Σελίδες

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

...η τσικνοπέμπτη είναι για πολύ κρέας και πολύ ποτό...

 Φωτογραφία της Ρένα Φατούρου.
Η εποχικότητα των κρεάτων
Οι περίοδοι αιχμής για τα αιγοπρόβατα και τα χοιρινά αντιστοιχούν 
στις περιόδους όπου γεννιούνται τα μικρά τους
Αιγοπρόβατα: 
όλο το χρόνο και η περίοδος αιχμής από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο.
Βοοειδή: 
Όλο το χρόνο
Πουλερικά: 
Όλο το χρόνο
Χοιρινά: 
Όλο το χρόνο και η περίοδος αιχμής είναι από τον Ιούλιο μέχρι 
τα μέσα Φεβρουαρίου.
Τρόποι μαγειρέματος των κρεάτων ''μεσογειακά''
Κρέατα σχάρας: 
Στη σχάρα μπορείτε να ψήσετε μικρά κομμάτια λευκού ή κόκκινου κρέατος, κοτόπουλο, φιλέτο, συκώτι, χοιρινές μπριζόλες κ.ά
Κρέατα φούρνου: 

Το ψήσιμο στο φούρνο να γίνεται με ελαιόλαδο (χωρίς νερό ή σάλτσα.) 
Είναι κατάλληλο για μεγάλα κομμάτια κρέατος, όπως ψαρονέφρι, νουά, 
αλλά και για μικρότερα π.χ. σουβλάκια. 
Για το ψήσιμο στο φούρνο ξεκινάτε με αρχική θερμοκρασία 180-20o C 
και στη συνέχεια τη μειώνετε. 
Η δυνατή φωτιά στην αρχή έχει στόχο να θωρακίσει το φαγητό και 
να δημιουργήσει μια προστατευτική κρούστα, ώστε το κρέας να μην 
χάσει τους χυμούς του.
Κρέατα φούρνου μαγειρευτά με λίγα υγρά: 

Το πρώτο στάδιο για το μαγείρεμα με υγρά στο φούρνο είναι να πάρει 
μια βράση πριν το φαγητό στην κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. 
Μετά βάζετε την κατσαρόλα στο φούρνο σκεπασμένη (μπρεζέ) και 
γίνονται υπέροχα ολόκληρα κομμάτια κρέατος με λαχανικά και 
αρωματικά χόρτα.
Κρέατα στη σούβλα: 

Στη σούβλα μπορείτε να ψήσετε αρνί, κατσίκι, πουλερικά, κυνήγια κ.α 
με μπαχαρικά και λαχανικά.
Κρέατα τσιγαριαστά: 

Το τσιγάρισμα γίνεται στο τηγάνι με ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά. 
Συνήθως, τσιγαρίζονται λεπτές φέτες κρέατος, κοτόπουλου, 
χοιρινού μόνα τους ή με βρασμένα λαχανικά.
Κρέατα στην κατσαρόλα: 

Μπορείτε να ετοιμάσετε μεγάλα κομμάτια κρέατος, με σάλτσα και διάφορα 
υλικά (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι, ντομάτα, λαχανικά), όπως το κοκκινιστό 
μοσχάρι ή το χοιρινό με σέλινο (ραγού). 
Κόβετε το κρέας σε κύβους, το σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο και κρεμμύδι 
και συνεχίζετε το μαγείρεμα στην κατσαρόλα προσθέτοντας τα υπόλοιπα 
υλικά (νερό, ντομάτα, μπαχαρικά, μυρωδικά, λαχανικά).
Όπως και αν το προτιμάτε ψημένο σήμερα πρέπει το κρέας να το 

συνοδεύσετε με πολύ κρασί!
Η αισιοδοξία μας θέλει με γεμάτο στομάχι
Υπάρχει αυτό το χρονικό διάστημα ελπίδα και αισιοδοξία τους Έλληνες!
Τα ελληνικά έθιμα απαιτούν σήμερα να φάμε νόστιμο κρέας ψητό στα κάρβουνα.
Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου.
Οι τρεις εβδομάδες των Αποκριών είναι η Προφωνή, η Κρεατινή και η Τυροφάγος.
Κατά την Κρεατινή εβδομάδα, και αναμένοντας τη νηστεία της Σαρακοστής, 
η ορθόδοξη παράδοση, σεβόμενη τις νηστείες της Τετάρτης και της 
Παρασκευής, τοποθέτησε ανάμεσά τους, την Πέμπτη δηλαδή, μια ημέρα εκτόνωσης από τη νηστεία!
Η Τσικνοπέμπτη, σύμφωνα με την παράδοση, είναι για να λειώνει το λίπος 
από τα χοιρινά. Η διάχυτη μυρωδιά της τσίκνας στα σπίτια που ψήνουν κρέας έδωσε το όνομα στην Τσικνοπέμπτη.
Η προέλευση του εθίμου μάλλον ανάγεται στις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και των Ρωμαίων, που επιβίωσαν με παραλλαγές μέχρι και τα χριστιανικά χρόνια. Το πολύ φαγητό και ποτό σχετίζονται με την ευφορία 
της γης και σημαίνουν την προετοιμασία για τη σαρανταήμερη νηστεία (Σαρακοστή) πριν το Πάσχα.

Παλαιότερα, όταν το τσίκνισμα απαιτούσε μεταμφίεση 
και πειράγματα, μαζί με το πολύ κρέας και το πολύ κρασί!
Καλό τσίκνισμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου