Υλικά για 4 πιάτα
- ½ kg ολόπαχο τυρί ρικότα
- 1 μεγάλο αυγό....
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ¼ φλυτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
- 2 φλυτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι και λίγο ακόμα για τον πλάστη
- 1 μεγάλο αυγό....
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ¼ φλυτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
- 2 φλυτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι και λίγο ακόμα για τον πλάστη
Εκτέλεση
- Προσθέτουμε στη ρικότα το αυγό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Μετά προσθέτουμε την παρμεζάνα και τρίβουμε από πάνω
λίγο μοσχοκάρυδο.
- Σιγά σιγά, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατώνουμε μέχρι να αρχίσει
το ζυμάρι να «δένει».
- Το πετάμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζουμε
να το ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν χρειαστεί,
ώσπου να γίνει μαλακό και να μην κολλάει στα χέρια.
- Κόβουμε λίγο ζυμάρι και δουλεύωντάς το με τις παλάμες και τα δάκτυλα
το πλάθουμε σε ένα «σκοινί» στο πάχος του δακτύλου μας.
- Τοποθετούμε δύο «σκοινιά» παράλληλα και κόβουμε δυο δυο,
κομμάτια πλάτους 2.5εκ.
- Προσθέτουμε στη ρικότα το αυγό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Μετά προσθέτουμε την παρμεζάνα και τρίβουμε από πάνω
λίγο μοσχοκάρυδο.
- Σιγά σιγά, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατώνουμε μέχρι να αρχίσει
το ζυμάρι να «δένει».
- Το πετάμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζουμε
να το ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν χρειαστεί,
ώσπου να γίνει μαλακό και να μην κολλάει στα χέρια.
- Κόβουμε λίγο ζυμάρι και δουλεύωντάς το με τις παλάμες και τα δάκτυλα
το πλάθουμε σε ένα «σκοινί» στο πάχος του δακτύλου μας.
- Τοποθετούμε δύο «σκοινιά» παράλληλα και κόβουμε δυο δυο,
κομμάτια πλάτους 2.5εκ.
- Πατάμε με τε το πίσω μέρος της λαβής ενός πηρουνιού και σκάβουμε
μια λακουβίτσα στο καθένα, για να κρατήσει εκεί τη σάλτσα.
-Τοποθετούμε τα νιόκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί για να μην κολλήσουν
μεταξύ τους και τα βάζουμε στην κατάψυξη όση ώρα θα φτιάχνετε τα υπόλοιπα.
- Αν φτιάξτε παραπάνω, βάλτε τα σε μια πλαστική σακούλα και καταψύξτε τα,
για να τα χρησιμοποιείστε άλλη φορά.
- Όταν έχουν γίνει όλα, ετοιμάστε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο
βραστό νερό, ρίξτε μέσα τα νιόκι και ανακατέψτε ευγενικά μια φορά
με ένα ξύλινο κουτάλι, για να αρχίσει το νερό να γυρνάει
και να μην κολλήσουν τα νιόκι.
μια λακουβίτσα στο καθένα, για να κρατήσει εκεί τη σάλτσα.
-Τοποθετούμε τα νιόκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί για να μην κολλήσουν
μεταξύ τους και τα βάζουμε στην κατάψυξη όση ώρα θα φτιάχνετε τα υπόλοιπα.
- Αν φτιάξτε παραπάνω, βάλτε τα σε μια πλαστική σακούλα και καταψύξτε τα,
για να τα χρησιμοποιείστε άλλη φορά.
- Όταν έχουν γίνει όλα, ετοιμάστε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο
βραστό νερό, ρίξτε μέσα τα νιόκι και ανακατέψτε ευγενικά μια φορά
με ένα ξύλινο κουτάλι, για να αρχίσει το νερό να γυρνάει
και να μην κολλήσουν τα νιόκι.
- Καθώς τα νιόκι γίνονται, αρχίζουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια
απ’ όπου τα μαζεύουμε με μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα,
κουνώντας την ελαφρά για να φύγει όσο νερό έχει μείνει πάνω τους
και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα ή σε ένα μπολ.
- Ταυτόχρονα, ρίχνουμε και τη σάλτσα της αρεσκείας μας
ή λυωμένο βούτυρο, σε κάθε νέο επίπεδο, για να μην τη βάλουμε
στο τέλος και μετά αναγκαστούμε να τα ανακατέψουμε,
τραυματίζοντας τα ευαίσθητα νιόκι.
*Τελευταίο μας μέλημα, να πασπαλίσουμε γενναιόδωρα
με τριμμένη παρμεζάνα.
απ’ όπου τα μαζεύουμε με μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα,
κουνώντας την ελαφρά για να φύγει όσο νερό έχει μείνει πάνω τους
και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα ή σε ένα μπολ.
- Ταυτόχρονα, ρίχνουμε και τη σάλτσα της αρεσκείας μας
ή λυωμένο βούτυρο, σε κάθε νέο επίπεδο, για να μην τη βάλουμε
στο τέλος και μετά αναγκαστούμε να τα ανακατέψουμε,
τραυματίζοντας τα ευαίσθητα νιόκι.
*Τελευταίο μας μέλημα, να πασπαλίσουμε γενναιόδωρα
με τριμμένη παρμεζάνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου