Σελίδες

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

...φρέσκο ελληνικό ελαιόλαδο από...αβοκάντο



Τι γίνεται όταν η γνώση τριών γενεών στη παραγωγή ελαιολάδου, 

συνδυάζεται με το όραμα και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων ?
Ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν ένα ελαιοτριβείο στη Μάνη δοκιμάζει μια διαφορετική παραγωγή, αντί να ρίξει ελιές στα μηχανήματα του, 
βάζει και αλέθει φρέσκα...αβοκάντο και αντί να βγάλει ελαιόλαδο, 
παράγει εξαιρετικό ελληνικό..."αβοκαντόλαδο"!!
Το αποτέλεσμα είναι να το "πιεις" στο ποτήρι...






έντονο χρώμα, πλούσιο άρωμα, ένας θησαυρός υγείας για το σώμα, 
τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.
Οι δοκιμές και η αναζήτηση για το εγχείρημα είχαν αρχίσει από καιρό, 
πρόσφατα όμως ολοκληρώθηκαν  και οι τυπικές διαδικασίες, οπότε 
η παραγωγή  φρέσκου ελληνικού ελαίου από αβοκάντο στη Μάνη 
είναι  πια γεγονός.
Αβοκάντο για αυτή τη ποσότητα παραγωγής δεν υπάρχουν φυσικά 
στη Μάνη, οπότε αναζητήθηκαν στο νησί της Κρήτης όπου ανθεί η καλλιέργεια τους εδώ και αρκετό καιρό.
Μερικές δεκάδες κιλά, όμορφα, ελληνικά αβοκάντο...
θα μπορούσαν κάλλιστα να φαγωθούν με λίγο λεμόνι σε μια πράσινη σαλάτα...



όμως αφού έκαναν πρώτα ένα μπανάκι με δροσερό νερό...

και αφαιρέθηκαν μερικά κουκούτσια για μελλοντική φύτευση,

και αφαιρέθηκαν μερικά κουκούτσια για μελλοντική φύτευση,πήγαν για πολτοποίηση ...και μάλαξη μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπως γίνεται 
και με το καρπό της ελιάς, η διαδικασία είναι παρόμοια...

μόνο που στο ταμπελάκι  του μαλακτήρα, αντί να γράφει το όνομα 
του εκάστοτε ελαιοπαραγωγού έγραφε ...
οι θερμοκρασίες επεξεργασίας κρατήθηκαν χαμηλά για να παραχθεί 
ποιοτικό προϊόν ψυχρής έκθλιψης... 


 επίσης όλη η αλυσίδα παραγωγής είναι πιστοποιημένη και εξοπλισμένη με κατάλληλα εγκεκριμένα υλικά για επεξεργασία τροφίμων...

ο εξοπλισμός των μηχανημάτων είναι σύμφωνα με την 
τελευταία τεχνολογία...




οπότε, σύντομα φάνηκαν οι πρώτες σταγόνες ελαίου αβοκάντο 
στο αρχικό επίπεδο επεξεργασίας...


στο τελικό στάδιο, μετά το πέρασμα και από τη φυγοκέντριση του 

διαχωριστήρα, έχουμε ακόμα πιο καθαρό προϊόν...



με έντονο πράσινο χρώμα...που μπερδεύει το μάτι και μπορεί να πιστέψεις ότι είναι ελαιόλαδο...


ανάλογα με το φωτισμό, το χρώμα μεταβάλλεται...


το άρωμα όμως, δεν έχει καμιά σχέση με ελαιόλαδο, μυρίζει...
σκέτο αβοκάντο.Μόνο!!
Στο τέλος έγινε μέτρηση και για την οξύτητα του...

και μπήκε σε ποτηράκι προς...θαυμασμό των οφθαλμών...
και της γεύσης, η οποία είναι εύγευστη, φρουτένια και αρωματική.

Η υφή που αφήνει στο χέρι μετά το τεστ για την ελαστικότητα που 
έχει η δομή του, είναι πολύ ευχάριστη...


Τα χέρια απορροφούν πολύ γρήγορα και ευχάριστα το λάδι, χωρίς 

ίχνη έντονης λιπαρότητας, το δέρμα γίνεται απαλό και μαλακό.

Το λάδι από αβοκάντο είναι πολύ ενυδατικό, επουλωτικό και απαλείφει 
καφέ κηλίδες και ρυτίδες που τυχόν υπάρχουν στο δέρμα μας, συνίσταται 
για χρήση στο πρόσωπο όσο και σε ολόκληρο το σώμα, επίσης είναι 
εξαιρετικό και για τα μαλλιά.
Δεν έχει όμως μόνο καλλυντικές ιδιότητες, είναι μια εξαιρετική τροφή 
που βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης, των φλεγμονών, 
βοηθά τη καρδιά,τα μάτια,τη πίεση,τις αρθρώσεις, έχει αντικαρκινικές 
ιδιότητες, διαθέτει και τα 18 αμινοξέα για τη σύνθεση πρωτεϊνών, 
ω-3, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πλήθος άλλων βιταμινών και 
στοιχείων που προστατεύουν από την οξείδωση των ελεύθερων ριζών...
είναι μια θαυμάσια "υπερτροφή".

Για πιο αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το αβοκάντο και τα οφέλη 
που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορείτε να δείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο εδώ

Επίσης  εδώ μπορείτε να διαβάσετε για τα οφέλη του ελαίου από 
αβοκάντο για την επιδερμίδα.

Η παραγωγή αυτού του λαδιού έγινε με προσωπική αναζήτηση 
και όραμα από το γιο του μεγαλύτερου  αδελφού μου.

Ξεκίνησε αγοράζοντας έλαιο αβοκάντο για δοκιμή από το εξωτερικό 
μέσω e-bay (ορυκτέλαιο  θύμιζε τότε,η γεύση του εισαγόμενου λαδιού 
στη πρώτη δοκιμή) συνέχισε μελετώντας το τρόπο παραγωγής  
κάνοντας δοκιμές, ώσπου στο τέλος κατάφερε να παράξει ένα ελληνικό 
λάδι αβοκάντο που μυρίζει πανέμορφα και είναι υπέροχο στη γεύση...
γιατί απλά είναι ...φρέσκο!!
Αισθάνομαι πολύ όμορφα που παρουσιάζω το αποτέλεσμα της 
δημιουργικής του αναζήτησης και προσπάθειας.
Μια προσπάθεια που εξελίσσει το παραδοσιακό οικογενειακό ελαιοτριβείο 
και το οδηγεί σε νέα πεδία δραστηριοτήτων και εφαρμογών.

Διατίθεται σε σκούρες γυάλινες συσκευασίες 

των 50 ml και 100ml για να διατηρούνται αναλλοίωτα 
όλα τα συστατικά του.

Περισσότερες πληροφορίες :
Ιωάννης Βαλαβάνης, τηλ.6974146113 
e-mail: jiannisval@hotmail.com

Άγιος Νικόλαος Μεσσηνίας  
Δυτική Μάνη
τκ. 24022

*πηγή της πληροφορίας http://olameliladistimani.blogspot.gr/2017/03/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου