Σελίδες

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Προβόπουλος...Δεν ήρθα στην Ελλάκτωρ για να συνδέσω το όνομά μου με αποτυχία

Προβόπουλος: Δεν ήρθα στην Ελλάκτωρ για να συνδέσω το όνομά μου με αποτυχία
Το περίγραμμα της νέας στρατηγικής τους παρουσίασαν στους εργαζόμενους 
το απόγευμα της Παρασκευής, δύο 24ωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι νέοι επικεφαλής του ομίλου Ελλάκτωρ
Γιώργος Προβόπουλος και Αναστάσιος Καλλιτσάντσης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, η περασμένη εβδομάδα κατά την οποία γράφτηκε ένα ιστορικό κεφάλαιο για τον μεγαλύτερο ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο ολοκληρώθηκε με την άτυπη ενημέρωση, για την "επόμενη ημέρα", μετά το τέλος εποχής των Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα, του προσωπικού της Ελλάκτωρ.
Η συμβολή των εργαζομένων στην αλλαγή στρατηγικής, η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και η ενιαία λειτουργία των εταιρειών, υπό την ομπρέλα του ομίλου είναι οι βασικοί άξονες του νέου στρατηγικού σχεδίου της Ελλάκτωρ. Τι ανέφεραν οι επικεφαλής του ομίλου;
"Οι τράπεζες θα σταματούσαν να χρηματοδοτούν την Ελλάκτωρ"
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εισηγμένης Γ. Προβόπουλος, τα τελευταία χρόνια το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 30%, η ανεργία αυξήθηκε κατά 30%, η δημοσιονομική κρίση περιέκοψε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες που τροφοδοτούσαν την κατασκευαστική αγορά έπαψαν να υπάρχουν. Ωστόσο, όπως τόνισε, τα αρνητικά μεγέθη της Ελλάκτωρ δεν αποδίδονται μόνο στους παραπάνω παράγοντεςαλλά, κυρίως, σε πρωτογενείς αιτίες.
"Ανταγωνιστική εταιρεία είχε, πριν από πέντε χρόνια, τη μισή χρηματιστηριακή αξία σε σχέση με την Ελλάκτωρ. Σήμερα έχει τη διπλάσια, ενώ δραστηριοποιείται στο ίδιο περιβάλλον" σημείωσε.
Έκανε ακόμη λόγο για απουσία οργανογράμματος διοικητικού συμβουλίου, ομιλικής και οργανωτικής διοίκησης, αλλά και για μη σαφή στρατηγική της πορείας του ομίλου. Ως χαρακτηριστική περίπτωση ανάφερε την εταιρεία Άνεμος που είναι κερδοφόρος.
"Όταν μία εταιρεία δεν πάει καλά, θα πρέπει να εξουδετερώσει τις αδυναμίες της για να βελτιώσει τα αποτελέσματά της. Δεν πουλάει τα ασημικά της. Διότι εάν πουλήσεις τα ασημικά, την επόμενη χρονιά τι θα κάνεις;  Τι θα πουλήσεις;" σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερθείς ο κ. Προβόπουλος στα χρηματοοικονομικά μεγέθη του ομίλου, σημείωσε ότι το 2017 ο όμιλος παρότι είχε ζημιές περίπου 40 εκατ. ευρώ, επιβαρύνθηκε με φόρο επί των κερδών της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. "Επιβλήθηκε φόρος για ανύπαρκτα εισοδήματα" όπως είπε.
Μίλησε ακόμη για κακή κατανομή κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων της τάξης των 700 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού που διαμορφώνεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
Με τα δεδομένα αυτά, όπως σημείωσε, οι τράπεζες θα σταματούσαν να χρηματοδοτούν την Ελλάκτωρ, ενώ οι μέτοχοι θα αρνούνταν να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου.
"Κατά το κοινώς λεγόμενο, οι τράπεζες θα λάκιζαν. Δεν μπορεί να δανείζεις μία εταιρεία που συνεχώς έχει ζημιές" ανέφερε χαρακτηριστικά.  
Τόνισε ότι το μεγάλο κεφάλαιο της Ελλάκτωρ είναι οι εργαζόμενοί της, οι οποίοι "εάν βάλουν πλάτη" θα καταστεί εφικτή η "αλλαγή προοπτικής" της εισηγμένης.
"Σκεφτείτε τι ψυχολογία έχει κάποιος που εργάζεται σε μία εταιρεία με συνεχείς ζημιές, με την κεφαλαιοποίησή της στο χρηματιστήριο να πέφτει –μπορεί αυτό να μην σας ενδιαφέρει, αλλά ενδιαφέρει αυτούς που έχουν βάλει τα χρήματά τους και αποσύρονται. Και σκεφτείτε τι θα συνέβαινε εάν αυτή η κατάσταση διαιωνιζόταν" ανέφερε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
"Η Ελλάκτωρ θα γίνει πρότυπο"
Όπως είπε ο κ. Προβόπουλος, η εμφάνιση βελτιωμένων αποτελεσμάτων και η επιστροφή της Ελλάκτωρ στην κερδοφορία αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο.
"Θυμίζω ότι έχω μία πορεία στον δημόσιο βίο αρκετά μεγάλη και μερικοί αναρωτιούνται, ίσως, τι ήθελα και ανακατεύτηκα [...].   Στον τραπεζικό τομέα όπου λόγω της κρίσης είχαμε απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις, από τις περίπου 20 τράπεζες έχουν μείνει οι τέσσερις συστημικές και κάποιες άλλες, ενώ έχει, πλήρως, αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης. Ωστόσο, στον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα της χώρας δεν έχουν γίνει αντίστοιχες αλλαγές. Πώς είναι δυνατόν σε μία χώρα που έχει υποχωρήσει το ΑΕΠ 30%, έχει γίνει Αρμαγεδδών, οι εταιρείες να λειτουργούν με τα παλιά παραδοσιακά οικογενειακά πρότυπα; Δυστυχώς αυτό συμβαίνει στην μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών. Πιστεύω ότι με τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε θα δώσουμε τέτοιο οξυγόνο στην εταιρεία –και το εννοώ αυτό που λέω δεν είμαι τεχνητά αισιόδοξος- που νομίζω ότι η Ελλάκτωρ θα γίνει μοντέλο και για άλλους" σημείωσε.
Τόνισε ακόμη ότι ο ίδιος δεν θα συνέδεε την πορεία του με μία εταιρεία η οποία δεν θα είχε μέλλον.
"Άρα τι ήρθα να κάνω; Τώρα στα τελευταία στάδια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας να συνδέσω το όνομά μου με την αποτυχία; Είναι το τελευταίο που θα ήθελα. Απεναντίας αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση, έχω κάνει πολύ δυσκολότερα πράγματα στη ζωή μου και θεωρώ ότι πέτυχα. Θέλω να αφήσουμε ένα στίγμα ότι η εταιρεία μπορεί να γυρίσει προς το καλύτερο και να περάσει σε μία περίοδο με κέρδη και καλύτερα αποτελέσματα" σημείωσε.
"Αυτά θα τα εισπράξετε πρώτα όλοι εσείς. Θα αισθάνεστε εργασιακή διασφάλιση, θα δείτε μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι θα βάλετε πλάτη να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα, διότι, το ξαναλέω, η αιχμή του δόρατος είστε εσείς" κατέληξε.
"Θα αναδειχθούμε σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη"
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, σημείωσε ότι "υπήρξαν μεγάλες μεταβολές σε πολύ σύντομο χρόνο".
"Θεωρούμε όλοι μας ότι εάν (σ.σ.: οι μεταβολές) γίνονταν νωρίτερα, θα ήταν για όλους μας καλύτερα. Λίγο-πολύ όλοι μας βιώναμε και βιώνετε τα προβλήματα της Ελλάκτωρ. Δεν λειτουργούσε σαν σύνολο-δεν υπάρχουν οι συνέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν. Αυτό που έγινε προχθές (σ.σ.: Τετάρτη) ήταν πολύ επώδυνο για όλους-δημιούργησε τεράστιες ανησυχίες. Ό,τι κάναμε το κάναμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα και οι αριθμοί δείχνουν ότι τα χειρότερα έρχονταν. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον όμιλο και απεριόριστη εμπιστοσύνη στην ικανότητα των μετόχων" ανέφερε.
Και δήλωσε πεπεισμένος ότι με το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης η εισηγμένη θα εμφανίσει γρήγορα θετικές επιδόσεις.   
Τόνισε ακόμη ότι θα πάψουν να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και στεγανά μεταξύ των επιμέρους εταιρειών της Ελλάκτωρ.
"Δεν θα υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ανθρώπων του εργοταξίου και των γραφείων. Αν λειτουργήσουμε ομιλικά θα αναδειχθούμε στον αδιαμφισβήτητο ηγέτη. […] Η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή, πρέπει να κοιτάμε προς τα έξω" είπε.
Ο κ. Καλλιτσάντσης σημείωσε ότι η νέα στρατηγική θα περιλαμβάνει τη διεκδίκηση όχι μόνο των μεγάλων αλλά και μικρών έργων με "τρόπο που θα διασφαλίζει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα".

*Του Δημήτρη Δελεβέγκου
dimitris.delevegos@capital.gr
http://www.capital.gr/epixeiriseis/3307809/probopoulos-den-irtha-
stin-ellaktor-gia-na-sundeso-to-onoma-mou-me-apotuxia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου