Σελίδες

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

...γεννήθηκε με σύνδρομο down και έγινε διάσημη στο χώρο της τέχνης

Judith Scott (1943 - 2005): Γεννήθηκε με σύνδρομο κάτω και έγινε διάσημη στο χώρο της τέχνης
Η Judith Scott ήταν μια γλύπτρια διεθνούς φήμης. 
Γεννήθηκε την 1η Μαίου του 1943 
και πέθανε στις 15 Μαρτίου του 2005 

Γεννήθηκε με σύνδρομο κάτω, κώφωση και αλαλία ....


udith Scott και η δίδυμη αδελφή της, Joyce, γεννήθηκαν σε μια μεσοαστική οικογένεια στο Σινσινάτι, Οχάιο. Σε αντίθεση με της δίδυμης αδερφής της, Judith πραγματοποιηθεί το επιπλέον χρωμόσωμα του συνδρόμου Down. Μετά από μια επίθεση της οστρακιά στην παιδική ηλικία, όπως η Helen Keller, έχασε την ακοή της, αν και αυτό δεν θα πρέπει να αναγνωρίζονται μέχρι πολλά χρόνια αργότερα. Για περισσότερα από επτά χρόνια Judith και Joyce μοιράζονται μια ειδυλλιακή παιδική ηλικία χώρα πλούσια σε χρώμα και υφή, αλλά έζησε χωρίς λόγια.  

Κώφωση της αδιάγνωστες, Judith δοκιμάστηκε μόνο προφορικά για την είσοδο στο μοναδικό τάξη στο Σινσινάτι για παιδιά με ειδικές ανάγκες, και ως εκ τούτου θεωρείται uneducable. Έτσι, όλες οι δυνατότητες για την εκπαίδευση χάθηκαν και η μοίρα της ήταν σφραγισμένο. Όταν ήταν 7 χρονών, οι γονείς της, αποφασίζοντας σχετικά με την ιατρική και την ποιμαντική συμβουλές, έλαβε την απόφαση σπαραξικάρδιες να την στείλει μακριά, η έλλειψη της ακοής είναι λάθος για σοβαρή καθυστέρηση. Αυτή θα περάσουν οι ακόλουθες 35-ετών χωρίζεται από την οικογένειά της ως την κηδεμονία της Πολιτείας του Οχάιο σε Dickensian ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες και απορρίπτεται.
Ως παιδί, Joyce επηρεάστηκε βαθιά από την απώλεια της αδελφής της, που βίωσε ως το "άλλο μισό" του εαυτού της. Κάτι σημαντικό ήταν συνεχώς λείπει από τη ζωή της και τα παιδικά της χρόνια έγινε μια έρευνα για μια εγγύτητα που είχε χαθεί ανεπιστρεπτί. Ο θάνατος του πατέρα της, και την κατανομή της μητέρας της Joyce ανάγκασε να αναζητήσει μόνη της για λείπει η δίδυμη αδερφή της. Ως νεαρός ενήλικας, που προσπάθησε να θεραπεύσει αυτό το βαθιά εσωτερική πληγή από τη φροντίδα για τα άλλα ξεχάσει τα παιδιά που απορρίφθηκαν από την κοινωνία, ασυνείδητα ψάχνουν για Judith και λείπει ολότητα της.   
Τέλος, το 1986, τις ζωές τόσο δίδυμο μετατοπίστηκε δραματικά όταν Joyce, μετά από μια epiphanal στιγμή της διορατικότητας, πήρε τον εαυτό της για να γίνει νόμιμο κηδεμόνα Judith. Μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, και παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας τους, Judith πήγε να ζήσει με την Joyce και την οικογένειά της στην Καλιφόρνια, αρχίζει μια διαδικασία βαθιάς θεραπεία για τα δύο δίδυμα. 
Με τον καιρό, Judith μετακόμισε σε ένα κοντινό σπίτι του σκάφους-και φροντίδας, όπου ήταν εγγεγραμμένοι στο Creative Ανάπτυξης Art Center στο Όκλαντ, την πρώτη διοργάνωση στον κόσμο, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για καλλιτέχνες με αναπηρία. Εδώ, για σχεδόν δύο χρόνια, Judith δεν έδειξε στοιχεία του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος ή την ικανότητα. Στη συνέχεια, μετά την παρατήρηση μια τάξη που δίνεται από έναν καλλιτέχνη που επισκέπτονται ινών, Judith ξεκίνησε αυθόρμητα δημιουργώντας τα μοναδικά γλυπτά, για την οποία έχει γίνει από τότε διάσημος.
Έμφυτο ταλέντο της Judith αναγνωρίστηκε γρήγορα από το προσωπικό Creative Ανάπτυξης της και της δόθηκε η ελευθερία να καθαρίζω το στούντιο για ό, τι υλικά ήθελε. Τίποτα δεν απορρίφθηκε και τα αντικείμενα της κάθε μέγεθος και σχήμα - ιδιωτικών και δημόσιων - μαζεύτηκαν πάνω. Μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα, και μερικές φορές για μήνες στο τέλος, αυτά τα βραβεία σταδιακά τυλιγμένο, υφαντά και περιπλέκονται σε νήματα και κλωστές από προσεκτικά επιλεγμένες αποχρώσεις, μέχρι Judith, και Judith μόνη της, αποφάσισε ότι το κομμάτι ήταν πλήρης.

Judith ScottΟι εργασίες ξεκίνησαν αμέσως για την επόμενη γλυπτό, το οποίο μπορεί να είναι μικρή, αλλά το πέρασμα του χρόνου, θα μπορούσε να αυξηθεί για να είναι σχεδόν ανεξέλεγκτο σε μέγεθος, κάποια φθάνοντας εννέα μέτρα σε μήκος. Εντός του πυρήνα του κάθε κομμάτι μπορεί να είναι κρυμμένη μια ειδική φυλαχτό ενός σημασία γνωστό Judith μόνο. Με αμείωτη ένταση, Judith Εργάστηκα για πέντε ημέρες την εβδομάδα για δεκαοχτώ χρόνια, που παράγουν πάνω από  200 κουκούλι-όπως γλυπτά  τα οποία σήμερα βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Judith πέθανε στην αγκαλιά του Joyce, τον Μάρτιο του 2005, ζει 49 χρόνια πέρα αναμενόμενη διάρκεια της κατά τη γέννηση - το τελευταίο 18 σε μακάρια,  αχαλίνωτη δημιουργικότητα .

το διάβασα αρχικά ΕΔΩ:  eleftheriaonline.gr

πηγή:  judithandjoycescott.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου