Σελίδες

Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΟΣΟΥΠΑ...τα μπαρμπούνια αλλιώς ...

ΥΛΙΚΑ για 4-5 μερίδες
- ½ κιλό βραστόψαρα συν ψαροκεφαλές (λίγο κοπανισμένες)
- 4-5 μεγαλούτσικα μπαρμπούνια

- 2-3 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 «κλαδιά» σέλερι ψιλοκομμένα ή κοτσάνια σέλινο,
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 3 πράσα σε λεπτές φέτες
- 3 - 4 πατάτες μικρομεσαίες σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- μερικά κλαδιά μαϊντανό
- 1 μεγάλη κουταλιά ντομάτα πελτέ
- 1 φλιτζάνι ξηρό άσπρο κρασί
- 1 φλιτζάνι λάδι εξαιρετικής ποιότητας
- μερικές κλωστές σαφράν
- αλάτι θαλασσινό και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
* για τα κρουτόν:
μερικές φέτες πυκνό χωριάτικο ψωμί κομμένο σε κύβους, και
- λάδι για τηγάνισμα
- 2-3 λεμόνια κομμένα για στύψιμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε τα βραστόψαρα και τις κεφαλές σε λίγο λάδι μέχρι να μυρίσουν 
και τα σβήνουμε με το κρασί που αφήνουμε να βράσει για να ξεθυμάνει το οινόπνευμα.
Προσθέτουμε ζεστό νερό που τα καλύπτει.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή περίπου ώρα και μετά σουρώνουμε καλά 

(και με τουλπάνι) κρατώντας τον ζωμό.
Φέρνουμε τον ζωμό σε βράση και προσθέτουμε τα μπαρμπούνια. 
Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά και τα βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα, μη σκορπίσουν κόκκαλα.
Εν τω μεταξύ σοτάρουμε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι τα πράσα και το σκόρδο και, όταν αρχίσουν να ροδίζουν, προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (εκτός από τις πατάτες) 

για κανένα-δυο λεπτά.
Βάζουμε στον ζωμό τα σοταρισμένα λαχανικά, τις πατάτες, τον πελτέ, το σαφράν, 
το αλατοπίπερο και το υπόλοιπο λάδι και τα σιγοβράζουμε για μισή ώρα. 
Όσο βράζουν ξεκοκαλίζουμε προσεκτικά τα μπαρμπούνια αφήνοντας μόνο φιλετάκια 
που φυλάμε νωπά σε λίγο ζωμό.
Όταν έχουν γίνει τα λαχανικά τα πολτοποιούμε με μπλέντερ-ραβδί 
(αφαιρούμε πρώτα τον μαϊντανό μη χαλάσει το χρώμα) ώσπου η υφή της σούπας 
να είναι κρεμώδης.
Τότε προσθέτουμε τα μπαρμπούνια, ζεσταίνουμε λίγο, ελέγχουμε το αλάτι και 

σερβίρουμε με τα κρουτόν, που έχουμε τηγανίσει την τελευταία στιγμή, την rouille, 
και τα κομμένα λεμόνια για όποιον θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου