ΥΛΙΚΑ
1 χταπόδι (1,5-2 κιλά)
4-5 κρεμμύδια ξερά
5-6 σκελίδες σκόρδο
500 γρ. κόκκινο κρασί
4-5 φύλλα δάφνης
Μαύρο πιπέρι σε σπόρους
200 γρ. ελαιόλαδο
½ κουταλιά της σούπας πελτές
1 χταπόδι (1,5-2 κιλά)
4-5 κρεμμύδια ξερά
5-6 σκελίδες σκόρδο
500 γρ. κόκκινο κρασί
4-5 φύλλα δάφνης
Μαύρο πιπέρι σε σπόρους
200 γρ. ελαιόλαδο
½ κουταλιά της σούπας πελτές
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι μας πολύ καλά και το βράζουμε
σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό (γιατί βγάζει το δικό του ζουμί).
Το ανακατεύουμε συχνά. Αφού βράσει, κόβουμε το κάθε πλοκάμι του
σε δύο ή τρία κομμάτια.
Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα πλένουμε.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά με το λάδι,
ώσπου να ροδίσουν αρκετά. Κατόπιν προσθέτουμε στην κατσαρόλα
τα σκόρδα (ολόκληρα), το κομμένο χταπόδι, το κρασί, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι. Προσθέτουμε και τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό.
Ρίχνουμε και τον μισό ζωμό στον οποίο έβρασε το χταπόδι.
Σιγοβράζουμε το χταπόδι σκεπασμένο μία ώρα περίπου, ώσπου να χυλώσει.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι μας πολύ καλά και το βράζουμε
σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό (γιατί βγάζει το δικό του ζουμί).
Το ανακατεύουμε συχνά. Αφού βράσει, κόβουμε το κάθε πλοκάμι του
σε δύο ή τρία κομμάτια.
Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα πλένουμε.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά με το λάδι,
ώσπου να ροδίσουν αρκετά. Κατόπιν προσθέτουμε στην κατσαρόλα
τα σκόρδα (ολόκληρα), το κομμένο χταπόδι, το κρασί, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι. Προσθέτουμε και τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό.
Ρίχνουμε και τον μισό ζωμό στον οποίο έβρασε το χταπόδι.
Σιγοβράζουμε το χταπόδι σκεπασμένο μία ώρα περίπου, ώσπου να χυλώσει.
(Συνταγή του π. Επιφάνιου από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου