Σελίδες

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ριζότο με κουρκουμά και κολοκύθι


φωτό: Κική Τριανταφύλλη

υλικά:
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (όσο πάρει)

- 3 ξερά κρεμμύδια
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ½ κίτρινο κολοκυθάκι
- ½ πράσινο κολοκυθάκι
- 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.τ.σ. βούτυρο φρέσκο
- ½ κ.τ.γλ. κουρκουμά
- ½ φλ. κρασί λευκό
- 1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ζεσταίνω τον ζωμό των λαχανικών και εντωμεταξύ ξεπλένω το ρύζι 
και το αφήνω να στραγγίξει σε λεπτό σουρωτήρι, καθαρίζω 
και ψιλοκόβω τα κρεμμύδια και το σκόρδο και κόβω τα κολοκυθάκια 
σε μικρούς κύβους.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω λίγο νερό και ρίχνω 
τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. 
Μόλις εξατμιστεί το υγρό, προσθέτω το ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο 
και σοτάρω τα κρεμμύδια για μερικά λεπτά. 
Προσθέτω το σκόρδο, ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα για 1-2 λεπτά ακόμη 
και ρίχνω τα κυβάκια του κολοκυθιού και στη συνέχεια το ρύζι.
Μόλις αρχίσουν να κολλάνε στον πάτο της κατσαρόλας, σβήνω με το κρασί 
και συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτω με βαθιά κουτάλα ζεστό ζωμό 
και ρίχνω επίσης τον κουρκουμά. 
Χαμηλώνω τη φωτιά και, μόλις απορροφηθεί το περισσότερο υγρό, 
προσθέτω και άλλο ζωμό. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι 
να μαλακώνει το ρύζι αλλά στην καρδιά τους οι κόκκοι να μείνουν 
al dente και το φαγητό να είναι χυλωμένο, όχι στεγνό.
Ρίχνω το υπόλοιπο βούτυρο, την τριμμένη παρμεζάνα, 
τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύω καλά, πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο 
πιπέρι και σερβίρω αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου