Σελίδες

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Κεσκεκι...Αθάνατα συμβολικά πατροπαράδοτα έθιμα που ένωναν τους ανθρώπους και δεν τους αποξένωναν, όπως γίνεται τώρα ...






ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΣΚΕΚΙ
Ανάμεσα στα γιορτινά και γαμήλια φαγητά σημαντικότερο ως προς 
το συμβολισμό του είναι το “κεσκέκι”...
χυλός από βρασμένο κρέας και σιτάρι, δοξαστικό και γονιμικό φαγητό.
Οι δοξαστικές καταβολές του συνδέονται με τις ανθρωποθυσίες 
των μητριαρχικών χρόνων, που αργότερα στην πατριαρχική περίοδο 
θα μεταλλαχθούν σε ζωοθυσίες.
Επί αιώνες στη Μικρά Ασία η θυσία του κόκορα, του προβάτου ή βοδιού 
στη μνήμη των αγίων, το “κουρμπάνι” (θυσία δηλαδή) όπως το ονόμαζαν, 
αποτελούσε επίκληση της θείας προστασίας, ευχαριστία, 
εκπλήρωση τάματος για υγεία, ευτυχία, ευκαρπία, ξόρκισμα.
Το πρόβατο ή το βόδι που έσφαζαν με σκοπό να μαγειρέψουν το κεσκέκι 
για το γαμήλιο τραπέζι, παραπέμπει στην ευχή και προσδοκία 
να “στεριώσει ο γάμος” ή να πάει καλά η σοδειά ανάλογα με τα μέρη
Κεσκέκι μαγείρευαν σε όλη την Καππαδοκία, τον Πόντο και τα παράλια 
του Αιγαίου από το Αϊδίνι έως την Ίμβρο, την Αρτάκη, την Πάνορμο, 
το Αϊβαλί, την Πέργαμο, τη Σμύρνη και την Ερυθραία. 
Επίσης, στο Αϊβαλί έφτιαχναν κεσκέκι και στη γιορτή 
του Αγίου Φιλίππου, μετά τη σπορά.
Μεταξύ των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αρκετές γεωργικές κοινότητες 
(όπως στο κοντινό χωριό στα Βουρλά Γκιουλ Μπαξέ), στις 23 Απρίλη, 
απαρχή της εαρινής αναγέννησης και συγχρόνως γιορτή 
του Αγίου Γεωργίου, παρασκεύαζαν κεσκέκι.
~~~ elgnomi.gr ~~~
keskeki-proet00
Το καλό κεσκέκι θέλει καλή προετοιμασία κι αυτό το γνωρίζουν πολύ  καλά 
στην Καισαριανή, αφού για 10 συνεχή χρόνια αναβιώνουν το παραδοσιακό  
μικρασιάτικο έθιμο με επιτυχία.  
Τα υλικά συγκεκριμένα, μοσχάρι και σιτάρι πολύ καλά βρασμένο, 
καλά ανακατεμένα και σιγοβρασμένα για πολλές ώρες, 
σε άλλα μέρη της Ελλάδας όμως, το παρασκευάζουν με κρέας 
και κουκιά ή με πληγούρι κ.ο.κ.
Την τεχνογνωσία για το κεσκέκι της Καισαριανής δίνουν 
για άλλη μια φορά οι ειδικοί, του Μικρασιατικού Συλλόγου Μελισσίων 
Αγιος Γέωργιος Γκιούλμπαξε που αναβιώνουν το έθιμο στα Μελίσσια 
εδώ και 50 χρόνια, οι αδερφοί Βασίλης και Γιάννης Ροσταδάκης 
και ο Μανόλης Γκατζόλης.
Καισαριανή

Από νωρίς το πρωί ανάβουν τα καζάνια στο δημοτικό αναψυκτήριο 
τα  Ξύλινα της Καισαριανής και οι γυναίκες  και οι άντρες 
του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής πιάνουν δουλειά μέχρι το απόγευμα, 
λίγο πριν την εκδήλωση που όλα πρέπει να είναι έτοιμα και να μοιραστεί 
το κεσκέκι στον κόσμο και να ακολουθήσει το παραδοσιακό μικρασιάτικο γλέντι. 
Η κούραση της προετοιμασίας ξεχνιέται μέσα από το αυτοσχέδιο γλέντι 
που στήνεται από τους ανθρώπους της Καισαριανής. 
Μεζέδες, κρασί, χορός, ανακάτεμα του σιταριού και τους κρέατος, 
ο καθένας από λίγο, όλοι μαζί οικοδεσπότες και καλεσμένοι.
~~ mikrasiatis.gr ~~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου