Σελίδες

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Deutsche Welle: Oι πόλεις πρέπει να προσαρμοστούν στους καύσωνες

Deutsche Welle: Oι πόλεις πρέπει να προσαρμοστούν στους καύσωνες
Oλοένα συχνότερα σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο απαντάται το πρόβλημα 
του παρατεταμένου καύσωνα τα καλοκαίρια
Μεγάλο φόρτο εργασίας έχει το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Ασφάλειας του ΟΗΕ με έδρα τη Βόννη φέτος το καλοκαίρι, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, με αφορμή την αυξητική τάση στις μέσες θερμοκρασίες παγκοσμίως, οι ερευνητές του ΟΗΕ εκπονούν μεγάλη έρευνα για το πώς τα αστικά κέντρα θα μπορούσαν μελλοντικά να προσαρμοστούν καλύτερα στο ολοένα και πιο θερμό κλίμα.
Μάλιστα, σε πρώτη φάση οι ερευνητές συλλέγουν πληροφορίες μέσα από ερωτηματολόγια που μοιράζουν στους κατοίκους της Βόννης σχετικά με τις συνήθειές τους όταν έχει ακραία ζέστη και το πώς οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την αύξηση της θερμοκρασίας.
Ευάλωτες και οι χώρες με ψυχρότερο κλίμα
Αν και η ακραία ζέστη είναι ένα φαινόμενο που δεν είθισται να συσχετίζουμε με χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία, εντούτοις και εκεί τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνοδος της θερμοκρασίας, σημειώνει η Deutsche Welle.
Όπως γράφει, το 2003 περίπου 7000 άνθρωποι πέθαναν στη Γερμανία εξαιτίας του καύσωνα.
Ο πρωτοφανής καύσωνας του 2003 είχε πλήξει όλη την Ευρώπη και είχε κοστίσει τη ζωή σε συνολικά 70.000.
Παρά το ότι λίγες μέρες καύσωνα δεν είναι για τους περισσότερους ανθρώπους δυσβάσταχτες, εντούτοις για ευπαθείς ομάδες, όπως τους ηλικιωμένους, τις εγκύους, τα μωρά και τους αρρώστους μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολες.
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που εγκυμονεί ο καύσωνας, όπως ανέφερε στη DW o κλιματολόγος του ΟΗΕ Ματίας Γκάρσαγκεν, είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τους ενδεχόμενους κινδύνους των υψηλών θερμοκρασιών.
Από την μία κατανοούν ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν πρόβλημα, από την άλλη πλευρά όμως δεν δείχνουν να έχουν καλή εικόνα για το πώς η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει τη ζωή και τις συνήθειές τους.
Το φαινόμενο των «αστικών θερμονησίδων»
Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα κύματα καύσωνα για τα αστικά κέντρα, τα οποία θερμαίνονται πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές κοντά στη φύση.
Αυτό, σύμφωνα με την Deutsche Welle, οφείλεται στο φαινόμενο των «αστικών θερμονησίδων», όπως το αποκαλούν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αστικές περιοχές καλύπτονται από άσφαλτο και τσιμέντο κι έτσι δεν μπορούν να συγκρατήσουν το νερό, όπως το έδαφος ή η βλάστηση, εξηγεί ο Γκάρσαγκεν. Το 2050, σύμφωνα με έρευνα της ομάδας μελέτης κλιματικών φαινομένων C40, πάνω από 970 πόλεις υπολογίζεται να έχουν μέσες υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι γύρω στους 35 βαθμούς, ενώ μέχρι στιγμής μόνο το ένα τρίτο αυτών παρουσιάζουν τέτοιες θερμοκρασίες.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ ως το 2050 πάνω από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις, κάτι που ενδέχεται να επιτείνει το πρόβλημα.
Για να προσαρμοστούν οι μεγαλουπόλεις στις υψηλές θερμοκρασίες απαιτούνται αλλαγές στον αστικό σχεδιασμό, αναφέρει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό, αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγή στον τρόπο κατασκευής, στα κατασκευαστικά υλικά, στην αύξηση των χώρων πρασίνου αλλά και στη δημιουργία διαδρόμων αέρα μέσα στις πόλεις.
«Ο αστικός σχεδιασμός βέβαια μπορεί να δώσει τεχνικές λύσεις, ωστόσο για την υιοθέτηση μεγάλων αλλαγών απαιτείται διάλογος με τους κατοίκους των πόλεων» εκτιμά ο Γκάρσαγκεν. Ο διάλογος με τους πολίτες είναι σημαντικός, ώστε να αντιληφθούν το πρόβλημα και να αναζητήσουν μαζί με τους ιθύνοντες λύσεις.
Πάντως, ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ότι είναι καιρός να γίνει αντιληπτό ότι η δημιουργία πόλεων, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, δεν μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον.
http://bankingnews.gr/index.php?id=377257

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου