Σελίδες

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

...από την Aμήχανη Eφηβεία...

Το θέμα δημοσιεύτηκε αρχικά στο i-D.
«Οι λαγοί μπορούν να κάνουν παιδιά τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουμε καν να τα μετρήσουμε»,
σκέφτεται η Ολλανδή φωτογράφος Hellen Van Meene.
Αυτή η ταχύτητα είναι η ουσία του τίτλου της νέας της συλλογής φωτογραφιών, «The Years Shall Run Like Rabbits». Από το 1994 μέχρι το 2015, αυτά τα πορτραίτα νεαρών γυναικών είναι σίγουρα κάπως άβολα, αλλά πανέμορφα, αδιαφανή και φιλόξενα. 
Οι φωτογραφίες συνθέτονται με τόσο ωραίο τρόπο που συχνά τις συγκρίνουν με αυτές των Ολλανδών «masters». Αλλά, η Van Meene τις βλέπει ως πιο εφήμερες: «έχουν να κάνουν με την ταχύτητα της ζωής». Επίσης, ακόμη και αν δεν σου αρέσεις πολύ σε μια φωτογραφία, δεν υπάρχει θέμα. Η αυριανή μέρα θα είναι διαφορετική.
Η Hellen εχει τη βάση της στη βόρεια Ολλανδία, αλλά βρίσκει τα απίθανα μοντέλα της σε όλον τον κόσμο, κάνοντας βόλτες στην πόλη και τα εμπορικά κέντρα. Πώς ξέρει αν κάποια έφηβη είναι κατάλληλη για τα ευαίσθητα έργα της; «Δεν έχει να κάνει με το αν είσαι όμορφος ή όχι, έχει να κάνει πιο πολύ με τη "χημεία"», εξηγεί. «Αυτό μπορεί να βασίζεται στη διάθεσή τους,στα μαλλιά τους, στο δέρμα τους, αν είναι παχιές, σκουρόχρωμες ή με φακίδες. Απλά μου βγάζουν κάτι από μέσα τους. Κάτι νιώθω εσωτερικά. Δεν κοιτάζω τόσο με τα μάτια μου».
Με αυτό το αίσθημα, έχει βρει μοντέλα όπως η αθώα κοκκινομάλλα με τα εξωστοματικά σιδεράκια, η προκλητική Κορεάτισσα με τη ροζ τσιχλόφουσκα , καθώς και τα μονοζυγωτικά δίδυμα - πολλά μονοζυγωτικά δίδυμα. Το κοινό όλων είναι, συνήθως, η νεότητά τους. Όπως είπε η Hellen, «Τα πρόσωπά τους είναι ανοιχτά και μπορούν να δώσουν διαφορετικές ερμηνείες. Προτιμώ νεαρά πρόσωπα, επειδή τα διαβάζεις σαν ένα ανοιχτό βιβλίο».
Μετά το κάστινγκ, είναι ώρα για τη σωστή τοποθέτηση του μοντέλου στον χώρο. Επειδή της Hellen της αρέσει οι εικόνες της να έχουν μια διαχρονική ποιότητα, φωτογραφίζει σε εγκαταλελειμμένα και μη ανακαινισμένα γιαγια-δίστικα σπίτια στην εξοχή. Επίσης, συνήθως ντύνει η ίδια τα μοντέλα της με νυχτικά και φουστάνια από καταστήματα με μεταχειρισμένα ρούχα.
Τα ξεχασμένα σπίτια που της αρέσει να τραβάει φωτογραφίες δεν βρίσκονται εύκολα. Μιλάει για αυτά με λίγη νοσταλγία: «Αυτά τα σπίτια είναι πλέον πολύ σπάνια στην Ολλανδία. Όλοι, ακόμη και οι γιαγιάδες, έχουν γίνει πολύ μοντέρνοι τώρα πια. Νιώθω σχεδόν υπεύθυνη να καταγράψω αυτά τα σπίτια. Κάποιες φορές τα πράγματα προχωρούν πιο γρήγορα από ότι περίμενα». Η φωτογραφία στο εξώφυλλο του βιβλίου της δείχνει την πράσινη γεωμετρική ταπετσαρία ενός σπιτιού όπου η Hellen έκανε ποδήλατο, χρόνια πριν καταφέρει να μπει μέσα και να το φωτογραφίσει. Είναι ένα μικρό κομμάτι που θυμίζει ολλανδικό σχεδιασμό.
Για όλα τα προσεκτικά της πλάνα, η Hellen κυριαρχείται ακόμη από το ένστικτό της. Μετά από 20 χρόνια φωτογραφίας, είναι πλέον άνετη με την προσέγγισή της: «δεν είμαι ερευνήτρια», λέει. «Δεν σκέφτομαι αν κάποιος έχει κάνει ξανά κάτι ή όχι. Δεν με απασχολεί, είναι η δική μου ανακάλυψη. Τα παιδιά έχουν γίνει θέμα, τα σκυλιά, τα σπίτια, ό,τι θες. Όλα έχουν γίνει. Αλλά, όχι από εμένα».
Με τα υπέροχα τετράγωνα σχήματά του, θα πίστευε κανείς πως οι φωτογράφοι έχουν βρει το «σπίτι τους» στο Instagram. Παρόλα αυτά, ενώ υπάρχει ένα ωραιότατο hashtag #hellenvanmeene, δεν θα βρείτε τη φωτογράφο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σύντομα, καθώς είναι αρκετά κατά αυτού. «Δεν μου αρέσει να μοιράζομαι τις φωτογραφίες μου με τον υπόλοιπο κόσμο με αυτόν τον τρόπο», εξηγεί η Hellen. «Όταν βγάζω μια καινούργια φωτογραφία δεν θα τη μοιραστώ με κανέναν άμεσα. Τις κρατάω για τον εαυτό μου, σαν ένα νεογέννητο. Δεν θέλω να το μοιραστώ με τον υπόλοιπο κόσμο άμα δεν ξέρω ότι έχει κατασταλάξει και μεγαλώσει».
Η δουλειά της Hellen Van Meene θα εκτίθεται στο Foto Museum της Χάγης από τις 29 Αυγούστου εώς τις 29 Νοεμβρίου του 2015.
Το βιβλίο της «The Years Shall Run Like Rabbits» είναι διαθέσιμο από την Aperture.
vice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου