Σελίδες

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Το κινητό πλυντήριο ρούχων ΓΙΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ κάνει «στάσεις αγάπης» σ’ όλη την Αττική

κινητό πλυντήριο ρούχων
«Η καθαριότητα οδηγεί στην αξιοπρέπεια και αυτή με τη σειρά της σε νέες ευκαιρίες», γράφουν οι δημιουργοί του Ithaca Laundry στη σελίδα τους επισημαίνοντας το πόσο σημαντική είναι η καθαριότητα για όλους μας.
Όπως περιγράφει η ομάδα, στόχος της δράσης είναι να βοηθήσουν τους άστεγους να ξαναβρούν την Ιθάκη τους.

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα κινητό πλυντήριο ρούχων επειδή μέσω αυτού βελτιώνουμε τις συνθήκες υγιεινής των αστέγων, αυξάνουμε την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους και έτσι δημιουργούμε ευκαιρίες για τους ανθρώπους αυτούς».
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 5.580 πλύσεις με πάνω από 33 τόνους ρούχων. Το βανάκι «ταξιδεύει» στην Αττική και φροντίζει για την υγιεινή των αστέγων.
Διαβάζοντας τα παραπάνω, αποφασίσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με την ομάδα του  Ithaca Laundry και να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό το κινητό πλυντήριο που στηρίζει και βοηθάει τους συνανθρώπους μας.
...όσα είπε στο iPop.gr η Δήμητρα Κουντουριώτη απ’ το Ithaca Laundry.
Πώς ξεκίνησε το Ithaca Laundry;
Η αρχική ομάδα που είχε την ιδέα είναι ο Θάνος Σπηλιόπουλος, η Ανδήλη Ραχούτη και ο Φάνης Τσόνας, οι οποίοι είχαν δει την ιδέα από μια αντίστοιχη οργάνωση στην Αυστραλία και, δεδομένης της κατάστασης στη χώρα μας, σκέφτηκαν ότι θα είχε ένα σημαντικό αντίκτυπο αυτό το εγχείρημα. Τον Απρίλιο του 2016 ξεκινήσαμε πιλοτικά τη δράση για έξι μήνες για να δούμε αν όντως υπάρχει ανάγκη, να βρούμε τα πρώτα σημεία, να δούμε την ανταπόκριση του κόσμου και ποιους θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε. Είδαμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση, έτσι απ’ το 2017 ξεκινήσαμε κανονικά τη δράση μας, λειτουργώντας πέντε φορές την εβδομάδα συνήθως. Πραγματοποιούμε 25-30 πλύσεις, ανάλογα με το σημείο, ενώ υπάρχουν κι άλλα σημεία που μπορεί να κάνουμε λιγότερες πλύσεις εάν είναι λιγότερος ο κόσμος που εξυπηρετείτε στο σημείο.
Αντιμετωπίσατε επιφυλακτικότητα ή υπήρχε θετική ανταπόκριση απ’ την αρχή;
Οι εταιρείες που έγιναν χορηγοί μας ήταν θετικοί εξ’ αρχής, η επιφυλακτικότητα που αντιμετωπίσαμε ήταν σε φυσιολογικό βαθμό, όταν δεν γνωρίζεις τι ακριβώς κάνει ο άλλος και ποιος είναι ο σκοπός του. Μπορώ να πω ότι μας έχουν υποστηρίξει πάρα πολύ ενώ συνεργαζόμαστε πολύ καλά με τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Πειραιά.
Πώς ακριβώς λειτουργεί το Ithaca Laundry;
Εμείς έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα, το οποίο πλέον ο κόσμος το γνωρίζει και προσπαθούμε να λειτουργούμε σε συνεργασία μ’ άλλες ομάδες και οργανώσεις που κάνουν επίσης δράσεις για τους άστεγους. Ο κόσμος έρχεται απ’ την αρχή της βάρδιας, φέρνει τα ρούχα του, εμείς κρατάμε ορισμένα δημογραφικά στοιχεία και του δίνουμε έναν αριθμό προτεραιότητας κι έρχεται όποτε είναι έτοιμα τα ρούχα του να τα παραλάβει. Η πλύση διαρκεί περίπου 40 λεπτά και το στεγνωτήριο 45 λεπτά.
      
Ποια είναι η ιστορία πίσω απ’ το όνομα «Ithaca Laundry»;
Για εμάς το Ithaca είναι ένα μέσο ώστε να μπορέσει ο άστεγος να έχει καλύτερες συνθήκες σ’ αυτό τον αγώνα στη ζωή του κι ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να βρουν την «Ιθάκη» τους.
Πώς ήταν η πρώτη σας επαφή με τους ανθρώπους που εξυπηρετείτε;
Υπήρχε πολύ ενδιαφέρον απ’ τον κόσμο, ήταν θετικοί καθώς τους προσφέρουμε μια δωρεάν υπηρεσία που τους είναι απαραίτητη. Όλοι ρωτούσαν ποια είναι η διαδικασία και στη συνέχεια ξεκίνησαν να φέρνουν τα ρούχα τους.
Το έργο σας, όμως, δεν μένει μόνο στην εξυπηρέτηση των αστέγων, αλλά έχετε ξεκινήσει να δίνετε ευκαιρίες και σε άτομα που έχουν ανάγκη. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Απ’ την αρχή του 2017 αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κάποιες θέσεις εργασίας, τις οποίες καλύπτουμε από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Ο πρώτος μας εργαζόμενος, ο Χρήστος, ήταν επωφελούμενος απ’ το Ithaca Laundry. Με τον Χρήστο ακολουθήσαμε μια πορεία πάνω από έναν χρόνο και στη συνέχεια προσλάβαμε ένα ακόμα άτομο, τον οδηγό μας, ενώ στη θέση του Χρήστου προσλάβαμε δύο νέους ανθρώπους.Θέλουμε να προσλαμβάνουμε ανθρώπους από ευπαθείς ομάδες και να τους δίνουμε ένα περιθώριο 10-12 μήνες για να ξεκινήσουν να επανεντάσσονται μαζί μας, ξεκινώντας απ’ την εργασία, ώστε να κάνουν ξανά ανάληψη πρωτοβουλιών και να δουλεύουν μαζί με μια ομάδα. Στη συνέχεια, συνεργαζόμαστε με άλλους φορείς κι οργανώσεις ώστε να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας να βρουν μια απασχόληση και να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία.
Ποια είναι τα σημεία και οι ώρες που μπορεί να βρει κάποιος το κινητό πλυντήριο ρούχων;
Δευτέρα 14:00-18:00 στον Πεζόδρομο Δημοσθένους, Πειραιάς
Τετάρτη 16:00-22:00 στη Στέγη συνΑθηνά, Αθηνάς 55
Πέµπτη: 13.00-17.00 στο Communitism, Κεραμεικού 28
Παρασκευή 13:00 – 17:00 στο Κοινωνικό Συσσίτιο, Αλικαρνασσού 49
Κυριακή 16:00-22:00 στη Στέγη συνΑθηνά, Αθηνάς 55
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε και μια νέα συνεργασία με φορέα σε νέο χώρο ενώ βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση νέων σημείων. Παράλληλα, πραγματοποιούμε την έρευνά μας ώστε να δούμε πόσο ευχαριστημένοι είναι οι επωφελούμενοί μας και τι άλλες ανάγκες υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου