Το κασμίρ είναι ένα ύφασμα σύμβολο της κομψής πολυτέλειας.
Χρησιμοποιείται ως ύφασμα από τον 13ο αιώνα, όταν το παρήγαγαν Μογγόλοι
κτηνοτρόφοι που είχαν εξημερώσει άγριες κατσίκες της περιοχής τους και
χρησιμοποιούσαν ίνες του τριχώματός τους για την δημιουργία υφάσματος.
Πόσο όμως αθώο μπορεί να είναι το αγαπημένο σας κασιμερένιο πουλόβερ,
ή μάλλον μήπως κρύβει κάποια “ένοχα” μυστικά;
Το κασμίρ διαδόθηκε στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα και πήρε το όνομα του από
την πεδιάδα Κασμίρ στην Ινδία, όπου εκτρέφονταν κατσίκες.
Ήδη από τότε φοριόταν από άτομα υψηλού κοινωνικού στάτους και
θεωρούταν ανθεκτικό και διαχρονικό.
Τόσο η αξεπέραστη υφή του, όσο και η υπέροχη αίσθηση του όταν το φοράς
το κάνουν εδώ και δεκαετίες απαραίτητο αντικείμενο του πόθου για αυτούς που
δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο τι φορούν.
Στην εποχή μας το κασμίρ έχει δει σημαντική άνοδο στη ζήτηση του, αφού ακόμα
και οι περιβόητοι millennials το αποζητούν για το coolness που λέγεται ότι προσδίδει,
με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις στην παραγωγή του να έχουν αυξηθεί δραματικά.
Αυτό όμως φαίνεται να επιβαρύνει την περιβαλλοντική κρίση, αφού οι εκτάσεις στις
οποίες εκτρέφονται οι κατσίκες των οποίων το τρίχωμα χρησιμοποιείται, δεν επαρκούν
για να τις συντηρήσουν.
Για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα η Παταγονία έχει παύσει την παραγωγή του και
τα τελευταία τρία χρόνια χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο υλικό,
το οποίο όμως δεν παράγει αρκετά υψηλής ποιότητας ύφασμα.
Οι υπεύθυνοι θεωρούν πως η Παταγονία θα επιστρέψει στην παραγωγή αγνού κασμίρ, όταν φτάσει τους στόχους βιώσιμης παραγωγής.
Η προσπάθεια για ύφανση φιλικού προς το περιβάλλον κασμίρ έχει οδηγήσει σε
αλλοίωση της ποιότητας του μεγαλύτερου ποσοστού της παραγωγής και έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά, καθώς η ποιότητα του κάθε υφάσματος είναι διαφορετική και ο καταναλωτής ίσως αγοράσει κάτι διαφορετικό από ό,τι θα περίμενε.
Από την άλλη μεριά, υπάρχει ζήτημα διαφάνειας σε πολλούς εμπόρους, η προέλευση
των προϊόντων των οποίων είναι άγνωστη και χρησιμοποιούν τις ενδείξεις “ethically produced” πιθανώς παραπλανώντας τον καταναλωτή που θέλει να αγοράσει κασμίρ
φιλικό προς το περιβάλλον.
Στους κύκλους του εμπορίου κασμίρ λέγεται πως πλέον η ηθικότητα της παραγωγής
στον χώρο έχει καταλήξει τρόπος μάρκετινγκ και όχι τρόπος προσέγγισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, επομένως και της παραγωγής.
Αυτό έχει καταστεί εφικτό, λόγω της έλλειψης σαφών οδηγιών ηθικής παραγωγής.
Εσείς αναρωτηθήκατε ποτέ από πού προέρχεται το κασμιρένιο πουλόβερ σας;
Μάλλον ήρθε η ώρα να το κάνετε.
http://el.ozonweb.com/fashion/to-kasmir-simeraΧρησιμοποιείται ως ύφασμα από τον 13ο αιώνα, όταν το παρήγαγαν Μογγόλοι
κτηνοτρόφοι που είχαν εξημερώσει άγριες κατσίκες της περιοχής τους και
χρησιμοποιούσαν ίνες του τριχώματός τους για την δημιουργία υφάσματος.
Πόσο όμως αθώο μπορεί να είναι το αγαπημένο σας κασιμερένιο πουλόβερ,
ή μάλλον μήπως κρύβει κάποια “ένοχα” μυστικά;
Το κασμίρ διαδόθηκε στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα και πήρε το όνομα του από
την πεδιάδα Κασμίρ στην Ινδία, όπου εκτρέφονταν κατσίκες.
Ήδη από τότε φοριόταν από άτομα υψηλού κοινωνικού στάτους και
θεωρούταν ανθεκτικό και διαχρονικό.
Τόσο η αξεπέραστη υφή του, όσο και η υπέροχη αίσθηση του όταν το φοράς
το κάνουν εδώ και δεκαετίες απαραίτητο αντικείμενο του πόθου για αυτούς που
δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο τι φορούν.
Στην εποχή μας το κασμίρ έχει δει σημαντική άνοδο στη ζήτηση του, αφού ακόμα
και οι περιβόητοι millennials το αποζητούν για το coolness που λέγεται ότι προσδίδει,
με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις στην παραγωγή του να έχουν αυξηθεί δραματικά.
Αυτό όμως φαίνεται να επιβαρύνει την περιβαλλοντική κρίση, αφού οι εκτάσεις στις
οποίες εκτρέφονται οι κατσίκες των οποίων το τρίχωμα χρησιμοποιείται, δεν επαρκούν
για να τις συντηρήσουν.
Για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα η Παταγονία έχει παύσει την παραγωγή του και
τα τελευταία τρία χρόνια χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο υλικό,
το οποίο όμως δεν παράγει αρκετά υψηλής ποιότητας ύφασμα.
Οι υπεύθυνοι θεωρούν πως η Παταγονία θα επιστρέψει στην παραγωγή αγνού κασμίρ, όταν φτάσει τους στόχους βιώσιμης παραγωγής.
Η προσπάθεια για ύφανση φιλικού προς το περιβάλλον κασμίρ έχει οδηγήσει σε
αλλοίωση της ποιότητας του μεγαλύτερου ποσοστού της παραγωγής και έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά, καθώς η ποιότητα του κάθε υφάσματος είναι διαφορετική και ο καταναλωτής ίσως αγοράσει κάτι διαφορετικό από ό,τι θα περίμενε.
Από την άλλη μεριά, υπάρχει ζήτημα διαφάνειας σε πολλούς εμπόρους, η προέλευση
των προϊόντων των οποίων είναι άγνωστη και χρησιμοποιούν τις ενδείξεις “ethically produced” πιθανώς παραπλανώντας τον καταναλωτή που θέλει να αγοράσει κασμίρ
φιλικό προς το περιβάλλον.
Στους κύκλους του εμπορίου κασμίρ λέγεται πως πλέον η ηθικότητα της παραγωγής
στον χώρο έχει καταλήξει τρόπος μάρκετινγκ και όχι τρόπος προσέγγισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, επομένως και της παραγωγής.
Αυτό έχει καταστεί εφικτό, λόγω της έλλειψης σαφών οδηγιών ηθικής παραγωγής.
Εσείς αναρωτηθήκατε ποτέ από πού προέρχεται το κασμιρένιο πουλόβερ σας;
Μάλλον ήρθε η ώρα να το κάνετε.
Από την Γεωργία Πίνα
Η ιστορία του κασμιριού, είναι ιστορία πολυτέλειας, ομορφιάς της κομψότητας.
Οι χειροποίητες κασμιρένιες εσάρπες (πασμήνες) ήταν κατά το Μεσαίωνα σημάδι,
ότι ο κάτοχός του ανήκει στα υψηλά στρώματα της κοινωνίας.
Το κασμιρένιο πουλόβερ η γιλέκο άνηκε στο βασικό εξοπλισμό της γκαρνταρόμπας
ενός Άγγλου τζέντλεμαν.
Ποια είναι η ιστορία του Κασμιριού?
Το κασμίρ δεν προέρχεται, όπως υποδηλώνει η ονομασία του, από ινδική επαρχία
με το ίδιο όνομα, αν και ήδη από τον 16ο αιώνα οι τοπικοί υφαντουργοί υφαίνανε εκεί, εξαιρετικά λεπτά εντυπωσιακά χρωματιστά μαντήλια.
Κατάγεται από πεδιάδες των Ιμαλαίων μεγάλου υψομέτρου στην περιοχή της Κίνας
και της Μογγολίας. Εκεί ζει η κατσίκα του κασμίρ, της οποίας το μαλλί
(ή μάλλον το μαλακό κάτω μέρος τριχώματος, το λεγόμενο υπόστρωμα) είναι
η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή κασμιριού.
Η εξάμηνη διάρκεια του χειμώνα και ο παγετός που συχνά φτάνει μέχρι και -40°C,
δίνουν στο μαλλί της κατσίκας του κασμίρ ιδιότητες που εκτιμώνται σε όλο τον κόσμο – τρυφερότητα, απαλότητα και ζεστασιά.
Το κασμίρ στις ευρωπαϊκές χώρες
Το κασμίρ ήταν γνωστό στην Ευρώπη από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όμως πραγματική αναγνώριση του κασμιριού στην Ευρώπη,ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν στο Παρίσι γίνονται περιζήτητες, οι κασμιρένιες εσάρπες που εισάγονται από την Ανατολή. Σύντομα θα ξεκινήσουν τα αγγλικά και τα γαλλικά κλωστοϋφαντουργεία να επεξεργάζονται το ακατέργαστο κασμίρ που εισάγεται από την Κίνα.
Το κασμίρ γίνεται ένα αξιόλογο εμπόρευμα στον κόσμο της μόδας, για πολλές δεκαετίες.
Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η δημοτικότητα των προϊόντων από κασμίρ
αυξομειώνεται, για να αυξηθεί η ζήτηση για κασμιρένια πουλόβερ και πασμίνες στις αρχές
του 21ου και πάλι κατακόρυφα.
http://www.raptikigiaarxarious.com/kasmir-
i-istoria-tou-akrivoterou-fys
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΣΜΙΡΙΟΥ?
Το ότι το κασμίρ είναι πολύ σπάνιο φυσικό υλικό θα το συνειδητοποιήσετε
τη στιγμή που θα μάθετε, ότι από τη συνολική παραγωγή μαλλιού σε όλον
τον κόσμο, μόνο το 0,5% είναι η παραγωγή του κασμίρ.
Γενικά αναφέρεται, ότι τα κράτη που εκτρέφουν κατσίκες κασμιριού υπολογίζεται
να έχουν περίπου εκατό εκατομμύρια κατσίκες, από τις οποίες οι περισσότερες
εκτρέφονται στη Μογγολία και στην Κίνα.
Το ότι το κασμίρ είναι πολύ σπάνιο φυσικό υλικό θα το συνειδητοποιήσετε
τη στιγμή που θα μάθετε, ότι από τη συνολική παραγωγή μαλλιού σε όλον
τον κόσμο, μόνο το 0,5% είναι η παραγωγή του κασμίρ.
Γενικά αναφέρεται, ότι τα κράτη που εκτρέφουν κατσίκες κασμιριού υπολογίζεται
να έχουν περίπου εκατό εκατομμύρια κατσίκες, από τις οποίες οι περισσότερες
εκτρέφονται στη Μογγολία και στην Κίνα.
Από αυτές τις δύο χώρες προέρχεται περίπου το 75% της παγκόσμιας παραγωγής
του κασμιρένιου μαλλιού. Το υπόλοιπο κασμίρ προέρχεται από τα εκτροφεία της
Κεντρικής Ασίας κυρίως από το Ιράν και το Αφγανιστάν, το οποίο όμως δεν είναι ποιοτικά το ίδιο όπως το κασμίρ που προέρχεται από τα οροπέδια των Ιμαλάιων
όπου είναι το σπίτι της κατσίκας του Κασμίρ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου