Σελίδες

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Παγκράτι...ταβέρνα «Ο Καραβίτης»...αστικός μύθος

Αποτέλεσμα εικόνας για ταβερνα καραβιτης


Η ιστορία του «Καραβίτη» ξεκινά με μια ιστορία ξενιτειάς.
Η οικογένεια Πολίτη επιστρέφει στα πατρογονικά εδάφη το 1895 
από τη μακρινή Αμερική και καλεί τον συγγενή τους Παναγιώτη 
Καραβίτη από τον Αγιο Πέτρο Κυνουρίας να έρθει στην 
ελληνική πρωτεύουσα. 
Οπως όλοι οι συμπατριώτες του, ο μποέμ Αγιοπετρίτης, όπως τον 
χαρακτηρίζει ο Κώστας Καραβίτης, ανοίγει ένα «καρβουνιάρικο» στην αραιοκατοικημένη γειτονιά. 
Λίγα χρόνια αργότερα μπαίνει στη ζωή του η δραστήρια Ισμήνη Λινάρδου. 
«Το γαμήλιο ταξίδι τους ήταν μια νύχτα στο ξενοδοχείο Κάρλτον, 
στον Φλοίσβο, όπου πήγαν με το κάρο του θείου μου. 
Οταν γύρισαν, η θεία Ισμήνη άρχισε να φτιάχνει μεζεδάκια και να 
βάζουν τα πρώτα λιγοστά μεταλλικά τραπέζια. Χωρίς καρέκλες όμως», 
θυμάται ο κ. Καραβίτης. 
Από το μικρό κουτούκι, που πουλούσε παράλληλα κάρβουνο και 
ήταν και το σπίτι της οικογένειας, περνάνε σταδιακά οι επαγγελματίες 
της γειτονιάς: ο γαλατάς, ο λαχειοπώλης, ο γανωτής, ο ταχυδρόμος 
και άλλοι που δούλευαν στον δρόμο για μια μερίδα γόπες, μαρίδες 
ή καλαμαράκια στο όρθιο, που έφτιαχνε η Ισμήνη Καραβίτη.

Αποτέλεσμα εικόνας για ταβερνα καραβιτης
Ο κύριος Γραμμένος
Η ανάπτυξη του καταστήματος ξεκίνησε από το 1935 χάρη 
στη μαγειρική της θείας Ισμήνης, όπως θυμάται ο κ. Καραβίτης. 
«Το μυστικό της ήταν ότι μαγείρευε την παραγγελία εκείνη τη στιγμή. 
Δεν υπήρχε τίποτα προτηγανισμένο και αυτό το εκτίμησε ο πρώτος 
ταξιτζής από το Κολωνάκι, ο κ. Γραμμένος». 
Ο καλοφαγάς επαγγελματίας, λοιπόν, έφερε ένα βράδυ τα μέλη 
του φυσιολατρικού ομίλου “Φοίβος” της εποχής στη μικρή ταβέρνα 
και το ζεστό φαγητό της Ισμήνης διαδόθηκε από στόμα σε στόμα. 
Το 1944 γεννήθηκε ο Κώστας Καραβίτης, ο δεύτερος από τα 
τρία αδέλφια της οικογένειας του Θεόδωρου Λινάρδου. 
Ηδη ο πατέρας του συνεταιρίζεται με τον Παναγιώτη Καραβίτη 
και όσο περνάνε τα χρόνια το μικρό κουτούκι μεγαλώνει και γίνεται 
η ταβέρνα «Βαθρακονήσι» εξαιτίας των πολλών βατράχων που 
συγκεντρώνονταν τότε στον Ιλισό. 
Το μενού αλλάζει και στη θέση των ψαρικών μπαίνουν τα ψητά: 
μπριζόλες, μπιφτέκια, σουβλάκια και τα παϊδάκια, που είναι η 
σπεσιαλιτέ του καταστήματος. 
«Θυμάμαι ότι κάναμε δύο “ημίχρονα” στο μαγαζί. 
Νωρίς έρχονταν όσοι θα πήγαιναν αργότερα στα μπουζούκια, ενώ 
μετά ήταν οι οικογένειες που είχαν πάει πρώτα σινεμά ή θέατρο», 
τονίζει ο κ. Καραβίτης.
Τα επόμενα χρόνια η φήμη του «Καραβίτη» μεγαλώνει και από 
τα τραπέζια του περνούν εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο καθώς 
και οι πιο γνωστοί καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και πολιτικοί 
της σύγχρονης Ελλάδας, ενώ τη δεκαετία του ’80 γίνεται «μάχη» 
για ένα τραπέζι στο φημισμένο εστιατόριο το οποίο είχε επεκταθεί στην αντικριστή αυλή. 
«Δουλεύαμε με 20 βοηθούς σερβιτόρων και πέντε-έξι άτομα 
στην κουζίνα», σημειώνει.
Η ιστορική ταβέρνα, η οποία έχει ακόμη τα σημάδια από τις σφαίρες 
που έπεσαν στα Δεκεμβριανά, περνάει σταδιακά στην τρίτη γενιά 
της οικογένειας Καραβίτη. Καραβίτη όμως ή Λινάρδου; 
Το 2000 o Κώστας Λινάρδος άλλαξε το πατρικό του όνομα προς 
τιμήν του θείου και της θείας του, που τον είχαν σαν παιδί τους. 
«Αλλωστε, όλοι Καραβίτη με ήξεραν», καταλήγει. 
στη διήγηση για τα 90 χρόνια της οικογενειακής ταβέρνας στο δημοσιογράφο ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
kathimerini.gr/
Αποτέλεσμα εικόνας για ταβερνα καραβιτης

http://www.karavitistavern.gr/


ΔιεύθυνσηΠαυσανίου 4, Αθήνα 116 35

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου