Σελίδες

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

...to unleash the 12 children from the cave of Thailand

The Thai football team Moo Pa, or Wild Boar, who have been found after nine days of searching.
Ταϊλάνδη: Τα παιδιά μπορεί να μείνουν μήνες 
στο σπήλαιο, προειδοποιούν οι διασώστες
Rescue of boys trapped in Thai cave could take months, military warns
Navy brings food supplies to wait out rainy season and considers giving boys scuba training...
The 12 boys and their football coach found alive in a Thailand cave could be stuck there 
for months, the country’s military has said as it prepares to bring in long-term food 
supplies and diving training for the stranded group.
A team of two British divers found the team in the flooded cave system in Thailand’s Chiang Rai province, nine days after the boys aged 11 to 16 and their 25 year-old coach went missing. Their story of resilience under dire circumstances has captivated people around the world.
However, bringing the boys and their coach up to the surface is a complicated task. Engineers have been pumping water out of the cave for a week, and a temporary respite from the rains has also lowered water levels. By Tuesday they were removing 10,000 litres of water an hour, lowering the water level by a centimetre every hour.
But heavy precipitation expected in the coming days, as the rainy season begins, could severely hamper rescue efforts and the boys might have to wait as long as several months for the waters to recede to safe levels.
Thai navy captain Anand Surawan said: “[We will] prepare to send additional food to be sustained for at least four months and train all 13 to dive while continuing to drain the water.”...[...] Theguardian https://www.theguardian.com/world/2018/jul/03/rescue-of-boys-trapped-
in-thai-cave-could-take-months-military-warns

Ζωντανά μεν, αλλά όχι ελεύθερα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είναι τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους, που εντοπίστηκαν έπειτα από εννέα μέρες σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη. Ειδικοί δύτες και ο Στρατός της χώρας προειδοποιούν ότι μπορεί να περάσουν μήνες έως ότου τα 11χρονα παιδιά και ο 25χρονος προπονητής τους δουν ξανά το φως της ημέρας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει είτε να υποχωρήσουν τα νερά, το οποίο δεν αναμένεται να γίνει σύντομα, είτε αυτά να εκπαιδευτούν στην κατάδυση προκειμένου να απεγκλωβιστούν με ασφάλεια.
Και οι 13 εντοπίστηκαν σώοι και αβλαβείς, αν και αρκετά αδύναμοι,  τη Δευτέρα το βράδυ, σκορπίζοντας ανακούφιση στις οικογένειές τους. Προτεραιότητα για τις διασωστικές ομάδες ωστόσο τώρα είναι να τους προμηθεύσουν με όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα, καθώς τα παιδιά δεν ξέρουν κολύμπι οπότε η επιχείρηση διάσωσης αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες ίσως και μήνες.
«Η καλύτερη λύση σε αυτή τη φάση είναι να τους αφήσουν εκεί που βρίσκονται. Δεδομένου ότι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται είναι πολύ υγρό, θα πρέπει να παραμείνουν ζεστοί και στεγνοί, θα πρέπει να έχουν καθαρό πόσιμο νερό και τροφή», επισημαίνει στην «Guardian» ο Αυστραλός Πίτερ Ουόλφ, ειδικός επί των καταδύσεων σε σπήλαια.
Και βέβαια, σύμφωνα με τον Ουόλφ, πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιβίωσή τους αυτή τη στιγμή είναι να εξασφαλιστεί με κάποιον τρόπο ότι θα έχουν καθαρό αέρα. Ένα σοβαρό ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι να τους παρασχεθούν ειδικές μάσκες για όλο το πρόσωπο και καταδυτικά ρούχα που θα τους προστατέψουν από την υποθερμία.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν Βρετανοί, Αυστραλοί και Κινέζοι ειδικοί. «Είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι που μπορούν πραγματικά να παράσχουν στα παιδιά και τον προπονητή τους αυτές τις προμήθειες, δεδομένου του μήκους του σπηλαίου και των συνθηκών που επικρατούν εκεί μέσα», εξηγεί ο Ουόλφ.  Μεταξύ άλλων, οι διασώστες θα έχουν να αντιμετωπίσουν το απόλυτο σκοτάδι – εκτός από τα φώτα που θα φέρουν οι ίδιοι επάνω τους – για μία απόσταση πολλών χιλιομέτρων.  
Η μοναδική παρόμοια επιχείρηση, σύμφωνα με τον Ουόλφ, είχε πραγματοποιηθεί σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Αυστραλία, τη 
δεκαετία του ’80, οπότε είχαν σωθεί 12 έμπειροι δύτες.
Thai soldiers carry pumping equipment inside the flooded cave complex.
Ποιες είναι οι επιλογές για την ασφαλή μεταφορά τους
Στην πραγματικότητα δεν είναι αρκετές και πολλά εξαρτώνται από το πόσο θα βρέξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, λέει ο Ανμάρ Μίρζα, ο συντονιστής της Αμερικανικής Εθνικής Επιτροπής Διάσωσης Σπηλαίων. Η γρηγορότερη αλλά και πιο επικίνδυνη λύση είναι τα παιδιά να καταδυθούν. Ο Μίρζα αναρωτιέται: "Βρίσκονται σε ένα ασφαλές μέρος μέσα στο σπήλαιο ακόμη και αν η στάθμη του νερού συνεχίσει να ανεβαίνει;". Αν είναι ασφαλείς, τότε η καλύτερη επιλογή πιθανόν να είναι να τους παρασχεθούν προμήθειες ώστε να επιζήσουν μέχρι να εξεταστούν άλλες λύσεις".
Ο Μπουτς Χέντρικς, ένας βετεράνος δύτης-διασώστης και πρόεδρος της εταιρείας Lifeguard Systems στις ΗΠΑ, εξηγεί ότι το σημαντικό στοιχείο είναι ότι κανένα από τα παιδιά δεν μπορεί να κολυμπήσει. Αν δεν φοβούνται το νερό, μπορεί να παρασχεθεί εξοπλισμός που να τους επιτρέπει να αναπνέουν και μάσκα που θα καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπό τους.
Πιθανόν να χρειαστούν ειδικά κατασκευασμένες στολές κατάδυσης ώστε να μην υποστούν υποθερμία σε τέτοιο βαθμό που να μη μπορούν να λειτουργήσουν. Επειδή είναι στενά τα περάσματα, τα παιδιά θα πρέπει να μεταφέρονται έξω από το σπήλαιο ένα-ένα. Και ο Χέντρικς εξηγεί ότι το σύστημα θα λειτουργήσει ως σκυταλοδρομία και κάθε αγόρι θα περνάει από τα χέρια του ενός διασώστη στου άλλου.
Ο Πίτερ Γουλφ, ο διευθυντής της Ένωσης Σπηλαιοδυτών Αυστραλίας, θεωρεί ότι η καλύτερη επιλογή είναι να τα αφήσουν τα αγόρια εκεί που βρίσκονται και να σταθεροποιήσουν το περιβάλλον τους ώστε να διασφαλίσουν ότι ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες.
Ο περιβάλλων χώρος είναι υγρός, επομένως θα πρέπει να κρατηθούν ζεστοί και να τους παρασχεθεί πόσιμο νερό, τρόφιμα και καθαρός αέρας. Ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου όπου βρίσκονται ο καθαρός αέρας είναι ένα σοβαρό ζήτημα.
Το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, όπου έχουν εγκλωβιστεί τα παιδιά, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος σπήλαια της χώρας (10 χλμ) και ένα από τα πιο δύσκολα να πλοηγηθεί κάποιος καθώς οι διάδρομοί του είναι στενοί και ελικοειδείς.
Αν καταδυθούν η μόνη επιλογή τους θα είναι να ακολουθήσουν τα βήματα των διασωστών τους μέσα από στενά περάσματα γεμάτα λάσπη. Η διαδρομή αυτή για έναν υγιή και έμπειρο δύτη Navy SEAL απαιτεί περίπου έξι ώρες.
Πόσο χρόνο ενδέχεται να διαρκέσει η επιχείρηση
Ανάλογα με τη διαδρομή που τελικώς θα ακολουθήσουν, πιθανόν να χρειαστούν λίγες μέρες μέχρι και λίγες εβδομάδες αλλά ακόμη και δύο με τρεις μήνες, είπε ο Μίρζα.
Σύμφωνα με τον Χέντρικς, θα χρειαστούν πέντε με επτά μέρες μέχρι να βγει έξω ο πρώτος. Αν όλα πάνε κατ΄ευχήν, το πιθανότερο είναι να χρειαστούν από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα ή λίγο περισσότερο για την ολοκλήρωση της επιχείρησης.
Ο Γουλφ είπε ότι συζητάται το να τα αφήσουν εκεί επί μήνες και εξέφρασε την άποψή του ότι δεν είναι βιώσιμη λύση να τα απομακρύνουν μέσω θαλάσσης. Ο παράγοντας κλειδί είναι αν η στάθμη του νερού μπορεί να μειωθεί είτε με φυσικό, είτε με τεχνητό τρόπο.
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι;
Αν επιλεχθεί η λύση να καταδυθούν, ο συνδυασμός του διασώστη με κάποιον υποβρύχιο κολυμβητή χωρίς εκπαίδευση μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος και για τους δύο, επισημαίνει ο Μίρζα. Ήδη οι δύτες έχουν από μόνοι τους προβλήματα για την μεταφορά του εξοπλισμού τους.
Όπως εξηγεί ο Χέντρικς, τα υπερβολικά στενά περάσματα σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν σημεία όπου οι διασώστες θα πρέπει να βγάλουν τον εξοπλισμό τους, να τον εναποθέσουν μπροστά τους και στη συνέχεια να τον φορέσουν και πάλι.
Εξίσου επικίνδυνη είναι και η πλημμελής ορατότητα. Είναι σχεδόν μηδενική, που σημαίνει ότι οι δύτες βαδίζουν ουσιαστικά στα τυφλά. Οι διασώστες θα δίνουν οδηγίες για τον προορισμό τους και την ασφαλή τους έξοδο.
Μπορούν να βγουν περπατώντας ;
Αυτός μπορεί να είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για τη σωτηρία των παιδιών αλλά επί του παρόντος είναι αδύνατον γιατί κάποια τμήματα της διαδρομής παραμένουν πλημμυρισμένα. Επομένως, θεωρητικά μπορούν να περιμένουν αλλά αυτό μόνο με την ελπίδα να υποχωρήσουν τα νερά.
Οι αντλίες νερού δουλεύουν 24ώρες το 24ωρο προσπαθώντας να αντλήσουν τα νερά από το πλημμυρισμένο σπήλαιο αλλά οι βροχές δεν έχουν σταματήσει. Αν υπάρξει ύφεση της κακοκαιρίας τότε αυτή η επιλογή θα είναι η προτιμότερη. Ωστόσο σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού αναμένονται νέες βροχές καθώς ξεκινά η εποχή των μουσώνων.
Είναι τα παιδιά σε θέση να μετακινηθούν ;
Το σίγουρο είναι ότι θέλουν να φύγουν. Σε πλάνα που προβλήθηκαν μετά τον χθεσινό εντοπισμό των παιδιών από δύο βρετανούς δύτες, ένα από αυτά ζητάει "να βγει έξω". Ένας από τους δύτες απαντά "Το ξέρω, καταλαβαίνω...όχι όμως, όχι σήμερα".
Ακόμη και αν είναι σωματικά σε θέση να βουτήξουν, θα χρειαστούν νηφαλιότητα για να παραμείνουν ψύχραιμοι στα θολά νερά και στα κλειστοφοβικά περάσματα. Ευτυχώς, δεδομένων των συνθηκών, φαίνεται ότι είναι σε καλή κατάσταση.
*ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ http://ht.ly/MLqr30kMjSF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου