Σελίδες

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

«Τέρμα στο δωρεάν νερό», αναφέρει η εφημερίδα Γενί Ντουζέν...το νερό είναι δικό μας κι εμείς θα το διαχειριστούμε

water_from_turkey660

Η πρόταση της Τουρκίας για τη διαχείριση του νερού είχε τελικά
μορφή γραπτού εγγράφου και υποβλήθηκε ως “επιπρόσθετο πρωτόκολλο”, που περιλαμβάνει τη φόρμουλα της διαχείρισης από το Κρατικό Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας (DSI) που έχει χτίσει το φράγμα στα Πάναγρα και την όλη υποδομή στα κατεχόμενα, μέχρι να βρεθεί τελική λύση στο θέμα.
Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, η πρόταση αυτή δόθηκε στον “πρωθυπουργό”, Ομέρ Καλιοντζού για να την υπογράψει, αλλά αυτός δεν το έπραξε. Σύμφωνα με το “επιπρόσθετο πρωτόκολλο”, το DSI θα αναλάβει τη διοίκηση, διανομή και είσπραξη τόσο για το πόσιμο, όσο και για το νερό άρδευσης. Εάν το Τμήμα θέλει να δώσει τη δουλειά σε μια ιδιωτική εταιρεία στην Τουρκία, μπορεί να το πράξει. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα κάνει τις επενδύσεις υποδομής που χρειάζονται. Από τα έσοδα και αφού αφαιρεθούν τα έξοδα, θα δοθεί ένα μέρος και στους “δήμους”.
Ο διευθυντής της εφημερίδας, Τζενκ Μουτλούγιακαλι στο άρθρο του όπου αποκαλύπτει το περιεχόμενο της πρότασης, σχολιάζει πως σε αυτό το “πρωτόκολλο” δεν ξεκαθαρίζεται η τιμή του νερού, ούτε το κόστος και σημειώνει πως με την πρόταση αυτή δημιουργείται η αίσθηση ότι το νερό θα διαχειρίζεται η Τουρκία και η ιδιωτικοποίηση θα γίνει μέσω του DSI και το μήνυμα που στέλνει η Τουρκία είναι ότι το νερό είναι δικό της και αυτή θα το διαχειριστεί. Έτσι, συνεχίζει ο Μουτλούγιακαλι, τέρμα πια στα πηγάδια με το δωρεάν νερό και στα ιδιωτικά πηγάδια στα σπίτια για ιδία χρήση.
Η τιμή του νερού, αναφέρει, θα υπολογιστεί με βάση τον υπολογισμό της επένδυσης, του κόστους διαχείρισης και το κέρδος. Σημειώνει δε ότι η πρόταση αυτή υποβλήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού τόσο στον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί όσο και στον “πρωθυπουργό” Ομέρ Καλιοντζού από τον οποίο ζητήθηκε να υπογράψει το “επιπρόσθετο πρωτόκολλο” αλλά αυτός απάντησε ότι θα το αξιολογήσουν πρώτα εσωτερικά και μετά θα απαντήσει. Το ζήτημα, καταλήγει ο Μουτλούγιακαλι, θα το λύσουν οι εταίροι ΡΤΚ και ΚΕΕ και θα εξηγήσουν τις “πραγματικότητες” - όπως γράφει – στην κοινή γνώμη.
Η Γενί Ντουζέν γράφει επίσης ότι σε μήνυμά του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ΓΓ του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν διέψευσε ότι υπήρξε συμφωνία με την Τουρκία για την ιδιωτικοποίηση του νερού στις συναντήσεις που έγιναν για το θέμα με την τουρκική αντιπροσωπεία.
Η Χαβαντίς στο κύριό της θέμα γράφει ότι το ΡΤΚ δεν αποδέχεται την ιδιωτικοποίηση και η τουρκική κυβέρνηση δεν αποδέχεται τη φόρμουλα διαχείρισης από την εταιρεία που σύστησαν οι “δήμοι” που ήδη διαχειρίζονται στα κατεχόμενα την διανομή, επισκευή και είσπραξη του νερού. Σύμφωνα με τη Χαβαντίς, η κρίση αυτή οδεύει στο να γίνει και “κυβερνητική” αφού το κόμμα Εθνικής Ενότητας αλλάζοντας γνώμη αντί για την BESKI προτείνει φόρμουλα ΒΟΤ με ιδιώτη που θα διαχειριστεί το νερό. Άρχισε δε τις διεργασίες για να φύγουν από την ΒESKI οι “δήμαρχοι” που ανήκουν στο ΚΕΕ. Τα κομματικά όργανα του ΚΕΕ θα συζητήσουν σήμερα το όλο ζήτημα και σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται να βγει η θέση ότι “βρίσκονται στον ίδιο παράλληλο με την Τουρκία”.
Σύμφωνα με τη Χαβαντίς ο “υπουργός” γεωργίας, Ερκούτ Σιαχαλί που προέρχεται από το ΡΤΚ, δήλωσε πως οι συνομιλίες με την Τουρκία συνεχίζονται και η κάθε πλευρά διατηρεί τη θέση της. Από την άλλη, ο “υπουργός” οικονομικών, Σουνάτ Ατούν, που προέρχεται από το ΚΕΕ, μίλησε για μερίδιο των “δήμων” στα έσοδα γύρω στο 15 με 20%.
Σε δηλώσεις του σε ομάδα δημοσιογράφων ο “δήμαρχος” Κιόνελι και πρόεδρος της εταιρείας ΒESKI, Αχμέτ Μπενλί απάντησε στα σχόλια ότι η οικονομική κατάσταση των “δήμων” είναι κακή και δεν μπορούν να διαχειριστούν το νερό από την Τουρκία, λέγοντας ότι δεν είναι οι “δήμοι” αλλά το "κράτος" που χρεοκοπεί. Εάν δείτε την “κυβέρνηση”, ανέφερε, τα χέρια της είναι άδεια, δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς. Από τους 28 “δήμους”, συνέχισε, οι 27 μπορούν και πληρώνουν τους μισθούς. Δηλαδή, ανέφερε, λένε ότι οι “δήμοι” δεν χρεοκόπησαν αλλά είναι το “κράτος” που χρεοκόπησε. Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι όταν συζητήθηκε το θέμα του νερού δεν κάλεσαν τη BESKI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου