Σελίδες

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΒΥΡΩΝΑΣ...Συνέβη σαν σήμερα πριν 92 χρόνια...



ΤΑ ΒΑΠΤΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ

16 Απριλίου 1924

Σε επίσημη τελετή, ο συνοικισμός Παγκρατίου μετονομάζεται σε συνοικισμό Βύρωνα 
με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, 
του μεγάλου Φιλέλληνα ποιητή που πέθανε στο Μεσολόγγι το 1824.


Παρακάτω, παρουσιάζομε ένα ρεπορτάζ με τα συμβάντα της τελετή:
Στις 11:30’ π.μ. αναχώρησαν οι επίσημοι από τον ανδριάντα του λόρδου Βύρωνος 
και επιβαίνοντες αυτοκινήτων κατευθύνθηκαν προς τον προσφυγικό συνοικισμό Παγκρατίου.
Στην είσοδο του μεγάλου συνοικισμού είχε επιχωματωθεί μικρό γήπεδο, επί του οποίου είχε στρωθεί ωραίος τάπητας για τους επίσημους και στηθεί πρόχειρο βήμα.
Όλοι οι κάτοικοι του συνοικισμού ευρίσκοντο στο πόδι πανηγυρίζοντας ενώ σε όλες τις κατοικίες κυμάτιζαν Αγγλικές και Ελληνικές σημαίες.
Τους επίσημους και τους απεσταλμένους της Αγγλικής Κυβέρνησης, που κατέφθαναν στον συνοικισμό, υποδέχονταν τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων και ο Μακ. Μητροπολίτης μετά των μελών της Ιεράς Συνόδου και των Μητροπολιτών Μικράς Ασίας.
Επίσης ευρίσκοντο εκεί ο ναύαρχος Κουντουριώτης, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Διομήδης, ο κ. Χαρίλαος, ο κ. Νεγρεπόντης, κι οι περισσότεροι των υπουργών κι άλλοι επίσημοι.
Αφού συγκεντρώθηκαν όλοι έγινε ο αγιασμός. Αμέσως τα ορφανά του προσφυγικού ορφανοτροφείου έψαλλαν ύμνο, ειδικά φτιαγμένο για την περίπτωση.
Ακολούθως ο κ,Μοργκεντάου ανέβηκε στο βήμα και εκφώνησε σύντομο λόγο σχετικό με τη ζωή και την δράση του φιλέλληνα Μπάϋρον.
Μετά τον κ.Μοργκεντάου μίλησε ο Μητροπολίτης Εφέσσου και Ρόδου Χρυσόστομος και αφού τόνισε τα όσα υπέστησαν οι Χριστιανοί της Ανατολής, εξήρε ακολούθως την πολύτιμη συνδρομή των Αμερικανικών οργανώσεων υπέρ των προσφύγων.
Πρώτος θέτει ακολούθως τον θεμέλιο λίθο, ρίχνοντας ασβέστη και λάσπη ο κ.Μοργκεντάου και κατόπιν η κα Μοργκεντάου, ο ναύαρχος Κουντουριώτης, ο κ.Χαρίλαος και ο Υπουργός των Στρατιωτικών κ.Κονδύλης.

Αμέσως κατόπιν ο ναύαρχος Κουντουριώτης, αντάλλαξε ασπασμό με τον κ.Μοργκεντάου και του επέδωσε τον Μεγαλόσταυρο, στην δε κα Μοργκεντάου τον χρυσό Σταυρό του Σωτήρος.
Τον κ.Μοργκεντάου και την κα Μοργκεντάου συγχαίρουν κατόπιν ο πρωθυπουργός κ.Παπαναστασίου και ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Ρούσσος. Η συγκίνηση της κυρίας Μοργκεντάου είναι καταφανής.
Μετά τα εγκαίνια οι επίσημοι πήγαν με τα πόδια στην πλατεία του συνοικισμού για την αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας.
Η πλατεία ήταν στολισμένη με Αγγλικές, Αμερικάνικες και Ελληνικές σημαίες.
Οι επίσημοι ξένοι, ο ναύαρχος Κουντουριώτης και το υπουργικό Συμβούλιο γίνονται αντικείμενο ενθουσιωδών εκδηλώσεων.
Αφού συγκεντρώθηκαν όλοι ανέβηκε σε πρόχειρο ξύλινο βήμα ο κ. Κάμπμπελ. Ο κ. Κάμπμπελ τόνισε πόσον υπήρξε επιτυχής η έμπνευση να δοθεί στον συνοικισμό αυτό, στον οποίο βρίσκουν στέγη και περίθαλψη οι δυστυχείς πρόσφυγες, το όνομα του Βύρωνα, ο οποίος πρώτος πριν εκατό ετών κατέβαλε χρήμα και προσωπικές προσπάθειες για να ανακουφιστούν οι χιλιάδες των προσφύγων στις Ιονίους νήσους.
Με αυτά και με άλλα, τέλειωσε ο κ. Κάμπμπελ και τον λόγο έχει τώρα ο κ. Δέλτας, ο οποίος αναγγέλλει την μετονομασία του Συνοικισμού : «Κατ’απόφαση της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων, ο Προσφυγικός Συνοικισμός Παγκρατίου ονομάζεται Συνοικισμός Βύρωνος».
Την αυτή στιγμή ο κ. Κάμπμπελ αποκαλύπτει την εντειχισμένη πλάκα αποσύρων την Ελληνική σημαία.

Οι παραταγμένοι πρόσφυγες μαθητές ζητωκραυγάζουν ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος κουνάει μικρές Αγγλικές και Αμερικανικές σημαίες.
Παρατεταγμένη διμοιρία πεζικού παρουσιάζει όπλα, ενώ οι κινηματογραφικές και φωτογραφικές μηχανές ενεργοποιούνται.
Οι μαθητές έψαλαν κατόπιν τον Εθνικό Ύμνο μετά τον οποίο μια θερμή επευφημία υπέρ του Βύρωνος δόνησε ολόκληρο τον συνοικισμό.
Μετά από αυτά στο βήμα ανεβαίνει ο Υπουργός Γεωργίας κ. Μπακάλμπασης. Αφού ευχαριστεί τον κύριο και την κυρία Μοργκεντάου γιατί επέλεξαν την ημέρα της ονομασίας του Συνοικισμού για να κάνουν τα εγκαίνια του Βυρώνειου Νηπιοτροφείου, για την ίδρυση του οποίου είχαν συνεισφέρει γενναία, αναφώνησε : «Εξ ονόματος της Κυβερνήσεως ονομάζω τον Συνοικισμό τούτο, «Συνοικισμό Βύρωνος» και αποφασίζω όπως δοθούν στους δρόμους αυτού ονόματα των κυριότερων φίλων και συνεργατών του Βύρωνος».

Μετά το τέλος της γιορτής προσφέρθηκαν στο ζυθοπωλείο της πλατείας «Βύρων» διάφορα αναψυκτικά. 
Πληροφορίες : 
Εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» 17 Απριλίου 1924.
Πάλαι ποτέ στο Βύρωνα
https://www.facebook.com/notes/%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου