Σελίδες

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

2/4/1780



—Κατάληψη τού φρουρίου τού Πασσαβά * και σφαγή των τουρκαλβανών από τον ηγεμόνα τής Μάνης Τζαννέτο Γρηγοράκη.
Από το 1715, οι τούρκοι ανάγκασαν τους βενετούς να παραχωρήσουν την Πελοπόννησο η οποία και κατακτήθηκε, πλην τής Μάνης. Οι τούρκοι, από τότε, προσπαθούσαν με κάθε μέσο την κατάκτησή της. Το 1780, ο καπετάν Χασάν Τζελαϊήν ξεκίνησε τις επιχειρήσεις κατά των Κολοκοτρωναίων, των Βενετσανάκηδων και των Γρηγοράκηδων.
* Το Κάστρο του Πασσαβά φωτο, ή απλούστερα Πασσαβάς ήταν φράγκικο κάστρο, ερείπια του οποίου διασώζονται σήμερα -10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Γύθειο και περίπου 2 χλμ. δυτικά της μεγάλης παραλίας του Μαυροβουνίου. Η περιοχή που βρίσκεται έλεγχε το μοναδικό ανατολικό πέρασμα για την Μάνη. Μέχρι και το 1780 ήταν και το βορειο-ανατολικό όριο της ελεύθερης Μάνης (Μπεηλίκι της Μάνης).
1816
—Κουρσάρικο με Μανιάτες πειρατές σε επιδρομή του στην Σκινούσα, αιχμαλωτίζει μία βάρκα με το πλήρωμά της και την οικογένεια τού Γιωργάκη Μπαρδάκα, σούδιτου Ρώσου, ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει γιά την Νάξο.
1821
—Ο άλλοτε ηγεμών τής Μάνης, Αντώνιος Γρηγοράκης, ακμαιότατος παρά τα 80 χρόνια του, καταστρέφει διά θυελλώδους επιθέσεως τους τουρκικούς πύργους από Τρινάσου μέχρι Βαρδούνιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου