:
- 300 γρ. ρεβίθια
- 100 γρ. πλιγούρι
- 2 κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 πρέζα κύμινο
- αλάτι
- δυόσμο (φρέσκο ή αποξηραμένο)
- 2 αβγά
- 1-2 κ. σούπας αλεύρι

Πως τα μαγειρεύω?
Μουλιάζω από βραδύς τα ρεβίθια σε *χλιαρό νερό με μια κουταλιά 
της σούπας αλάτι.
Την άλλη μέρα μουλιάζω σε *νερό βρύσης το πλιγούρι για μία ώρα περίπου, 
μέχρι να φουσκώσει.
Στραγγίζω πολύ καλά τα ρεβίθια με το πλιγούρι και τα αλέθω στο μπλέντερ μαζί.  
Δεν χρειάζεται να γίνουν αλοιφή, πιστεύω ότι είναι γευστικό να νιώθουμε 
το ρεβίθι στο δόντι.
Τρίβω στον τρίφτη τα κρεμμύδια και το σκόρδο, προσθέτω τα αβγά, 
το αλεύρι, αλάτι, κύμινο, τον δυόσμο και τα ζυμώνω όλα μαζί.
Πλάθω τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζω σε μπόλικο λάδι.
Όταν είναι έτοιμα τα βγάζω από την φωτιά και τα βάζω επάνω σε χαρτί 
κουζίνας για να απορροφήσει τα λάδια.

Τα ρεβιθοσουτζουκάκια ότι έχουν βγει από το τηγάνι.Τα ρεβιθοσουτζουκάκια ότι έχουν βγει από το τηγάνι.

*Σάλτσα.
Υλικά.
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ελαιόλαδο
1 κ. σούπας πελτέ
- 3 φρέσκιες ντομάτες στον τρίφτη
- 1/2 ποτήρι γλυκό κόκκινο κρασί
- κύμινο
- κανέλα
- αλάτι
- πιπέρι

Πώς την μαγειρεύω?
Σε μια κατσαρόλα στο μεταξύ ετοιμάζω την σάλτσα.  
Σοτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι  και το σκόρδο τριμμένα στον τρίφτη. 
Προσθέτω και ψήνω για λίγο τον πελτέ, την τριμμένη ντομάτα, το γλυκό κρασί, αλατοπιπερώνω, το κύμινο και την κανέλα και αφήνω να σιγοβράζει.

Για το ντύσιμο.
3 με 4 μελιτζάνες φλάσκες

Πως τις μαγειρεύω?
Από βραδύς κάνω τρύπες με το πιρούνι στις μελιτζάνες 
και τις αφήνω σε αλατισμένο νερό όλο το βράδυ για να ξεπικρίσουν. 
Το πρωί τις κόβω λουρίδες, τις αλατίζω και τις βάζω για να ψηθούν 
στη ψησταριά, δίχως λάδι ή κάτι άλλο λιπαντικό.     

Όταν έχουν κρυώσει καλά τα σουτζουκάκια παίρνω μια λουρίδα 
ψητή μελιτζάνα και τη τυλίγω γύρω από ένα σουτζούκι (ντύσιμο δηλαδή). 
Τα τοποθετώ σένα πυρέξ, όταν τα ετοιμάσω όλα και τα στρώσω στο πυρέξ,  
προσθέτουμε την σάλτσα όπως είναι ζεστή και τα ψήνω στο φούρνο 
σε 180 βαθμούς  για περίπου 40 λεπτά.

https://www.facebook.com/notes/1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου