Σελίδες

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

αρτοκλασία - αρτοπλασία ...προς αποφυγήν παρεξηγήσεων


                     
αρτοκλασία < μεσαιωνική ελληνική ἀρτοκλασία < από τη σύνθεση των λέξεων ἄρτος (ψωμί), και κλάω-κλῶ, (σπάζωκόβω)
Ο όρος Αρτοκλασία σημαίνει ο τεμαχισμός του άρτου 
και συναντάται μόνο στα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας μας
Η ακολουθία της Αρτοκλασίας εσφαλμένα λέγεται από....
τους πιστούς και αρτοπλασία.


αρτοπλασία πλάθω φτιάχνω άρτο.

...θέλει χρόνο...
Η συνταγή είναι της Γκόλφως 

από τις συνταγές της παρέας 
και είναι εξαιρετική!!

Υλικά:
- 2
 κιλά αλεύρι
- 70
 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια μαγιά ξερή
- 1
 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη
- 1
 ποτήρι καλαμποκέλαιο
- 7
 γρ. μαχλέπι σκόνη
- 4
 γρ. μαστίχα σκόνη
- 1/2
 κουταλάκι αλάτι
- 1
 κουταλάκι γεμάτο κανέλα

για την επικάλυψη:
μέλι και άχνη
Η συνταγή βγάζει 2 άρτους πολύ μεγάλους περίπου 

11/2 κιλό ο καθένας. 
Για αρτοκλασία διπλασιάστε τη δόση, χρειάζονται 5 άρτοι, 
θα βγουν περίπου από ένα κιλό και κάτι ο καθένας.

- Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και την αφήνουμε 
να αφρίσει για 10-15 λεπτά.
- Χτυπάμε στο multi μαζί με λίγη από τη ζάχαρη, τη μαστίχα 
και το μαχλέπι να γίνουν σκόνη.
- Ανακατεύουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη, το λάδι, 
το αλάτι, τη μαστίχα με το μαχλέπι, τη κανέλα και 
τη φουσκωμένη μαγιά και προσθέτουμε τόσο νερό μέχρι 
να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει να χέρια. 
- Ζυμώνουμε καλά.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 30-40 λεπτά, ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει 
για 30-40 λεπτά σε ζεστό πάλι μέρος.
- Πλάθουμε τον άρτο σε σχήμα στρογγυλό και τον τοποθετούμε 
σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί.
- Αφήνουμε πάλι να φουσκώσει καλά για 45 λεπτά ή και παραπάνω 
σε ζεστό μέρο , τρυπάμε σε 3 σημεία με προσοχή με το καλαμάκι 
για τα σουβλάκια, σταυρώνουμε και τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα και μετά χαμηλώνουμε στους 160.
- Ο χρόνος που χρειάζεται ο άρτος για να ψηθεί ποικίλει 
από φούρνο σε φούρνο και εξαρτάται και από το μεγεθος 
του κάθε άρτου. 
*Για τον παραπάνω άρτο ο φούρνος μου τον έψησε σε 70 λεπτά.
Αφού τον βγάλουμε από τον φούρνο και τον αφήσουμε να κρυώσει καλά, τον αλείφουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με την άχνη.
*Για να διατηρηθεί τον τυλίγουμε σε μεμβράνη.
Καλή επιτυχία και βοήθειά σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου