Σελίδες

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

...σπάνιο και δυσεύρετο,Παγωτό ντοντουρμά

Screen shot 2014-07-21 at 10.25.22 π.μ.
....παρασκευάζεται στην Τουρκία, από το αλεύρι μιας ορχιδέας.....
που λέγεται σαλέπι. 
Ναι, το γνωστό στους παλιούς σαλέπι. 
Μόνο που το σαλέπι που κυκλοφορεί εδώ, εδώ και αρκετά χρόνια, 
είναι συνθετικό και απλά θυμίζει λίγο το αυθεντικό.
Παλιά, το φτιάχνανε κάποια καλά ζαχαροπλαστεία στη Θεσσαλονίκη. 
Κάποια στιγμή εξαφανίστηκε από εκεί...

- Εκεί λοιπόν, το παντρεύουν με τη μοναδική χιώτικη μαστίχα.
- Μερικοί γίνονται και performers εκμεταλευόμενοι το γεγονός ότι η μάζα 
του παγωτού είναι τόσο ελαστική που «παίζουν» με τους πελάτες, 
βάζοντας μια ποσότητα παγωτού στο χωνάκι και ταυτόχρονα 
τραβώντας την έξω απ’ αυτό. 
Screen Shot 2014-07-25 at 19.30.52

Πάντως και εκεί θα ήμουν προσεκτικός για την αυθεντικότητα του σαλεπιού. 
Σήμερα το αληθινό σαλέπι είναι λίγο και πανάκριβο. 
Οπότε αν δείτε το παγωτό σε χαμηλή τιμή, διερωτηθείτε.
Η μεγάλη δημοτικότητα του ντοντουρμά, έφτασε να φέρει τα φυτά ορχιδέες που 
παράγουν το σαλέπι κοντά στην εξαφάνιση. 
Η κυβέρνηση της Τουρκίας αναγκάστηκε να απαγορεύσει τις εξαγωγές 
του σαλεπιού κι έτσι ο μόνος τρόπος για να το δοκιμάστε είναι 
να επισκεφτείτε την Τουρκία η οποία έχει και πολλούς άλλους 
γαστρονομικούς θησαυρούς να σας προσφέρει.spoons
Κρυμένο μέσα στο πολίτικο χαλβά.
Κρυμένο μέσα στο πολίτικο χαλβά.

Σημείωση
Για την παρασκευή ενός κιλού σαλεπιού χρειάζονται περίπου 
1000 ρίζες άγριων ορχιδέων... 
Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού 
των φυτών αυτών, σε σημείο να απειλούνται από αφανισμό..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου