Σελίδες

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Διονύσης Λαυράγκας...ανέβασε πρώτος όπερα "Μποέμ" του Πουτσίνι στα ελληνικά ΚΑΙ μάλιστα στη δημοτική γλώσσα...

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για διονύσης λαυράγκας κκε
Στις 18 Ιουλίου 1941, στην κατεχόμενη από τους ιταλούς φασίστες Κεφαλονιά, πέθανε ο Διονύσης Λαυράγκας.
Είχε γεννηθεί το 1860, όταν το νησί κατεχόταν από τους άγγλους αποικιοκράτες.
Σπούδασε μουσική στη γενέτειρά του και αργότερα στην Ιταλία και τη Γαλλία, με καθηγητές τους συνθέτες Ντελίμπ και Μασνέ. Παρέμεινε στο εξωτερικό για πολλά χρόνια, διευθύνοντας παραστάσεις όπερας στη Γαλλία και την Ιταλία. Το 1894 επέστρεψε στην Ελλάδα, κατόπιν προσκλήσεως της Φιλαρμονικής Εταιρείας Αθηνών, προκειμένου να αναλάβει τη διεύθυνση της χορωδίας της.
Ένας από τους μεγάλους έλληνες συνθέτες, ήταν αυτός που ανέβασε πρώτος όπερα ("Μποέμ" του Πουτσίνι) στα ελληνικά και μάλιστα στη δημοτική γλώσσα, το 1900, και ίδρυσε τον θίασο "Ελληνικό Μελόδραμα" που αποτέλεσε πρόδρομο της Λυρικής Σκηνής.
Ο Διονύσιος Λαυράγκας είχε σημαντική παρουσία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (1896). Προετοίμασε και συντόνισε τις φιλαρμονικές ορχήστρες, που πήραν μέρος στις τελετές έναρξης και λήξης, ενώ παρουσίασε κι ένα δικό του έργο, το Πένταθλον, σε ποίηση Ιωάννη Πολέμη. Το 1932 έγραψε τη μουσική για την πρώτη ομιλούσα ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, τον Αγαπητικό της Βοσκοπούλας, μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου κωμειδυλλίου του Δημητρίου Κορομηλά, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσακίρη.
Οι αγώνες του δικαιώθηκαν δύο χρόνια πριν από το θάνατο του, με την ίδρυση της Λυρικής Σκηνής το 1939.
Ο Λαυράγκας υπήρξε πολυγραφότατος, αν και μεγάλο μέρος του έργο του χάθηκε κατά τους σεισμούς της Κεφαλλονιάς, όταν κάηκε το σπίτι του. Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει όπερες, συμφωνικά, τραγούδια, χορωδιακά, εκκλησιαστική μουσική. Δίδαξε αρμονία στο Ωδείο Αθηνών κι έγραψε βιβλία θεωρητικού περιεχομένου για τη μουσική. Πυκνή ήταν η αρθρογραφία του για μουσικά θέματα στις εφημερίδες Ελεύθερον Βήμα και Έθνος.
Έχοντας συνδεθεί με το εργατικό σοσιαλιστικό κίνημα από νεαρή ηλικία, παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του αριστερός, διατηρώντας σχέσεις, 
ακόμη και στα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, με το παράνομο ΚΚΕ.
Λίγο πριν από το θάνατό του λέγεται ότι είπε: «Γεννήθηκα Άγγλος» 
(επί Αγγλικής προστασίας), «Έζησα Έλλην» (μετά την Ένωση της Επτανήσου 
με την Ελλάδα), «Πεθαίνω Ιταλός» (επί Ιταλικής κατοχής)
,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου