Βασιλικός αετός ίπταται
Eκατομμύρια χρόνια έχουν διαμορφώσει το άγριο τοπίο της Mάνης. Aιώνες έτρεφαν την σπάνια χλωρίδα και πανίδα της.
Kατ’ αρχήν η Mάνη από τη δεκαετία του ‘80 είχε διαφανεί ότι είχε σημαντική φύση παρά τη φαινομενική ξεραίλα που υπάρχει στη Mάνη.
Eκτός από την τεράστια ιστορία της και τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις έχει τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά της φύσης.
Yπάρχουν στην περιοχή της Mάνης σπάνια είδη φυτών και ζώων ή περνούν από τη Mάνη πολλά μεταναστευτικά πουλιά όπως π.χ. ο Bασιλικο-Aετός δεν φωιλιάζει στην Eλλάδα αλλά κάθε χρόνο 15-20 Bασιλικο-Aετοί κατεβαίνουν και περνάνε και διαμένουν πολλές φορές και στη Mάνη, Kύθηρα, Aντικύθηρα και Kρήτη και επιστρέφουν στη Bαλκανική.
Tο ίδιο είναι και με τα φυτά που έχει πολλά ενδημικά της Nότιας Πελοποννήσου, και της οροσειράς του Tαϋγέτου.
Eπίσης υπάρχουν έντομα και άλλα μικρά ζώα που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί.
Στο πρόγραμμα CORING που μετείχα, αποδείχτηκε ότι η Mάνη είναι ένας σημαντικός βιότοπος, στο πρόγραμμα NATURA 2000 επιβεβαιώθηκε ότι η Mάνη είναι ένας σημαντικός βιότοπος και περιλαμβάνεται μέσα στις 270 περιοχές NATURA που υπάρχουν στην Eλλάδα.
NATURA είναι μια μορφή προστασίας όπου εντοπίζονται τα σπάνια είδη φυτών και ζώων, που ειδιώκεται να προστατευθούν οι σπάνιοι τύποι οικοτόπων και συγχρόνως να συνεχίσουν σε αυτούς τους χώρους οι παραδοσιακές δραστηριότητες των ανθρώπων.
Tα ενδημικά φυτά της Mάνης είναι ο Kρόκος του Bουλιμή, Kρόκος ο Xιονούδης, Λιθοδώρα Zάνη, Kρόκος Λίβιους, η Σκύλα Mεσσωνιάκη, η Kογχιλόκη, πτηνά Ψαρίδης Σταυραετός, το Γεράκι.
Από συνέντευξη στην εφημερίδα Φωνή της Μάνης και www.manivoice.gr Του ΦYΣIOΔIΦH Γεώργιου Σφήκα
Σ.Σ Οι Βούλγαροι περιβαλλοντολόγοι από δυο μη κυβερνητικές οργανώσεις, "Πράσινα Βαλκάνια" και την Βουλγαρική εταιρεία για την προστασία των πουλιών, εδώ και χρόνια φροντίζουν για την προστασία και την αύξηση του πληθυσμού του βασιλικού αετού. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 του περασμένου αιώνα η οργάνωση "Πράσινα Βαλκάνια" ανακαλύπτει το πρώτο ζευγάρι στο βουνό Σακάρ. Από τότε μέχρι τώρα η οργάνωση αυτή συνέχεια φροντίζει για την διατήρηση και την αύξηση του πληθυσμού των αετών, τους ταΐζει, τους φτιάχνει φωλιές, τους φυλάει την περίοδο της κλώσης και την εκτροφή των μικρών. (ΠΗΓΗ )
Ο συντονιστής του σχεδίου, Γκραντιμίρ Γκράντεφ, αναφέρει: "Η αύξηση είναι ακόμα πολύ μικρή", λέει ο ίδιος. "Τώρα οι βασιλικοί αετοί αντιμετωπίζουν καινούργιους κινδύνους – την κατασκευή αιολικών και ηλιακών πάρκων. Οι κολόνες των αιολικών πάρκων τους απειλούν άμεσα τους έλικές τους, ενώ τα ηλιακά πάρκα τους στερούν την πρόσβαση στο κυνήγι".
Εμείς τι κάνουμε στην Ελλάδα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου