Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

....στους δρόμους της Αθήνας...πλυντήριο ρούχων,γιά άστεγους


ΣE έναν περίπου μήνα θα κυκλοφορήσει στους δρόμους το κινητό πλυντήριο ρούχων για αστέγους, μια ιδέα που υλοποίησε -με τη βοήθεια εθελοντών- ο φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Θάνος Σπηλιόπουλος
Ο Θάνος Σπηλιόπουλος, τελειόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστήμιου, ξεκίνησε να σκέφτεται αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα το 2014.
Εναν χρόνο αργότερα άρχισε να υλοποιεί το σχέδιό του και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν κυκλοφορήσει στους δρόμους ένα ειδικά σχεδιασμένο βαν που θα περιλαμβάνει δύο πλυντήρια ρούχων και δύο στεγνωτήρια.
Οι προσπάθειες του Θάνου Σπηλιόπουλου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας δεν ήταν εύκολες. Επρεπε να βρει χρηματοδότηση και χορηγούς, να συστήσει μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, να πάρει κάποιες απαραίτητες άδειες από τον δήμο αλλά και να ξεπεράσει ορισμένα ζητήματα γραφειοκρατικής φύσης.
«Τελικά όλα έγιναν και βρισκόμαστε μία ανάσα πριν κυκλοφορήσει το βαν στα σημεία της Αθήνας όπου υπάρχουν αρκετοί άστεγοι. Το ειδικό βαν βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο συνεργείο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές και να ενσωματωθούν τα δύο πλυντήρια και τα δύο στεγνωτήρια που μας παρείχε η LG. Στόχος είναι να κυκλοφορήσει στους δρόμους σε περίπου έναν μήνα», τονίζει στο «Εθνος» ο επικεφαλής της ομάδας και διαχειριστής της ΜΚΟ με τη διακριτική επωνυμία ITHACA.
Δύο φορές την εβδομάδα
Το βαν θα βγαίνει αρχικά στους δρόμους δύο φορές την εβδομάδα από 6 ώρες και θα καλύπτει κάθε φορά ένα προκαθορισμένο σημείο όπου υπάρχουν άστεγοι. Θα υπάρχει ένα σταθερό μηνιαίο πρόγραμμα ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιες μέρες και ποιες ώρες θα περνάει το βαν.

Τρία από τα πέντε μέλη της ομάδας ITHACA που θα «τρέξουν» μαζί 
με άλλους εθελοντές το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα project. 
Πίσω από το ειδικά σχεδιασμένο βαν διακρίνονται 
(από αριστερά) οι Θάνος Σπηλιόπουλος, Φάνης Τσόνας και Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος
«Σε κάθε μέρα λειτουργίας του κινητού πλυντηρίου θα μπορούν να πλένονται 50 κιλά ρούχα. Θα γίνονται δύο κύκλοι πλυσίματος και στεγνώματος των ρούχων και αμέσως μετά θα παραδίδονται στους αστέγους. Εάν καταστεί δυνατό, στο μέλλον θα προστεθούν και άλλες μέρες που θα εξυπηρετούμε αυτούς τους ανθρώπους και γιατί όχι να υπάρξει και ένα δεύτερο βαν», τονίζει κ. Σπηλιόπουλος.
Η ομάδα των εθελοντών πλαισιώνεται από τους Φάνη Τσόνα, φοιτητή στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ που βοηθάει στο τεχνικό κομμάτι του project, Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο, τελειόφοιτο στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανικών ΕΜΠ, Ανδήλη Ραχούτη που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων τη δημιουργία του logo και η τελευταία προσθήκη είναι αυτή της Μαριλού Στεφάνου, απόφοιτης του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης που ασχολείται με την εκπαίδευση των εθελοντών που θα αναλάβουν να έρχονται σε επαφή με τους αστέγους.
Οι ομάδες των εθελοντών θα καλύψουν σε πρώτη φάση τέσσερις περιοχές όπου υπάρχουν αρκετοί άστεγοι. Πλατεία Κουμουνδούρου, Ρουφ, Θησείο και κοντά στη Βαρβάκειο Αγορά, ενώ υπάρχουν δύο με τρία ακόμη σημεία τα οποία αναμένεται να προστεθούν στη συνέχεια.
Ο επικεφαλής της ομάδας είχε έρθει σε επαφή με αρκετούς αστέγους πριν προχωρήσει στην υλοποίηση της ιδέας του για το κινητό πλυντήριο. «Οι άστεγοι μπορούν να βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια της Εκκλησίας και κάποιων δήμων, να προμηθεύονται ρούχα από εθελοντικές ομάδες και άλλες δομές. Η καθαριότητα των ρούχων, όμως, ήταν κάτι το οποίο όπως μου είπαν και οι ίδιοι έλειπε. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα μπει ένα λιθαράκι ώστε να βελτιωθεί μεταξύ άλλων η αυτοεκτίμησή τους», τονίζει ο κ. Σπηλιόπουλος.
Εργαζόμενοι του συνεργείου όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες το βαν «επί το έργον», 
προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές ώστε να ενσωματωθούν τα πλυντήρια 
και στεγνωτήρια ρούχων

Η ΕΥΧΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
Μακάρι να αναλάβουν την προσπάθεια οι ίδιοι οι άστεγοι
«Ολα τα μέλη της ομάδας ελπίζουμε να καταφέρουν στο μέλλον να ''τρέξουν'' όλη αυτή την προσπάθεια οι ίδιοι οι άστεγοι, ώστε να νιώσουν χρήσιμοι και να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία», τονίζει ο κ. Σπηλιόπουλος.
Μακάρι, προσθέτει, να είναι βιώσιμο αυτό το εγχείρημα και να μπορέσει να δημιουργήσει κάποιες θέσεις εργασίας γι' αυτούς τους ανθρώπους.
Μέχρι να φτάσει όμως αυτή η στιγμή, 12 επιπλέον εθελοντές, πέρα από τον βασικό κορμό της ομάδας, θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ώστε να δουλέψουν όλα σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ
Συμβουλές, υποστήριξη και καθοδήγηση
Η εθελοντική ομάδα του Ithaca δεν θέλει να μείνει μόνο στο κομμάτι του πλυσίματος των ρούχων, αλλά να παρέχουν κάποια μέλη του και συμβουλευτικές υπηρεσίες στους αστέγους. Το κομμάτι του παζλ που έλειπε από την ομάδα ήρθε να καλύψει η Μαριλού Στεφάνου, απόφοιτη του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης η οποία έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με το street work, παρέχοντας στήριξη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Με εμπειρία στο street work η Μαριλού Στεφάνου, απόφοιτη 
του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης παρείχε 
στήριξη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
«Η συνεργασία με την ομάδα του Ithaca ξεκινάει σε λίγες μέρες και οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Εχω ασχοληθεί 16 μήνες με το social street work ως Senior Social Street Worker και η εμπειρία μου έδειξε ότι ένα κινητό πλυντήριο θα ήταν μια μεγάλη διευκόλυνση γι' αυτούς τους ανθρώπους, που βιώνουν κάθε μορφής αποκλεισμό από την κοινωνία», τονίζει στο «Εθνος» η Μαριλού Στεφάνου και προσθέτει:
Συνεντεύξεις-συναντήσεις
«Θα αναλάβω το κομμάτι των εθελοντών, κυρίως σε επίπεδο συνεντεύξεων-συναντήσεων γνωριμίας και εκπαίδευσης. Μέσα από την εκπαίδευση των εθελοντών θα καταφέρουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους αυτούς το αίσθημα του ''ανήκειν'' και την αποδοχή, που είναι πολύ σημαντική γι' αυτούς».
Απώτερος στόχος, σύμφωνα με την ίδια, είναι «να γίνουμε το σταθερό σημείο αυτών των ανθρώπων. Ελπίζω ότι η παρουσία μου εκεί θα τους βοηθήσει να ανοιχτούν, να μιλήσουν για θέματα που τους απασχολούν, να δουν σε εμάς έναν φίλο». Γιατί μερικές φορές, υποστηρίζει, «είναι πιο εύκολο να αρχίσεις να πιστεύεις σε σένα μέσα από τους άλλους...».
Οσον αφορά τους εθελοντές, θα εκπαιδεύονται κυρίως στο κομμάτι της προσέγγισης των αστέγων. Επίσης κάποιοι εθελοντές, οι οποίοι θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, θα μπορούν να καθοδηγούν τους ανθρώπους για το πού μπορούν να απευθυνθούν ανάλογα με αυτό που χρειάζονται. Αν για παράδειγμα κάποιος χρειάζεται γιατρό ή ένταξη σε πρόγραμμα απεξάρτησης θα μπορούν να τον ενημερώνουν για το πού πρέπει να απευθυνθεί. «Με την ομάδα του Ithaca σκεφτόμασταν να παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη-συμβουλευτική κατά τη διάρκεια της αναμονής μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πλύσης, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά τους και στη συνέχεια, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν, θα προσαρμόζεται και η δράση μας», τονίζει η κ. Στεφάνου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου