Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ανακάλυψαν υλικό για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων...

 
Η επικεφαλής δρ Αθανασία Αθανασίου (αριστερά) μαζί με
 τους κύριους συνεργάτες της Ίλκερ Μπάγιερ και Δέσποινα Φραγκούλη.


Δύο Ελληνίδες ερευνήτριες στην Ιταλία ανέπτυξαν ένα νέο πορώδες υλικό από
πολυουρεθάνη, που μοιάζει με σφουγγάρι και το προτείνουν ως τη λύση του μέλλοντος για τον καθαρισμό μεγάλων πετρελαιοκηλίδων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το υλικό δημιούργησαν οι ερευνητές της Ομάδας Έξυπνων Υλικών του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΙΙΤ) Αθανασία Αθανασίου, Δέσποινα Φραγκούλη και Χαβιέ Πίντο και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Journal of Physics D: Applied Physics».
Η παραδοσιακή μέθοδος καθαρισμού προσπαθεί να περιορίσει την πετρελαιοκηλίδα με πλωτά φράγματα και, στη συνέχεια, να «ρουφήξει» το πετρέλαιο από την επιφάνεια της θάλασσας. Η νέα τάση είναι να χρησιμοποιηθούν αφρώδη υλικά, που θα απορροφούν το πετρέλαιο. Οι αφροί πολυουρεθάνης θεωρουνται από τα περισσότερο υποσχόμενα. Οι ερευνητές, μετά από μελέτη της καλύτερης δυνατής πορώδους δομής του και τις αναγκαίες χημικές τροποποιήσεις, ανέπτυξαν ένα τέτοιο υλικό που είναι άκρως απορροφητικό.
«Ελληνικό» υλικό καθαρισμού πετρελαιοκηλίδων
Το «σφουγγάρι» (αφρός πολυουρεθάνης) των ερευνητών είναι χαμηλού κόστους και μπορεί να διαχωρίσει σε λίγα δευτερόλεπτα το νερό από το πετρέλαιο. Στη συνέχεια, αφαιρεί απευθείας και πολύ αποτελεσματικά το πετρέλαιο που έχει ρυπάνει τη θάλασσα. Διαθέτοντας πόρους μικρότερους από 500 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου), το νέο υλικό μπορεί να αποκτήσει μεγάλη απορροφητική ικανότητα της τάξης των 30 γραμμαρίων πετρελαίου ανά γραμμάριο πολυουρεθάνης.
Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι το νέο υλικό θα μπορέσει να κάνει εύκολα το πέρασμα από την έρευνα στην εμπορική αξιοποίησή του. Πιστεύουν, επίσης, ότι παρόμοια υλικά μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλες μορφές ρύπανσης, όπως από βαρέα μέταλλα και παρασιτοκτόνα.

Nέο υλικό από 'Ελληνες ερευνητές για τον καλύτερο καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου