υλικά :
- λουκάνικο
- πράσινες πιπεριές
- πατάτα
- μελιτζάνα
- σπέντζα (*καυτερή πιπεριά)...
- σάλτσα ντομάτας
- ελαιόλαδο
- τσίπουρο
- αλάτι
Εκτέλεση
Σε τηγάνι βάζουμε το λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες, με ελάχιστο ή χωρίς ελαιόλαδο. Το γυρίζουμε και από τις 2 μεριές να ροδίσει.
Το αφαιρούμε και το κρατάμε σε ένα πιάτο.
Αν θέλουμε να γίνει πιο ελαφρύ, αφαιρούμε και το μεγαλύτερο
μέρος του λίπους.
Το αφαιρούμε και το κρατάμε σε ένα πιάτο.
Αν θέλουμε να γίνει πιο ελαφρύ, αφαιρούμε και το μεγαλύτερο
μέρος του λίπους.
Ρίχνουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο τα ζαρζαβατικά κομμένα σε φέτες.
Τα γυρίζουμε με μια ξύλινη κουτάλα να τσιγαριστούν ελαφρά.
Σβήνουμε με ένα σφηνάκι τσίπουρο και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας αραιωμένη με ένα ποτήρι νερό.
Προσθέτουμε τα λουκάνικα, την καυτερή πιπεριά και το αλάτι.
Βράζουμε έως ότου δέσει η σάλτσα (περίπου 15’).
Τα γυρίζουμε με μια ξύλινη κουτάλα να τσιγαριστούν ελαφρά.
Σβήνουμε με ένα σφηνάκι τσίπουρο και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας αραιωμένη με ένα ποτήρι νερό.
Προσθέτουμε τα λουκάνικα, την καυτερή πιπεριά και το αλάτι.
Βράζουμε έως ότου δέσει η σάλτσα (περίπου 15’).
Επισήμανση
Το σπετζοφάι έχει άπειρες παραλλαγές και είναι το παραδοσιακό φαγητό
που ταλαιπωρείται κατά κόρον από τους επαγγελματίες της εστίασης. Χρησιμοποιούν συνήθως χοιρινά λουκάνικα με αποτέλεσμα
ένα πολύ λιπαρό αποτέλεσμα...
~~~~
που ταλαιπωρείται κατά κόρον από τους επαγγελματίες της εστίασης. Χρησιμοποιούν συνήθως χοιρινά λουκάνικα με αποτέλεσμα
ένα πολύ λιπαρό αποτέλεσμα...
~~~~
Η ανάγκη των χωρικών, μετά από μια μέρα στο χωράφι, να φάνε κάτι
στα γρήγορα έχει γεννήσει γευστικά θαύματα.
Κάθε περιοχή ανάλογα με τα προϊόντα που παρήγαγε,
αλλά και το... βάθος της φτώχειας της έχει τα δικά της γρήγορα φαγητά.
Fast food; γιατί όχι;
Τυπικό καλοκαιρινό φαγητό του Πηλίου είναι το σπετζοφάι,
μια σοφή συνταγή της πηλιορείτισσας νοικοκυράς, που συνδυάζει
τα εν αφθονία καλοκαιρινά υλικά (πιπεριές και ζαρζαβατικά),
με το λουκάνικο ως πηγή πρωτεΐνης.
bostanistas.gr
στα γρήγορα έχει γεννήσει γευστικά θαύματα.
Κάθε περιοχή ανάλογα με τα προϊόντα που παρήγαγε,
αλλά και το... βάθος της φτώχειας της έχει τα δικά της γρήγορα φαγητά.
Fast food; γιατί όχι;
Τυπικό καλοκαιρινό φαγητό του Πηλίου είναι το σπετζοφάι,
μια σοφή συνταγή της πηλιορείτισσας νοικοκυράς, που συνδυάζει
τα εν αφθονία καλοκαιρινά υλικά (πιπεριές και ζαρζαβατικά),
με το λουκάνικο ως πηγή πρωτεΐνης.
bostanistas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου