Σελίδες

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Tο Rolex που έκανε τον γύρο του κόσμου με ιστιοφόρο χωρίς να σταματήσει πουθενά


«Είμαι λίγο πηγμένος αυτήν τη στιγμή», έγραφε το e-mail, 
«καθώς τελειώνω ένα βιβλίο… βγάζω το σκάφος μου στη στεριά για να κάνω κάποιες εργασίες αύριο… και το ξαναρίχνω στο νερό την Παρασκευή.
Το Σάββατο κάνω τις ετοιμασίες για να σαλπάρω για το Falmouth για τα 50 χρόνια από την αναχώρησή μου για το Golden Globe. Σαλπάρω την Τρίτη.»
Δικαιολογίες σαν αυτές δεν τις διαβάζει κανείς συχνά, όμως το συγκεκριμένο 
e-mail ήταν από τον Σερ Robin Knox-Johnston, τον άνθρωπο που το 1969 έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε μόνος του και χωρίς καμία στάση 
τον γύρο του κόσμου με ιστιοφόρο. Ένας άθλος που διήρκεσε 312 ημέρες και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1969, μόλις τρεις μήνες πριν ξεκινήσει το δικό της, διαφορετικό ταξίδι στο άγνωστο μία άλλη ομάδα ταξιδιωτών: η ομάδα του Apollo 11 Moon. 
Όμως, η δεύτερη αυτή ομάδα είχε να δουλεύει για εκείνη ολόκληρη η «μηχανή» της NASA, με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες που υπήρχαν την εποχή εκείνη. 
Ο Knox-Johnston, αντιθέτως, ήταν εντελώς μόνος του, σε ένα σκάφος που είχε «χτίσει» ο ίδιος, να ταξιδεύει με πυξίδα τα αστέρια και τον ήλιο, παρέα με έναν εξάντα και ένα χρονόμετρο. 
Είχε, όμως, μαζί του και έναν πιστό σύντροφο… 
Ένα Rolex Explorer.

-Ο Σερ Robin Knox-Johnston πάνω στο Suhaili

Η ιστορία του Golden Globe (της Χρυσής Σφαίρας)
Ο Knox-Johnston δεν ήταν ο πρώτος που έκανε μόνος του τον γύρο του κόσμο με ιστιοφόρο. Είχε προηγηθεί, δύο χρόνια νωρίτερα, ο Σερ Francis Chichester, επίσης με Rolex. Ο δεύτερος, όμως, έκανε μία στάση στην Αυστραλία. Έτσι, οι The Sunday Times ανήγγειλαν ότι θα έδιναν 5.000 λίρες σε όποιον θα έκανε τον γύρο του κόσμου, αυτή τη φορά χωρίς καμία στάση. Στη «γραμμή εκκίνησης» βρέθηκαν εννέα ιστιοπλόοι. Έξι από αυτούς αποσύρθηκαν από τον αγώνα ή έχασαν τα σκάφη τους, ένας τρελάθηκε και πήδηξε στη θάλασσα και ένας εγκατέλειψε τον αγώνα και έβαλε πλώρη για την Ινδονησία. Ο μόνος που έμεινε ήταν ο Knox-Johnston, ο οποίος επέστρεψε στην Αγγλία, κερδίζοντας το έπαθλο, κατακτώντας για πρώτη φορά αυτό το «Έβερεστ της ιστιοπλοΐας».
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολο ήταν αυτό που κατάφερε τη δεκαετία του 1960. Χωρίς GPS, χωρίς ραντάρ, χωρίς ισοθερμικά, χωρίς ανθρακονήματα, προβολείς LED, Red Bull ή GoPro. Οι μοναδικοί χορηγοί του αγώνα ήταν μία βρετανική σοκολατοποιία και μια ζυθοποιία, που τον πλήρωσαν σε είδος.
Το Rolex Explorer του το είχε αγοράσει στο Κουβέιτ το 1961, όταν υπηρετούσε εκεί. Χρειαζόταν ένα ρολόι αντοχής που θα ρύθμιζε και θα… ξεχνούσε στα μεγάλα ταξίδια του στους τροπικούς. Χωρίς ημερομηνία, επιπλέον ρυθμίσεις, ανθεκτικό στο νερό.
Τον ρώτησα αν χρησιμοποιούσε το Rolex του κατά τη διάρκεια του ιστορικού ταξιδιού του. «Για το καθημερινό πρόγραμμά μου», μου απάντησε.

*Ο Σερ Knox-Johnston με αρκετά τρόφιμα 
για να κάνει τον γύρο του κόσμου nonstop

Αν κοιτάξει κανείς το Rolex Explorer του σήμερα, είναι εύκολο να διακρίνει τι πέρασε στη θάλασσα, ιδίως στο μαύρο αρχικά καντράν που μοιάζει πλέον λίγο «τροπικό».
To 2018 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την έναρξη του αγώνα 
«Golden Globe», μία επέτειος που θα γιορταστεί με έναν αναμνηστικό 
αγώνα που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου από το Falmouth. 
Μάλιστα, αυτήν τη φορά, ο αγώνας θα γίνει με σκάφη παρόμοιου μεγέθους 
αλλά και με τεχνολογία της εποχής του Σερ Robin Knox-Johnston. 
Κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχει κάποιος που να φοράει Rolex Explorer, 
αλλά αν υπάρχει, τότε θα είναι σίγουρος ότι αντέχει…
**....η πηγή της πληροφορίας  και περισσότερες λεπτομέριες 
ΕΔΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ: 
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-07-04/this-rolex-made-
the-first-solo-nonstop-sail-around-the-world
μετάφραση : 
http://www.mononews.gr/bloomberg/to-rolex-pou-ekane-ton-giro-tou-
kosmou-me-istioploiko-choris-na-stamatisi-pouthena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου