Σελίδες

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Αθήνα... Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας για το 2018

athenssss
Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018”,ανακηρύχθηκε στη Λισαβόνα 
η Αθήνα κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στον αντίστοιχο δαγωνισμό που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο.Το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» διεκδικούσαν μαζί με την Αθήνα,
η Τουλούζη (Γαλλία),το Αμβούργο (Γερμανία),η πόλη Λουβέν (Βέλγιο),
το Ούμεο (Σουηδία),και το Άαρχους (Δανία),ενώ στον πρώτο γύρο είχαν αποκλειστεί πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Λισσαβόνα.
Το βραβείο  συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο ύψους ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ,το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας 
και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων 2020». 
Οι επιλαχούσες πόλεις - Ώρχους (Δανία), Αμβούργο (Γερμανία), 
Λέβεν (Βέλγιο), Τουλούζη (Γαλλία) και Ούμεο (Σουηδία) - έλαβαν από 100.000 ευρώ η καθεμία.
Τα χρήματα του βραβείου θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ενίσχυση 
των τοπικών δραστηριοτήτων καινοτομίας και της συνεργασίας με άλλες πόλεις.
Το βραβείο Καινοτομίας αφορά στις πρακτικές και τις μεθόδους που ανέπτυξε ο δήμος Αθηναίων όσον αφορά στην ανάπτυξη κοινωνικών δομών προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες κατά τη διάρκεια της  οικονομικής κρίσης. 
Μιλώντας ενώπιον τών συνέδρων ο δήμαρχος Αθηναίων  δήλωσε συγκινημένος για τη μεγάλη διάκριση και αναγνώριση του τρόπου που δουλεύει η Αθήνα.
«Αυτό το βραβείο αποτελεί μία τεράστια αναγνώριση της μεγάλης μας προσπάθειας να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό το διαφορετικό είναι που επιβραβεύεται σήμερα. Ο διαφορετικός τρόπος που επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα της πόλης μας και να γίνουμε το παράδειγμα και για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που – όπως κι εμείς – βρίσκονται αντιμέτωπες με δυσκολίες κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές. 
Μάθαμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια μέσα από τη συνεργασία. 
Γίναμε καλύτεροι μέσα από την κοινή προσπάθεια. 
Σπάσαμε στεγανά και ήρθαμε κοντά. Πολίτες, πανεπιστήμια, ιδιωτικά ιδρύματα, εταιρίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημοτικές υπηρεσίες και αιρετοί εκπρόσωποι, δημιουργήσαμε μαζί ένα νέο σύνολο ποικίλλων οικοσυστηματων. Μια νέα πόλη στην οποία οι άνθρωποι θέλουν να ανήκουν. 
Με τον δήμο σε ρόλο περήφανου μαέστρου, που βλέπει την ταλαντούχα ομάδα του να δημιουργεί και να διαπρέπει. Αποδείξαμε ότι η καινοτομία είναι κουλτούρα και μας επιτρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα με λιγότερα. 
Είμαι περήφανος που τα καταφέραμε. 
Ό,τι πετύχαμε, το πετύχαμε όλοι μαζί” υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων. 
Ο Δήμος Αθηναίων δίνει μεγάλη σημασία στην καινοτομία και στο πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει την τοπική κοινότητα να επιφέρει αλλαγές και να ανοιχθεί στον κόσμο. 
Ορισμένες από τις καινοτομίες που προωθούνται είναι:
  • Το έργο POLIS²(link is external)Αναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτού, το οποίο στοχεύει στην αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων παρέχοντας μικρές επιχορηγήσεις σε κατοίκους, μικρές επιχειρήσεις, δημιουργικές κοινότητες και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και δίνει ζωή σε όλες τις γωνιές της Αθήνας.
  • Η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης(link is external)Αναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτού, ενός ιστορικού κτιρίου 90 ετών με την ενεργό στήριξη των πολιτών της Αθήνας, έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια αγορά σύμφωνα με το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που θα φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πρωτοβουλίες.
  • Η αξιοποίηση του Σεράφειου(link is external) συγκροτήματος με τη μετατροπή του σε δημοφιλή χώρο ψυχαγωγίας για τα παιδιά, τόπο φιλοξενίας μιας σειράς πρωτοβουλιών, όπως το Athens Digital Lab, τα Ανοιχτά Σχολεία ή το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, και νεωτεριστικό κέντρο εκδηλώσεων, μετά από κοινή απόφαση του δήμου και της τοπικής κοινότητας.
  • Η πρωτοβουλία «Curing the limbo»(link is external)Αναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτού, η οποία παρέχει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άλλους κατοίκους με σκοπό να μάθουν τη γλώσσα, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, να βρουν ευκαιρίες απασχόλησης και να έχουν ενεργό συμμετοχή στα κοινά.
  • Το Ψηφιακό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του οποίου ο δήμος φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα με σκοπό την προσφορά μαθημάτων εξοικείωσης με τα ψηφιακά μέσα και την τεχνολογία, καθώς και την προώθηση εφαρμογών της βιώσιμης καινοτομίας όπως των έξυπνων κάδων ανακύκλωσης(link is external).
  • Η πρωτοβουλία «This is Athens»(link is external), στο πλαίσιο της οποίας ο δήμος κάλεσε εθελοντές να μιλήσουν για το παρόν και το παρελθόν της πόλης σε ορισμένους από τους 5 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφθηκαν την Αθήνα το 2017.
https://ec.europa.eu/greece/news/
20181106/Athens_european_capital_innovation_el
~*~
...την μόνη καινοτομία που έχουμε είναι ότι έχουμε καταργήσει τα σύνορα.
Γιατί ως γνωστόν σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζειιιιι....


....φαντάζομαι μας βραβρεύσανε για το κενοτόμο κλάδεμα του Δήμου
που μετατρέπει τα δέντρα σε κούτσουρα...
...για πια καινοτομία μιλάμε όταν η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα τιμωρείται? Αν δεν αλλάξουν φόροι, γραφειοκρατικές δομές και ο τρόπος που απονέμεται δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα κανένας σόφρων επιχειρηματίας δεν θα τολμήσει 
να επενδύσει...
YΓ Τι καινοτομία είναι αυτή να βλέπουμε τον Παρθενώνα ανάποδα ?

Επειδή όμως ειδήσεις δεν είναι μόνον οι αρνητικές.
Επειδή η χώρα μπορεί,αρκεί να το θέλουμε όλοι.
Επειδή πρέπει να τιμήσουμε την προσπάθεια της δημοτικής αρχή...
φΡ
i-rena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου