Σελίδες

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Σαλάτα με κέιλ, κινόα και σάλτσα εσπεριδοειδών


Ιδανική σαλάτα για αποτοξίνωση.
Υλικά
- 300 γρ. κέιλ (είναι περίπου 3 - 4 μάτσα), ψιλοκομμένο

- 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε μικρούς κύβους (περίπου 1 εκ.)
- 200 γρ. κινόα, καλά πλυμένο και στραγγισμένο 

(είναι οι σπόροι θάμνου που ευδοκιμεί στη Λατινική Αμερική, με 
υψηλή διατροφική αξία· το βρίσκουμε σε μεγάλα παντοπωλεία και 
καταστήματα με βιολογικά)
- 70 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι για 1 - 2 λεπτά, 

χωρίς λιπαρή ουσία
- 400 ml ζεστό τσάι αρωματικό, κατά προτίμηση περγαμόντο 

(βράζουμε 400 ml νερό και αφήνουμε μέσα, για περίπου 5 λεπτά, 1 φακελάκι τσάι. Αφαιρούμε και πετάμε το φακελάκι)
- τα φύλλα από 1/3 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
- 0 40 ml μπράντι
- 0 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 120 ml χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
*Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά 40 ml από το ελαιόλαδο 

με το μέλι και το μπράντι, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 - 3 λεπτά μέχρι να 
διαλυθεί το μέλι. Ρίχνουμε τα καρότα, το πιπέρι καγιέν και λίγο αλάτι, ανακατεύουμε 
και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 
Βγάζουμε τα καρότα με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα σκεύος στην άκρη.
*Στην ίδια κατσαρόλα με τα υγρά που έμειναν, προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και του λεμονιού. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 2 - 3 λεπτά, 
μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε 
το σιρόπι στον πολυκόφτη που διαθέτουμε. Χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, ρίχνοντας 
σταδιακά το υπόλοιπο λάδι, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής σάλτσα.
*Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τo τσάι με το κινόα και αλατοπίπερο 
και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για περίπου 20 λεπτά, 
μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει τα υγρά. 
*Σε ένα βαθύ μπολ ή σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε το κέιλ με τα καρότα, το κινόα, 
το κουκουνάρι και το δυόσμο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
http://www.gastronomos.gr/gr/%CF%83%CF%85

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου