Σελίδες

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

...αλάτι της Μάνης...












...ωφέλιμο στην υγεία, στην οικονομία 
της περιοχής και των... κρατών...
το χοντρό αλάτι της Μάνης που στα παλιά χρόνια απέφερε περισσότερο από το 10% των εσόδων κάθε οικογένειας...

■ Στις βραχώδεις ακτές της Μέσα και Έξω Μάνης παρήγαν, όπως και εκατοντάδες 
άλλοι μικροί τόποι στη Μεσόγειο, αρκετή ποσότητα αλατιού για να καλυφθούν 
οι τοπικές ανάγκες....
Αφράλατσο, παράνομο, λαθραίο, πιο ακριβό, αλλά και πιο καλό από το... κραβάλατσο 

(το αλάτι του μονοπωλίου, επειδή εκείνο ερχόταν με καράβι από τις επίσημες αλυκές 
του Μεσολογγίου).
-Το ντόπιο αλάτι και τους αλατότοπους το νέμονταν τα ισχυρότερα γένη των θαλασσινών μικροπεριοχών και το καλλιεργούσαν κυρίως οι γυναίκες.
Φωτογραφία του Elias Christeas.

Το Τηγάνι, το Κουκούρι, η Άρτση, ο Γερολιμένας, ο Μέζαπος, το Τριμέσι και η Χοτάσια, 

με παλαιές κατασκευές, τα αλώνια και οι γούρνες, οι σπιτακούλες σε ερειπιώδη 
κατάσταση και τα λαξεμένα σε μεγάλες εκτάσεις θαλάσσια βράχια, μαρτυρούν 
μια έντονη, πολυάνθρωπη δραστηριότητα, μια εντατική και συστηματική παραγωγή 
αλατιού, που αντιστοιχεί κυρίως σε μια περίοδο πυκνής κατοίκησης και παραγωγικής δραστηριότητας της Μάνης, στο19ο και 20ο αιώνα....
■ Το άνθος αλατιού (Fleur de Sel), 

θεωρείται το καλύτερο αλάτι. 
Συλλέγεται με το χέρι προσεκτικά από το επάνω μέρος του αλατιού, πριν αυτό βυθιστεί 
και ενσωματωθεί με το υπόλοιπο αλάτι της αλυκής... 
ΔΕΝ γίνεται καμμία επεξεργασία ,ούτε καν πλύση αφού είναι πεντακάθαρο, ενω δεν προστίθεται καμμία άλλη ουσία
-Το άνθος αλατιού αποτελείται κατα βάση ς από κρυστάλλους χλωριούχου νατρίου, 

και από άλλα ανόργανα άλατα και ολιγοστοιχεία ( φθόριο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο). Δημιουργείται στην επιφάνεια του νερού στις αλυκές και έχει τη μορφή αφρού.
Το αλάτι αυτό διατηρεί ένα ποσοστό υγρασίας διότι δεν έχει υποστεί επεξεργασία. 

Αυτή η ξεχωριστή υφή του είναι που του δίνει την ιδιαίτερη κρυσταλική του μορφή, την απαλή του γεύση, αλλά βοηθά και στο να διατηρούνται τα χαρακτηριστικά του στοιχεία. -Αποτελείται από λευκούς ελαφρούς, λεπτούς και εύθρυπτους κρυστάλλους
Συστατικά (Μ.Ο): 
-Χλωριούχο νάτριο: 94,3 – 97,6%, 
- Ασβέστιο: 0,19 – 0,20%, 
- Μαγνήσιο: 0,42 -0,79%, 
- Κάλιο: 0,22 – 0,67%, 
- Σίδηρο: 8 – 11,1 mg/kg, 
- Ιώδιο: 0,5 – < 3 mg/kg

Φωτογραφία του Elias Christeas.

(Πηγή: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΑΤΙ (Η΄ τριήμερο εργασίας Μυτιλήνη, 6-8 Νοεμβρίου 1998)
Στο τριήμερο εργασίας συμμετείχαν τριάντα εννέα ειδικοί που ανακοίνωσαν τα πορίσματα 
των μελετών τους και τεκμηρίωσαν τη σημασία του θέματος και το πολυσπούδαστο 
μιας έρευνας με πλούσια ευρήματα..
Α μέρος εργασίας: http://www.ftiaxno.gr/2011/06/blog-post_06.html
Β μερος εργασίας: http://www.ftiaxno.gr/2011/06/2.html
Δείτε το βίντεο " Τραχηλα και αλάτι" https://youtu.be/qV6I92K3fOM
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
ΑΛΑΤΙ ΜΑΝΗΣ
Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ «ΑΛΑΤΑΔΩΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου